MENIU CAUTĂ

Cum faci rost de bani să-ţi renovezi casa de la ţară

Distribuie

De când vin tot mai mulţi străini la noi în ţară, în căutarea frumuseţilor tradiţionale pe care ei le-au pierdut definitiv, şi românii încep să preţuiască moştenirea bunicilor. E drept, cei mai mulţi aleg în continuare să-şi transforme casele vechi în vile moderne, uriaşe, dar sunt destui şi cei care au înţeles că satele româneşti sunt un diamant neşlefuit şi investesc în arhitectura istorică. Mai nou, cine vrea să restaureze o casă la ţară se poate împrumuta la bancă.
De exemplu, dacă accesezi un credit special de finanţare pentru un proiect de restaurare de 9.000 de lei, plăteşti lunar între 60 şi 70 de lei, pe o perioadă de circa 14 ani. Şi există şi alte modalităţi de a face rost de bani, precum aşanumitul sistem de economisire-creditare. Mai întâi, pentru o perioadă de câţiva ani, depui bani la bancă, după care, în funcţie de cât ai strâns, banca îţi dă un credit cu dobândă redusă. Poţi obţine, în plus, şi prima de stat, adică 25% din suma economisită (cel mult echivalentul în lei a 250 de euro/an.)

Credite speciale pentru proprietarii de case tradiţionale

Pentru a beneficia de astfel de finanţări, proprietarii caselor tradiţionale – din Sibiu, Braşov şi Mureş, în primă fază – trebuie să intre în posesia unei recomandări din partea Asociaţiei Monumentun.
Credit Anticipat cu 4,44% dobândă fixă

  • pentru 22.500 de lei – cu un avans de 10% (2.250 de lei) – rata lunară în primele 44 de luni (rată economisire + rată credit): 286 de lei (DAE 5,16%) – rata lunară în următoarele 88 de luni (rată credit): 153 de lei (DAE 5,75%) – valoare totală de plătit: 27.095 de lei – în perioada de economisire, clientul beneficiază de dobânda băncii şi de prima anuală de la stat pentru suma acumulată în contul de economii.

Credit Bauspar cu 5% dobândă fixă

  • pentru 22.500 de lei – prin economisire lunară şi credit Bauspar – rata de economisire lunară tip de 58 de luni: 163 de lei – câştig acumulat după 58 de luni (dobânda băncii + primele de stat): 2.905 lei – valoare credit Bauspar după perioada de economisire: 11.004 lei – rata lunară credit timp de 88 de luni: 153 de lei (DAE 5,75%) – valoare totală de plătit: 13.464 de lei. Sursa: BCR BpL

Comentarii