Mergi direct la conținut »
UPDATE. Aviz în Comisiile din Parlament pentru demiterea lui Mişu Negriţoiu. Ce a declarat președintele ASF
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE. Aviz în Comisiile din Parlament pentru demiterea lui Mişu Negriţoiu. Ce a declarat președintele ASF

UPDATE. Aviz în Comisiile din Parlament pentru demiterea lui Mişu Negriţoiu. Ce a declarat președintele ASF

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, trebuia să fie audiat, luni, pe tema RCA de comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, însă acesta nu s-a prezentat în Parlament. Prin urmare, parlamentarii întruniţi în cele patru comisii de specialitate au dat aviz pentru demiterea lui Mișu Negrițoiu din fruntea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

UPDATE 1 noiembrie. Mişu Negriţoiu a afirmat, marţi, că îşi asumă în totalitate angajamentul pe care l-a avut și că înţelege faptul că mandatul său se apropie de sfârşit.

„Îmi asum în totalitate angajamentul pe care l-am avut, de a alinia la normele europene atât instituţia, cât şi pieţele financiare nebancare. Acest angajament mi l-am dus la îndeplinire şi mă consider un om norocos pentru cei doi ani şi jumătate de activitate la ASF (…). În doi ani am contribuit la adoptarea a zece legi fundamentale care schimbă complet cadrul juridic atât al pieţei asigurărilor, cât şi al pieţei de capital. Astăzi, provocarea este în execuţie, în aplicarea acestor legi şi a regulilor pieţei. O piaţă de care să beneficieze majoritatea, nu de o piaţă pe care să o folosească discreţionar o minoritate. Probabil, este mult pentru o singură persoană să reziste în această poziţie cu aceste provocări mai mult de doi ani şi jumătate şi înţeleg că mandatul meu se apropie de sfârşit, dar plec cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis în faţa comisiilor parlamentare şi ceea ce a trebuit să fac. Sunt efecte care se vor vedea pe termen mediu şi lung, dar am pus bazele unor pieţe sănătoase şi am colaborat în această acţiune cu instituţiile financiare internaţionale, cu autorităţile europene şi am urmărit integrarea în piaţa europeană. Dacă această abordare a fost greşită, evident că voi fi judecat pentru ceea ce am făcut”, a spus Negriţoiu, într-o declaraţie de presă, conform Agerpres.

Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

Potrivit şefului ASF, instituţia a reuşit să facă economii de peste 100 de milioane de lei

„În doi ani şi jumătate, am continuat reducerea contribuţiilor la bugetul instituţiei şi am făcut o economie de peste 100 de milioane de lei. Mă aşteptam şi am susţinut public să ajung la aceste două momente. Aceste două momente sunt două rapoarte fundamentale pentru transformarea instituţională şi transformarea pieţelor. Aceste rapoarte trebuiau analizate de colegii parlamentari. Am făcut, în doi ani şi jumătate, ce trebuiau, probabil, să facă în ultimii zece ani, de la aderarea la Uniunea Europeană. La fel, îmi asum terapia-şoc pe care am produs-o în piaţă. Am ridicat vălul de pe pieţele financiar-bancare, fundamentarea înfiinţării ASF-ului a fost determinată tocmai de disfuncţionalităţile din piaţa asigurărilor şi din piaţa de capital. Am ajuns, astăzi, la capital negativ în piaţa asigurărilor, de la peste 2,5 miliarde în urmă cu trei ani, la un echilibru financiar care pune temelia protecţiei consumatorilor. Plata pagubelor trebuie să fie un proces automat care să vină de la sine, dar nu se putea face până când nu aşezam piaţa pe baze financiare solide”, a declarat Mişu Negriţoiu.

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?
Recomandări

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?

 

Audierea de luni ar fi avut loc după ce, săptămâna trecută, Comisia pentru politică economică a Camerei Deputaţilor a demarat procedura de revocare a acestuia. Cu toate acestea, Mișu Negrițoiu a trimis o scrisoare în care afirmă că, potrivit legii, nu poate fi demis.

