UPDATE: Doi oficiali iranieni au afirmat că Teheranul a fost avertizat de președintele Donald Trump asupra unui atac iminent, prin intermediul Omanului, relatează Reuters.
”În mesajul său, Trump a spus că este împotriva oricărui război cu Iranul și dorește să discute cu Teheranul cu privire la mai multe subiecte…El a dat un răgaz scurt pentru a primi un răspuns din partea liderului iranian Ayatolahul Khamenei pentru a lua o decizie”, au mai precizat surse care doresc să își păstreze anonimatul.
Un alt oficial iranian a precizat: ”Am fost foarte clari și am spus că liderul se opune unor discuții, dar mesajul părții americane va fi transmis pentru ca acesta să ia o decizie… Am mai transmis oficialului din Oman că orice atac împotriva Iranului va avea consecințe internaționale și regionale”.
Declarația a fost făcută la scurt timp după ce publicația americană New York Times a dezvăluit că liderul de la Casa Albă ar fi aprobat inițial atacarea Iranului, pentru a reveni asupra ordinului în ultimul moment.
UPDATE: Rusia acuză Washingtonul că vrea escaldarea tensiunilor cu Iranul și că împinge lucrurile spre un război, relatează Reuters.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei a făcut un apel către SUA să cântărească asupra posibilelor consecințe ale unui conflict cu Iranul, precizând că relatările potrivit cărora Trump ar fi aprobat un atac asupra Iranului, răzgândindu-se în ultimul moment, arată că situația este „extrem de periculoasă”.
„Aeronavele se aflau în aer, iar navele erau pe poziții, însă rachetele nu erau încă lansate când au fost primite ordinele de retragere”, a declarat un oficial anonim, citat de New York Times. Nu este clar dacă atacul a fost doar amânat sau anulat.
Oficialii militari și diplomații americani se așteptau la un răspuns armat din partea SUA, după ce oficialii securității naționale ai președintelui și liderii Congresului s-au întâlnit la Casa Albă joi noapte.
Planul de represalii a venit în replică după ce o dronă de supraveghere fără pilot, în valoare de 130 de milioane de dolari, a fost doborâtă de către o rachetă iraniană de suprafaţă.
Una dintre ținte ar fi fost sistemul de apărare antiaeriană S-125 Neva/Pechora, potrivit unei surse de la Pentagon.
SUA ar fi suspectat că acesta a fost sistemul folosit în atac, deși Teheranul a declarat că a fost vorba de sistemul de apărare 3rd Khordad.
După incidentul de joi cu drona doborâtă, Trump a fost întrebat cum va reacționa. Inițial, el a părut că vrea să aplaneze situația.
„N-am avut niciun om în acea dronă. Ar fi făcut o mare diferență. Cum vom reacționa? Veți afla în curând”, a spus Trump
Între timp, Iran a publicat imagini cu doborârea dronei americane. Iranul susține că drona a încălcat spaţiul aerian iranian, însă armata americană a comunicat că se afla deasupra apelor internaţionale.
Watch: Iran releases footage it claims is of a missile strike on a US drone.
— Sky News (@SkyNews) June 21, 2019
In response, @realDonaldTrump reportedly called off a planned attack against Iran on Thursday night at the last minute.
Read the full story here: https://t.co/9RbWMOwnoW pic.twitter.com/Jzeu96p5V0
Doborârea dronei a fost doar ultimul dintr-o serie de incidente petrecute în ultima perioadă în zona Golfului.
Mai multe petroliere au fost atacate recent, iar SUA au acuzat direct Iranul incidentele care au avut pe una dintre rutele cele mai importante de transport petrolier. De partea cealaltă, Teheranul a respins acuzațiile.
Citește și:
Cum ar arăta războiul SUA – Iran și de ce conflictul va avea efecte globale?