Deshidratarea, necroza celulara si calcificarea la nivelul discului intervertebral duc la pierderea calitatilor biomecanice, producand hernierea nucleului pulpos.
Exista doua tipuri de hernie de disc, in functie de evolutie: tipul I cu evolutie rapida si tipul II cu o evolutie graduala.
Aceasta herniere produce compresie medulara determinand demielinizare si necroza, manifestate prin durere si afectarea organica in functie de zona de producere. Tipul I este mai intalnit intre 3 si 7 ani, tipul II mai des intalnit in intervalul 8-10 ani.
Cainii afectati vor exprima unul sau mai multe semne: durere toracolombara, dificultate in deplasare, durere exprimata la palparea proceselor spinoase din zona afectata, parapareza, diminuare a sensibilitatii la nivelul membrelor posterioare, urinare si defecare in–voluntara, in functie de zona de producere, atrofie musculara la nivelul membrelor posterioare, ca urmare a inactivitatii.
Pentru diagnostic este esentiala examinarea radiologica toracolombara, evidentiindu-se diminuarea spatiului intervertebral si/sau cresterea densitatii la acest nivel. Pentru cresterea acuratetii diagnosticului se poate realiza mielografia.
Pe langa tratamentul medicamentos, in special cu glucocorticoizi sau antiinflamatoare nesteroidine (in cazurile mai putin grave), este necesara o perioada de repaus de pana la 4 saptamani, asigurarea eliminarii urinei si a fecalelor si masaj la nivelul membrelor posterioare.
Liviu Harbuz,
DVM Ph. D