Catalonia ar fi urmat să-și declare independența luni, în cadrul sesiunii speciale a parlamentului său regional. Această sesiune a fost însă suspendată de Curtea Constituțională a Spaniei, tocmai pentru a împiedica regiunea să facă acest pas. O asemenea decizie ar reprezenta o „încălcare a Constituţiei”, subliniază Curtea.
Anterior, preşedintele regiunii Catalonia Carles Puidgemont a anunţat că ar putea să declare independenţa regiunii la începutul săptămânii viitoare.
Organizatorii consultării de duminică au anunțat că 42% și-au exprimat opțiunea, iar 90% dintre ei au votat pentru independența regiunii. Cu toate acestea, rezultatele finale nu au fost publicate. Ziua a fost marcată însă de violențe. Aproximativ 800 de oameni au fost răniți în urma intervenției poliției spaniole pentru a-i împiedica pe aceștia să voteze.
Spania se confruntă cu cea mai gravă criză, după lovitura de stat militară eșuată din 23 februarie 1981, în urma referendumului controversat de duminică, care a fost organizat, deși Madridul l-a declarat ilegal.
SUMAR:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Referendumul ilegal din Catalonia a învins: provinciile muncitoare fug de statul corupt
- EXCLUSIV/ Jurnalist catalan, pentru Libertatea: „Guvernul spaniol a făcut abuz de putere și a început să piardă Catalonia”
- Spania, în criză. Scenarii posibile după referendumul din Catalonia