martie 1977, cutremurul cu magnitudinea de 7,3 grade care a devastat Capitala a creat panică şi la Zimnicea, un orăşel situat la 130 km mai la sud. Cei mai speriaţi au fost primarul şi prim-secretarul, care, după ce au văzut câteva imobile puse la pământ, au sunat de urgenţă la Bucureşti, să raporteze dezastrul:“Zimnicea este distrus în proporţie de 80%, avem nevoie de ajutor!”. Mesajul disperat a ajuns până la preşedintele Nicolae Ceauşescu, acesta anunţându-şi vizita la Zimnicea pentru a evalua dezastrul şi a lua măsuri. A doua zi, pe lumină, conducătorii oraşului au realizat că exageraseră, doar câteva zeci de case fiind distruse. Dar pentru că Nicolae Ceauşescu fusese deja alertat, au luat decizia să demoleze majoritatea imobilelor, astfel încât să pară că au fost transformate în ruine în urma cutremurului.
În Capitală au murit 1.424 de oameni
După câteva zile, Ceauşescu a ajuns la Zimnicea şi a fost impresionat să vadă un oraş aflat la pământ. A dat imediat ordinul reconstrucţiei din temelii, pe locul caselor dărăpănate fiind ridicate blocuri pentru oamenii muncii. Æi astăzi, zimnicenii spun că localitatea lor a început să arate a oraş abia după cutremurul din 1977. În vâltoarea evenimentelor dramatice de atunci, cu o Capitală, Bucureşti, care a înre-gistrat 1.424 din cei 1.578 decedaţi în toată ţara, nimeni nu a realizat minciuna de la Zimnicea. Cum se face că un oraş cu 14.000 de locuitori, declarat distrus în proporţie de 80%, nu a înregistrat nici o victimă? Eroarea s-a propagat de-a lun-gul anilor, Zimnicea fiind menţionat şi în ziua de azi drept oraşul distrus aproape în totalitate la cutremurul din 1977.
Ucrainenii ne prezic un seism de 7 grade
În aceste zile, România este pusă în alertă de previziunile sumbre ale unui cercetător al cutremurelor, Aleksandr Kenzera, directorul adjunct al Institutului de Geofizică a academiei ucrainene. Acesta a anunţat, zilele trecute, că în zona Vrancea va avea loc în curând un seism cu magnitudinea de 7-7,2 grade, bazându-se pe ciclurile de repetiţie a marilor cutremure. Teoria sa este agreată parţial de Toader Victorin, şeful laboratorului de avertizare seismică din cadrul Institutului Român de Seismologie Aplicată, care a declarat pentru Libertatea că “scoarţa este mai stresată în aceste momente şi ne aşteptăm, în perioada 24-28 septembrie, la o descărcare, adică la un cutremur de până în 5,2 grade Richter, care să detensioneze plăcile”.
Citeşte mâine cum luam alimente pe cartele pe vremea lui Ceauşescu!
foto: Fototeca online a comunismului românesc