„Succesul ASF ca autoritate de supraveghere a unor pieţe a căror stabilitate este esenţială în orice economie depinde de asigurarea independenţei Autorităţii şi a protejării acesteia de orice perturbări determinate de ciclurile electorale, precum şi, în general, de orice alte ingerinţe, presiuni politice sau decizii arbitrare. Orice asemenea nedorite ingerinţe sunt de natură a afecta negativ reputaţia ASF, a crea neîncredere în rândul actorilor pieţelor supravegheate şi destabiliza aceste pieţe, cu potenţiale efecte negative pentru întreaga economie. Este motivul pentru care OUG 93/2012 a statuat cât se poate de clar faptul că ASF este o autoritate administrativă autonomă, independentă şi autofinanţată, limitele controlului exercitat de Parlament în aceea ce priveşte numirea şi revocarea conducerii acesteia fiind expres şi fără echivoc limitate”, a precizat Mişu Negriţoiu în scrisoarea adresată Parlamentului.

Comuna din Olt unde gunoiul năpădește până și Casa Albă, iar politicienii își dispută nunțile și cumetriile
Recomandări

Comuna din Olt unde gunoiul năpădește până și Casa Albă, iar politicienii își dispută nunțile și cumetriile

 

„Pe cale de consecinţă, revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibilă, atât timp cât acesta continuă să îndeplinească condiţiile care au stat la baza numirii sale, orice hotărâre în sens contrar fiind abuzivă, făcută în frauda legii şi, deci, lovită de nulitate, urmând să fie desfiinţată ca atare de instanţele şi autorităţile competente”, mai spune preşedintele ASF.

„Mișu Negrițoiu nu mai poate fugi de responsabilitatea eșecului RCA”

După ce Comisia pentru politică economică a Camerei Deputaţilor a demarat procedura de revocare a preşedintelui ASF, vicepreședintele PSD, Mihai Tudose, declara că ASF nu face decât să astupe o groapă, făcând alta mai mare.

„S-a ajuns astăzi ca toată lumea să fie nemulţumită: clienţii, firmele de asigurări, doar dumneavoastră sunteţi mulţumit se pare de ceea ce se întâmplă în domeniul asigurărilor. Nu se mai poate aşa (…) La orice măsură pe care aţi luat-o, delay-uri (…) În timp ce gândeaţi, studiaţi de ani de zile această problemă, în continuare sunt nişte oameni care aşteaptă cu maşinile în service să le poată lua de acolo (…) Dacă dvs. consideraţi că aţi făcut tot ce aţi putut în domeniu, în consens cu colegii vă spun că nu e suficient. Poate vine cineva care poate mai mult şi mult mai repede. Această OUG e un dezastru. Nu faceţi decât să astupaţi o groapă, făcând alta mai mare”, declara, în timpul şedinţei, Mihai Tudose, conform Gândul.info.

Mai mult decât atât, Mihai Tudose a transmis, luni, printr-un comunicat că Mișu Negrițoiu nu mai poate fugi de responsabilitatea eșecului RCA.

„Mișu Negrițoiu nu mai poate fugi de responsabilitatea eșecului RCA. I-am cerut săptămâna trecută demisia pentru lovitura pe care a dat-o milioanelor de șoferi. Statul român nu poate plăti cu zeci de mii de euro pe lună incompetența și nepăsarea actualului președinte al ASF. Parlamentul a dat un mandat cât se poate de clar actualei conduceri a ASF, un mandat care nu a fost respectat. Creșterea RCA este o măsură care afectează clasa de mijloc din România și nu este justificată nici din punct de vedere al costurilor de asigurare și nici din punctul de vedere al veniturilor de care dispune fiecare familie de români care are o mașină personală. PSD va analiza care este cea mai bună acțiune pentru a rezolva situația, astfel încât șoferii să nu plătească pentru erori făcute de ASF. Așa cum am făcut și cu eliminarea celor 102 taxe nefiscale și cu legea conversiei creditelor în franci, PSD acționează pentru a rezolva problemele românilor, cu soluții concrete, nu cu discuții”, a transmis Mihai Tudose.

Citește și: 

Close
Închide
  Close