Avem medici buni care încearcă să vindece pacienții de boli grave prin toate mijloacele pe care le-a învățat de-a lungul carierei. Fie că prescriu un tratament agresiv, fie că recurg la o operație riscantă sau la un transplant, aceștia fac tot posibilul pentru a-și salva pacientul. Însă, de foarte multe ori, din motive greu de înțeles de o mama al cărui copil se află în suferință sau chiar și de o persoană care nu are nici o legătură cu respectivul caz, doctorii prescriu tratamente cu medicamente care nu se mai găsesc de ani buni pe piața din România sau al cărui preț poate ajunge la valoarea unui autoturism nou. Iar în aceste condiții, părinții se văd nevoiți să facă rost sumele colosale pentru a-și însănătoși copiii prin tot felul de metode.
Exact în această situație se află de câteva zile și părinții Mirunei Mertoiu, o fetiță de 9 anișori din Turnu Măgurele, care suferă de aplazie medulară și are nevoie urgentă de transplant de măduvă. Povestea micuței a fost prezentată în urmă cu puțin timp în paginile ziarului nostru. La vremea respectivă, copila, internată la Institutul Clinic Fundeni, aștepta să afle dacă surioara ei, Bianca, poate fi donatorul de care are nevoie pentru a trăi. Asta după ce, din cei două milioane de donatori din întreaga lume, nici unul nu era compatibil cu ea.
Bucuria a fost de nedescris în momentul în care familia a aflat că Bianca este cea care o poate salva pe surioara ei mai mică. Și când lucrurile păreau să se fi intrat pe un făgaș normal, iar transplantul era ca și programat, medicul de la Fundeni care se ocupa de copilă, i-a anunțat pe părinți că micuța trebuie să facă urgent, înainte de orice, 12 ședințe de chimioterapie. Până aici nimic anormal, doar că citostaticul respectiv, a cărui substanță activă se numește thiotepa, nu se găsește de ani buni în România. Și ca lovitura să fie și mai grea, părinții și sora fetiței, care deja nu mai știau în ce parte să o apuce, au aflat că prețul unei singure fiole este de 182 de euro.
De ce prescriu doctorii medicamente care nu se mai găsesc în România
Cu alte cuvinte, din pământ, din piatră seacă, familia Mertoiu trebuia să facă rost de 2000 de euro pentru a procura rapid medicamentul. Au fost ”scutiți” de 2 flacoane pe care le-au primit de la medicul Mirunei, dar pe celelalate 10 trebuiau să le cumpere de undeva. Și cum mama fetelor se afla cu fiica cea mică în spital, iar tatăl era la muncă, povara a rămas pe umerii Biancăi. Învățată de diverși oameni să meargă să-i ceară drepturile surorii ei, tânăra a ajuns, ieri, în biroul unui secretar de stat din Ministrul Sănătății, cu toate actele micuței paciente, dar și cu o solicitare pentru medicamentul respective. I s-a promis că până vineri va primi un răspuns.
”Sper să-mi sune telefonul și să aflu că vom primi medicamentul. Mă gândesc numai la surioara mea care își dorește nespus să ajungă acasă pe 23 decembrie, ziua în care va împlini 10 anișori. Nu pot însă să nu mă întreb de ce e nevoie de atâta bătaie de cap?.. De ce nu putem avea în spitale medicamentele necesare acestor copilași greu încercați?”, se întreabă Bianca.
La fel ca milioane de români și noi ne întrebăm de ce prescriu medicii medicamente care nu se mai găsesc în România de ani buni. De ce sunt nevoiți părinții să facă eforturi supraomenești pentru a-și vede copii sănătoși?…
Radioterapie de 16.340 de euro
La fel ca familia Mirunei, și Mioara Neagu de 37 de ani, din localitatea Gârbovi, județul Ialomița, a aflat ieri că trebuie să facă rost de o sumă colosală pentru a-și vedea copilul sănătos. În luna iulie, Cristian, băiatul ei în vârstă de 17 ani, a fost diagnosticat cu leucemie. După tratamente îndelungate cu tot felul de citostatice la care, din nefericire, organismul tânărului nu a răspuns, mama a fost anunțată că fiul ei trebuie supus unui transplant medular.
Îniante de acesta însă, Cristian are nevoie de 6 ședințe de radioterpaie generalizată, care se pot face doar la o clinică particulară, și pentru care trebui să plătească nu mai puțin de 16.340 de euro cu toate că unitatea respectivă are contract cu Casa de Asigurări. Femeia este disperată și se întreabă de unde va scoate ea această sumă pentru tratamentul fără de care fiul ei nu poate beneficia de transplant.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro