Pana la Sarbatorile de Paste nu mai este mult. Pe langa zilele libere mult-asteptate, sunt si mesele traditionale cu familia si prietenii. Dar pentru ca distractia si relaxarea sa fie complete, nu trebuie sa exagerati cu alimentele. Tocmai de aceea carnea de miel si ouale trebuie asociate cu multe salate de legume de sezon, preparate in abur sau, cel mai indicat, crude. Apa proaspata si fructele trebuie consumate intre mesele bazate pe carne si oua pentru a preveni constipatia si pentru a usura digestia si absorbtia nutrientilor. Este recomandata evitarea bauturilor carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a limita balonarea. In ceea ce priveste alcoolul, consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale.
Iata si cateva sfaturi ce pot fi aplicate dupa copioasa masa pascala:
– plimbare usoara dupa masa – miscarea poate stimula eliberarea hormonilor care incurajeaza activitatea digestiva;
– eliminarea stimulentilor ? ceai negru, cafea, ciocolata, grasimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv;
– adoptarea unui regim bazat pe fructe si legume proaspete in zilele care urmeaza imediat Sarbatorilor pentru a reechilibra organismul cu en-zimele necesare unei bune digestii, dar si cu fibre alimentare si macronutrienti.
Lygia Alexandrescu Lector universitar
Clinica de slabire si consultanta nutritionala
‘Natural Silhouette’, tel. 021/ 317.43.41www.silueta-naturala.ro