Potrivit unor surse apropiate familiei acestuia, Vasile Paraschiv a murit în apartamentul său din Ploieşti, la vârsta de 82 de ani.
Conform unui comunicat postat pe site-ul Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, Vasile Paraschiv a fost membru al Partidului Comunist Român până în 1968, an în care a ieşit din PCR. Zece ani mai târziu, în 1978, Securitatea l-a expulzat din ţară, însă la scurt timp Vasile Paraschiv s-a întors în România pentru a lupta din interior împotriva regimului comunist. Importanţa activităţii lui Vasile Paraschiv împotriva comunismului este recunoscută de istoricii comunismului mondial, se precizează în comunicatul postat pe site-ul Asociaţiei „21 Decembrie 1989”.
Conform sursei citate, în memoriile sale, Vasile Paraschiv scria: „Am fost lovit cu pumnii în faţă, în stomac şi în ficat, cu săculeţii de nisip în cap şi cu bastonul de cauciuc la tălpi, până când îmi pierdeam cunoştinţa şi cădeam în nesimţire pe bancă, apoi aruncau o găleată cu apă rece peste mine şi mă lăsau aşa până seara sau dimineaţa, când supliciul începea din nou – şi tot aşa, de două ori pe zi, seara şi dimineaţa, şapte zile şi şapte nopţi, fără apă şi fără mâncare”.
În decembrie 2008, Vasile Paraschiv a refuzat distincţia „Steaua României în grad de cavaler” pe care i-o înmânase preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.
La acel moment, Paraschiv a luat cuvântul şi a explicat că este „obligat” să refuze primirea distincţiei „de la un comunist, la fel ca toţi ceilalţi care au condus ţara de la Revoluţie”.