Sociologul Mircea Kivu spune că „peste 13.000” de respondenți este un eșantion mare pentru populația României. Însă mare nu înseamnă și reprezentativ, scrie Școala 9.
„La alegerile prezidențiale americane din 1936, revista Literary Digest a prezis greșit rezultatul votului, deși au primit răspunsuri din partea a 2,4 milioane de cititori. În schimb, Institutul Gallup, deși a avut un eșantion de 50.000 de persoane, a prezis corect cine va fi președinte”, exemplifică Mircea Kivu.
Sociologul mai explică și că este o problemă în sine faptul că majoritatea respondenților sunt membrii unui sindicat. „Aceștia ar putea să aibă un profil diferit față de ceilalți profesori care nu sunt membri activi într-un sindicat. Însă nu putem să spunem în ce direcție. Pentru asta ar trebui făcute studii”, mai spune Kivu.
Metoda cea mai simplă, dar totuși reprezentativă, ar fi să extragi aleatoriu 1.000 de cadre didactice dintr-o listă cu toate cele care activează în România.
Mircea Kivu
Probleme cu întrebarea
Acesta punctează și că prin modul în care a fost formulată întrebarea e posibil să le fi sugerat răspunsul respondenților.
„În condițiile în care, din ianuarie 2021, începe și în România campania de vaccinare împotriva COVID-19, sunteți de acord să vă vaccinați?” – întrebarea din chestionar
„Această întrebare are tendința de a forța răspunsul prin plasarea în timp de la începutul frazei. Respondentul poate să aibă senzația că va trebui să-și dea acordul de mâine pentru a fi vaccinat”, mai spune Mircea Kivu.
Corect ar fi fost să-i întrebe: „Dacă ar fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19, dumneavoastră v-ați vaccina?”, explică sociologul.
La rândul său, sociologul Cătălin Stoica (fost CURS) are și el obiecții și le-a formulat într-o postare pe Facebook.
Sondajul a fost făcut de una din federațiile sindicale de învățământ din România, care cuprinde ANGAJAȚI din acest sistem. Deci, nu ne putem pronunța cu privire la reprezentativitatea eșantionului atât timp cât Spiru Haret (federația aia sindicală) îi cuprinde doar pe unii dintre angajații din acest sistem.
Cătălin Stoica, sociolog
Mai multe motive pentru care cei doi sociologi consideră că documentul prezentat de sindicatul „Spiru Haret” nu este relevant, pe Școala 9.
* Școala 9 este o platformă de educație, fondată de BRD, care își propune să fie un spațiu de dezbatere a ideilor despre educație în România. Din luna septembrie a acestui an, platforma este dezvoltată printr-un parteneriat cu Ringier, iar conținutul editorial realizat de echipa Libertatea este independent.
foto: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro