Charlie Hebdo, la doi ani de la atentatul sângeros
La doi ani de la de la atentat, una dintre cele mai caricaturiste ale publicației, și-a dat demisia. Zineb El Rhazoui a acuzat săptămânalul că a cedat în fața islamiștilor și că nu mai are curajul de a desena caricaturi cu Profetul Mahomed.
“Charlie Hebdo a murit pe 7 ianuarie”, ziua în care publicația a fost vizată de atacul sângeros, a mărturisit El Rhazoui, într-un interviu acordat agenției France Presse.
Caricaturista, care este însoțită în permanență de ofițeri de poliție și este cunoscută drept cea mai protejată femeie din Franța, pune sub semnul întrebării libertatea de exprimare.
“Libertate cu orice preț, asta iubeam la Charlie Hebdo”, a afirmat ea.
Publicația de satiră a marcat doi ani de la tragedie cu un număr special. Pe prima pagină a acestui număr special, sub titlul “2017, în sfârșit capătul tunelului”, se vede imaginea unui bărbat care privește speriat înspre țeava puștii îndreptată spre el de un jihadist.
În ciuda afirmațiilor făcute de El Rhazoui, directorul publicației, Riss, subliniază în editorialul său că succesorii celor care au murit în atac vor continua să lupte „cu aceeași furie” împotriva celor contra cărora au luptat și colegii lor uciși.
Totodată, această ediție specială dedică și un spațiu amplu criticilor severe la adresa unei părți a stângii franceze. „De doi ani trebuie să suportăm lecțiile lor politice și morale (…) că Charlie a mers prea departe, că Charlie nu respectă nimic, că Charlie și-a căutat-o cu lumânarea”, se menționează într-un pasaj în care acea parte a stângii este acuzată că a fost prea îngăduitoare cu islamiștii.
În plus, Riss se întreabă cât de mult susținere ar primi acum publicația, dacă ar publica din nou caricaturi controversate, precum cele cu Profetul Mahomed.
„Dacă am publica pe prima pagină o caricatură cu Profetul Mahomed, cine ne-ar apăra?”, se întreabă el.
Directorul publicației spune că angajații au primit chiar mai multe amenințări în ultima perioadă. „Înainte ne spuneau să fim atenți cu islamiștii. Acum trebuie să avem grijă cu islamiștii, rușii, turcii”, a continuat Riss, al cărui nume real este Laurent Sourisseau.
El a făcut astfel referire la reacția rușilor care recent s-au declarat înfuriați de două caricaturi realizate de Charlie Hebdo, privind tragedia aviatică care a avut loc chiar de Crăciun, în Marea Neagră, în urma căruia zeci de membri ai corului Red Army Choir și-au pierdut viața.
Într-o caricatură pe această temă, cei de la Charlie Hebdo au desenat un avion, însoțit de textul “Prăbușirea corului Armatei Roșii” și “Veste proastă… Vladimir Putin nu era în interior”.
Totodată, publicația Charlie Hebdo a stârnit și furia italienilor, după ce în luna septembrie a publicat o caricatură considerată ofensatoare la adresa victimelor cutremului care a lovit Italia. Mai precis, publicația a prezentat victimele cutremurului care a lovit centrul Italiei și s-a soldat cu aproape 300 de morți ca pe diferite feluri de paste.
Satirical magazine Charlie Hebdo slammed for 'lasagna' cartoon on Italy earthquake victims https://t.co/9hplTKWluu pic.twitter.com/dzjjTJ5dVJ
— CNN (@CNN) 3 September 2016
Cei doi ani de la atentatul de la Charlie Hebdo au fost marcați și printr-o ceremonie de comemorare restrânsă, la care au participat primarul Parisului, Anne Hidalgo, și ministrul francez de interne, Bruno Le Roux.
