Mergi direct la conținut »
Donald Trump vrea să facă pace cu liderii mondiali la Forumul Economic: ”America First nu înseamnă America singură”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Donald Trump vrea să facă pace cu liderii mondiali la Forumul Economic: ”America First nu înseamnă America singură”

Donald Trump vrea să facă pace cu liderii mondiali la Forumul Economic de la Davos  și spune că sloganul lui ”America First” înseamnă că că va pune mereu pe primul loc în SUA când vine vorba de comerț, dar asta nu înseamnă că America va fi singură, scrie BBC News.

„Statele Unite sunt deschise pentru afaceri”, a declarat el în discursul de la deschiderea oficială a Forumului Economic Mondial de la Davos, vineri. Dar apoi a continuat să atace practicile comerciale „prădătoare” și a avertizat că SUA nu vor tolera comerțul neloial.

Donald Trump a lăudat realizările economice din primul an de activitate, inclusiv reducerea impozitului pe profit și reducerea ratei șomajului și a declarat că SUA este mai atractivă decât oricând pentru investițiile străine.

„Sunt aici pentru a transmite un mesaj simplu – nu a fost niciodată un moment mai bun pentru a face angajări, pentru a construe, pentru a investi și a crește în Statele Unite. America este deschisă pentru afaceri și suntem competitivi din nou”, a spus el.

Asumându-și meritele pentru creșterea economia din SUA, el a cerut investitorilor străini să „aducă bani, locuri de muncă și afaceri  în America”.

În timp ce vorbea, au fost prezentate cele mai recente cifre pentru creșterea economică a SUA, înregistrând o încetinire a creșterii de la 3,2% la 2,6% în ultimul trimestru al anului trecut. Aceasta a însemnat o creștere anuală pentru anul 2017 de 2,3%, de la 1,5% în 2016, dar sub obiectivul de 3% prezentat de președinte.

Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
Recomandări
Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
 

Trump a cerut un sistem de comerț internațional reformat care să fie „echitabil și reciproc” și să acuze țări pe care nu le-a numit de practici neloiale, inclusiv de „furt de proprietate intelectuală masivă” și acordarea de ajutoare de stat industriei.

Președintele american a mai spus că preferă acorduri bilaterale de comerț echitabil cu alte țări, inclusiv cu cele care fac parte din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), din care s-a retras. El a spus că va lua în considerare negocierea cu statele TPP, dacă acest lucru ar fi în interesul Americii.

Mai târziu, el a scris pe Twitter că discursul său a fost bine primit, dar unor participanți nu le-a căzut bine momentul în care în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri a atacat presa și i-a acuzat în repetate rânduri că au transmis „știri false”.

„Ca om de afaceri, am fost întotdeauna tratat foarte bine de către presă … dar când am devenit politician, mi-am dat seama cât de urâtă, cât de rea, de vicioasă și cât de falsă poate fi presa”, a spus el.


Citește și: Noi scumpiri la alimente! Au crescut prețurile la lapte și unt, vor costa mai mult legumele și carnea. Avertismentul sindicatelor din industria alimentară


 

Close
Închide
  Close