De la preluarea mandatului de primar general, Nicușor Dan a decis să taie toate finanțările care se duceau spre compania care asigura întreținerea parcurilor din București.

Municipalitatea are un contract cu Compania Municipală Parcuri şi Grădini, dar edilul a blocat toate fondurile. Motivul? L-a explicat Nicușor Dan, într-o conferință susținută zilele trecute, precizând că va corecta preţurile pe care această companie le practică pentru reparaţii, cosire şi întreţinere, pentru că sunt mai mari decât preţul pieţei.

Cosirea mecanică a gazonului – 1 leu pe metrul pătrat, când preţul pieţei este 23 de bani pe metrul pătrat, adică de patru ori mai mult. Golirea unui coş de gunoi costă 4 lei, iar demontarea şi montarea unei şipci rupte dintr-o bancă ajunge la 400 de lei. Lucrurile acestea nu puteau şi nu pot să funcţioneze mai departe în acest mod.

Nicușor Dan, primarul Capitalei:

Zona Expoflora arată deplorabil, fântânile arteziene nu mai există

Dacă despre jungla din Cișmigiu, Libertatea a scris aici, situația din Parcul Herăstrău, așa cum este cunoscut de toată lumea, nu este deloc diferită.

Degradarea continuă în parcurile din București. Insula Trandafirilor din Herăstrău, înghițită de buruieni

Încă de la intrarea pe aleile largi ale parcului, buruienile sunt la ordinea zilei. Câțiva muncitori lucrau, joi, 3 iunie, într-un colț, așteptând o tură de parc cu bicicleta a primarului Nicușor Dan. El a venit alături de ministrul mediului, Barna Tanczos, totul într-o acțiune cu prilejul Zilei Mondiale a Bicicletei. Dar delegația oficială pleacă repede, buruienile rămân.

„Una dintre principalele atracții este Zona Expoflora, care se întinde pe o suprafaţă de 15 ha, în care decorurile florale  pline de culoare și eleganță se succed an de an”, se arată pe site-ul Companiei Municipale Parcuri şi Grădini. 

Degradarea continuă în parcurile din București. Insula Trandafirilor din Herăstrău, înghițită de buruieni
Unde sunt trandafirii? Au fost acoperiți de bălăriile înalte de peste un metru

Doar că sunt povești! Zona Expoflora arată deplorabil, încă de pe aleea principală a parcului. La cele două bazine imense cu apă, acolo unde pe vremuri funcționau fântânile arteziene, totul este ars, dezolant.

Suntem la început de iunie, iar în ghivecele speciale de pe marginea bazinelor (evident fără apă, doar cu resturi de sticle și ambalaje de mâncare) nu există nicio floare. Nu s-a sădit nimic. Doar iarbă uscată, ici-colo câte un mușețel pierdut. 

Degradarea continuă în parcurile din București. Insula Trandafirilor din Herăstrău, înghițită de buruieni
Zona Expoflora, care era, pe vremuri, o adevărată bijuterie a parcului

Este prima dată când văd în Parcul Herăstrău şobolani. Sunt foarte multe căpuşe, pentru că nu s-a tăiat iarba. Nu poţi să laşi Bucureştiul aşa, că nu e război. Este aproape iunie. E o ruşine. Suntem totuşi Capitala ţării.

Amalia Năstase, la Antena 3:

Buruienile au mai bine de un metru

Degradarea continuă în parcurile din București. Insula Trandafirilor din Herăstrău, înghițită de buruieni
Buruienile au crescut excesiv și nimeni nu are grijă să le taie

Continuăm plimbarea și observăm că buruienile au început să iasă din pământ pe lângă pavaj. Care și el lipsește în multe zone, fiind doar pământ. Iar izvorul-cascadă tot din Zona Expoflora este secat, abandonat. Unde trebuia să fie apă cristal sunt doar bolovani și mult pământ.

Degradarea continuă în parcurile din București. Insula Trandafirilor din Herăstrău, înghițită de buruieni
Fântâna-cascadă este părăsită, iar în locul apei e doar pământ

Coborând spre lac, ne lovește o junglă urbană. Buruienile au mai bine de un metru, iarba nu a fost tăiată absolut deloc în această perioadă. Sunt multe zone unde altădată erau flori superbe, acum, doar pământ și plante uscate.

„Tot aici găsim și Insula Trandafirilor, compusă din două axe, una care deschide perspectiva către Muzeul Satului şi alta care face legătura cu restul parcului. Aceasta este viu colorată de ghirlande de trandafiri ce contrastează cu verticalitatea stâlpilor de susținere”, se mai arată în descrierea făcută pe site de Compania Municipală Parcuri şi Grădini. 

Alte povești! Așa ar fi trebuit să arate, doar că acum situația e total diferită. Trandafirii există, dar sunt crescuți printre buruieni și iarbă imensă. Nimeni nu s-a ocupat de amenajarea acestei zone. Mai mult, aleile sunt inundate de apă, iar băncile sunt acoperite, la propriu, de iarbă crescută și netăiată de autorități.

Degradarea continuă în parcurile din București. Insula Trandafirilor din Herăstrău, înghițită de buruieni
Aici trebuia să fie o zonă dedicată exclusiv trandafirilor, dar buruienile le-au luat locul

E dezastru! Bălăriile de un metru, şobolani, țânţari, căpuşe! Herăstrăul este parcul meu preferat. Bat oraşul dintr-un capăt în celălalt doar ca să vin aici să mă plimb în linişte pe alei. Dar mă doare sufletul când văd cum a ajuns. De 40 de ani de când vin aici, nu l-am văzut niciodată atât de neîngrijit.

