MENIU CAUTĂ

Discuții la nivel înalt între Coreea de Nord și Coreea de Sud: Regimul de la Phenian va trimite o delegație la olimpiada de la Pyeongchang

Distribuie

Coreea de Nord va trimite o delegație la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang, care vor avea loc în luna februarie. Anunțul a fost făcut de oficiali sud-coreeni, după ce cele două state au purtat discuții la nivel înalt, după o pauză de mai bine de doi ani, relatează BBC News.

Mai mulți reprezentanți ai celor două state s-au întâlnit în Panmunjom, în zona demilitarizată dintre cele două Corei. A fost prima oară din decembrie 2015 când oficiali din cele două țări s-au întâlnit pentru a discuta.

La final, Coreea de Sud a anunțat că regimul de la Phenian va trimite o delegație la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang. În plus, Seul a propus ca atleții din cele două țări să defileze împreună la ceremoniile de deschidere și de sfârșit ale Olimpadei. Ultima oară când acest lucru a avut loc a fost în urmă cu un deceniu, la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2006.

„Coreea de Nord ne-a transmis că va trimite o delegaţie formată din oficiali de nivel înalt, sportivi reprezentând Comitetul Olimpic al Poporului, o echipă de majorete, o echipă artistică, o echipă demonstrativă de taekwondo şi jurnaliști”, a declarat, la finalul întrevederii, Chun Hae-sung, viceministrul Unificării de la Seul.

În plus, Seul a propus, ca în perioada Olimpiadei, să aibă loc o reuniune a familiilor ce au fost despărțite de războiul din Coreea. Acest subiect este unul emoționant pentru ambele țări, iar Coreea de Sud a cerut în repetate rânduri să aibă loc mai multe astfel de reuniuni.

Reprezentanții celor două țări au discutat și despre modalități de îmbunătățire a relațiilor bilaterale, tensionate în urma refuzului Phenianului de a renunța la programele balistic și nuclear.

„Am subliniat importanţa de a înceta acţiunile care amplifică tensiunile, cum ar fi denuclearizarea, şi despre necesitatea de a relua dialogul pentru a instaura pacea în Peninsula Coreea. Oficialii nord-coreeni au propus ca problemele din relaţiile intercoreene să se rezolve prin intermediul dialogului pentru a aduce pacea şi unitatea în Peninsulă”, a mai spus viceministrul sud-coreean al Unificării.

Citește și:

Citește mai multe despre Coreea de Nord, Coreea de Sud, discutii și Jocurile Olimpice pe Libertatea.

Comentarii