Cum s-a desfășurat atacul de la Charlie Hebdo
Pe 7 ianuarie 2015, frații Said și Cherif Kouachi au intrat în redacția din Paris a săptămânalului satiric „Charlie Hebdo”, unde se desfăşura o şedinţă editorială. Ei au amenințat cu arma o jurnalistă a revistei, pentru a putea pătrunde în redacție. Cu arma îndreptată spre capul ei, femeia a introdus codul care a deschis ușa teroriștilor. Masacrul a început imediat. Cei doi fraţi franco-algerieni au deschis focul şi au ucis opt membri ai redacţiei, un paznic, un angajat al redacţiei şi un vizitator. Printre cei decedați se numără și cei mai cunoscuți membri ai Charlie Hebdo – Cabu, Charb, Wolinski și Tignous
Ei s-au întors apoi la mașina cu care veniseră și au deschis focul asupra unui polițist care a încercat să-i oprească. Ulterior, s-au apropiat de acesta, care era rănit și întins pe trotuar, și l-au împușcat mortal de la mică distanță. “L-am răzbunat pe Profetul Mahomed!”, au urlat ei de mai multe ori pe străduța pe care se afla sediul publicației, care anterior publicase mai multe caricaturi cu Profetul Mahomed.
Frații Kouachi au abandonat mașina cu care au sosit la sediul redacție și au furat un alt vehicul. Înainte să demareze în trombă, unul dintre ei i-a spus șoferului că “a fost Al-Qaida în Yemen”. Bărbatul avea să afle la scurt timp de atacul terorist de care aceștia făceau referire. Cei doi frați s-au retras în nordul Parisului, iar în acest timp poliția a început să efectueze primele raiduri.
Într-o adresare televizată preşedintele François Hollande a numit atacul „un act de barbarism fără margini” şi a făcut apel la unitate naţională.
Abia după două zile de la atac, cei doi frați au fost localizați dintr-un complex industrial din apropierea aeroportului Charles de Gaulle, după ce au reușit de mai multe ori să scape de poliție. Între timp, în Paris, un alt bărbat a atacat un magazin evreiesc și a luat mai mulți ostatici.
Poliţia l-a identificat pe acesta ca fiind Amedy Coulibaly, suspectat că a ucis o polițistă cu o zi în urmă, în timp ce forțele speciale din întreaga țară încercau să îi prindă pe frații Kouachi.
El le-a spus poliţiştilor că dacă încearcă să îi captureze pe fraţii Kouachi, îi va ucide pe ostaticii pe care i-a luat în magazin. De partea cealaltă, fraţii Kouachi le spun negociatorilor că vor să moară „ca nişte martiri”.
După şase ore de asediu, la tipografia din apropierea aeroportului s-au auzit focuri de armși și explozii. La scurt timp, s-au auzit focuri de armă și explozii puternice şi la magazinul koşer din Paris. Autorităţile spun că i-au ucis pe fraţii Kouachi. La Paris a fost ucis şi Amedy Coulibaly, dar mor şi patru ostatici.
„Ameninţarea există în continuare, în afară şi înăuntru”, avertiza Francois Hollande, la câteva zile de la atentatul de la Charlie Hebdo, îndemnând la „intransigenţă faţă de apologia terorismului şi (faţă de) cei care i se livrează”.
Franța, sub amenințarea teroristă
Pe 11 ianuarie, peste trei milioane de oameni au participat la un marș istoric împotriva terorismului. Printre aceștia s-au numărat și 40 de lideri mondiali.
Totodată, fraza “Je suis Charlie” a devenit extrem de răspândită pe rețelele de socializare, în semn de susținere pentru victimele atacului.
La o o săptămână de la atentate, Charlie Hebdo a lansat un nou număr, care a fost cumpărat de milioane de oameni. Mai precis, au fost publicate 7 milioane de copii. De obicei, tirajul publicației nu depășește 60.000 de exemplare.
O mobilizare impresionată, însă Franța nu și-a găsit liniștea în urma atentatului de la Charlie Hebdo. De atunci, țara s-a confruntat cu mai multe atacuri teroriste, care care s-au soldat cu peste 230 de morți, dar și alte sute de răniți.
Mai precis, pe 13 noiembrie 2015, 130 de oameni au fost uciși în urma unor atacuri care au vizat mai multe restaurante și cafenele, dar și sala Bataclan, unde avea loc un concert. Un alt atentat sângeros a avut loc chiar de ziua națională, pe 14 iulie 2016, când un tunisian a omorât peste 80 de oameni, după ce a intrat cu un camion în mulțimea adunată la Nisa pentru a vedea focul de artificii.