Alin Constantinescu, preşedintele Comitetului de Standardizare CT 66:

Mesaj de protest al lui Tudor Chirilă: „Locul s-a transformat în ceva insalubru și periculos”

Zilele trecute, inclusiv Tudor Chirilă a făcut un live pe pagina personală de Facebook din mijlocul parcului. 

De la un cetățean al orașului București, pentru primarul ales, Nicușor Dan, nu e ca și cum în ultimii 30 de ani primarii au ținut cont de reclamațiile sau de sugestiile cetățenilor, dar, dacă tot vorbim despre schimbare, hai să vedem ce se întâmplă.

Tudor Chirilă, artist:
Degradarea continuă în parcurile din București. Insula Trandafirilor din Herăstrău, înghițită de buruieni
O altă zonă  importantă a parcului este abandonată, în apă fiind șerpi și broaște

„Avem Parcul Herăstrău, care arată dezolant. Aici era un frumos labirint, format din felul în care era tunsă vegetația. Acum sunt buruieni, peste buruieni. Fac acest live, poate ajunge mesajul meu la Nicușor Dan, să facă ceva totuși, pentru că locul s-a transformat în ceva insalubru și periculos pentru copiii care vin aici. Să nu mai vorbim de condiția estetică a parcului”, a mai spus Chirilă.

Până când Primăria Capitalei va debloca fondurile pentru îngrijirea acestor parcuri din București, trebuie să avem mare grijă. Căpușele sunt peste tot, iar asta se vede în registrele spitalelor, unde zilnic ajung oameni înțepaţi de aceste insecte. Aşa se poate ajunge la boala Lyme, o boală care provoacă degenerarea sistemului nervos şi chiar moartea, dacă nu este tratată la timp.

Am discutat cu directorii Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București și ai Companiei Municipale Parcuri și Grădini București. Le-am cerut să aducă rapid toate spațiile verzi la lumină. Și ALPAB, și Compania de Parcuri au fiecare câteva sute de angajați și aștept rezultate. Avem oameni plătiți din bani publici, utilaje care pot și trebuie folosite, fondurile au fost deblocate.

Horia Tomescu, viceprimarul Bucureștiului:

Povestea Parcului Herăstrău

Înainte de 1930, zona pe care se află astăzi parcul era o zonă mlăștinoasă care a fost asanată în perioada 1930-1935. Proiectele au fost realizate de arhitecții Ernest Pinard și Friedrich Rebhuhn. Ultimul, un arhitect peisagist german care a lucrat în Anglia, Franța și Elveția, a venit în 1910 în România, unde i s-a oferit postul de șef al secției horticole a orașului București. A fost cel care s-a ocupat și de Grădina Cișmigiu.

Parcul a fost amenajat în perioada anilor 1936-1939, iar arhitectul Nicolae Caranfil a avut un rol important în „desenarea” acestuia, dar și Octav Dobrescu, cel care a trasat aleile și construcțiile din parc.

Denumirea de „Herăstrău” vine chiar de la un gater, un fierăstrău mecanic, care era situat pe malul lacului. Iar din documentele istorice, fierăstrăul era amplasat pe zona actualului DN1, fiind un obiect faimos în anii 1600. 

Având o suprafață de circa 200 hectare, parcul este cel mai mare din București. Suprafața lacului e de circa 74 hectare, iar aleea ce înconjoară lacul are o lungime de 5,92 km. În decembrie 2017, odată cu moarte regelui Mihai I, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat schimbarea a numelui în Parcul Regele Mihai I.

Principalele atracții ale parcului

  • Muzeul Satului 
  • Grădina Japoneză (inaugurată în anul 1998 cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România)
  • Aleea Cariatidelor (20 de statui din piatră artificială realizate de sculptorul Ionel Stoicescu)
  • Restaurantul Pescăruș (construit în 1939 de nepotul celebrului scriitor Ion Creangă, Horia Creangă)
  • Zona vaporașelor (în primul vaporaș care a trecut prin ecluză s-a aflat și regele Carol al II-lea al României)
  • Monumentul părinților fondatori ai Uniunii Europene (12 busturi din bronz ale unora dintre oamenii politici europeni)
  • Insula Trandafirilor
  • Zona Expoflora (o suprafaţă de 15 ha de decoruri florale)
Aleile de pietriș sunt inundate, iar iarba n-a fost tăiată deloc în acest anIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Foto: Andrei Crăițoiu

Citeşte şi:

Caravană de vaccinare în localitățile izolate din Delta Dunării

„Până și Protasevici bătut și strâns de gât pare mai natural livrându-și confesiunea forțată decât protagoniștii campaniei noastre de vaccinare”

Cinci ani de atenție publică! Procurorii acuză spitalul din Suceava că trei nou-născuți au murit infectați cu nosocomiale din apa contaminată

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Săptămâna viitoare am putea avea record de îmbolnăviri. Medicii fac scenarii sumbre: "Mortalitate care poate ajunge la 5-10% din populație"
Observatornews.ro
Săptămâna viitoare am putea avea record de îmbolnăviri. Medicii fac scenarii sumbre: "Mortalitate care poate ajunge la 5-10% din populație"
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
HOROSCOP
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră