O investigație realizată de publicația britanică a stabilit amploarea totală a veniturilor obținute de familia regală de la ducatele de Lancaster și Cornwall, care gestionează portofolii uriașe de terenuri și proprietăți în toată Anglia.
Ducatele funcționează ca niște imperii imobiliare administrate în mod profesionist, care gestionează întinderi de terenuri agricole, hoteluri, castele medievale, birouri, magazine și unele dintre cele mai bune proprietăți imobiliare de lux din Londra. De asemenea, au portofolii de investiții substanțiale, dar nu plătesc impozit pe profit sau impozit pe câștigurile de capital.
Conturile ducatelor, păstrate în arhivele parlamentare și de stat, dezvăluie modul în care regina și întâiul ei născut, în calitatea sa de duce de Cornwall, au beneficiat de o creștere uriașă a veniturilor lor, datorită banilor proveniți de la aceste ducate, în timpul domniei de șapte decenii a Elisabetei a II-a.
Anul trecut, veniturile lor din ducate s-au ridicat la 41,8 milioane de lire sterline. Indexând cu inflația, cei doi au primit echivalentul a peste 1,2 miliarde de lire sterline în venituri totale de pe cele două domenii.
Profiturile din Ducatul de Lancaster, care are 18.481 de hectare de terenuri rurale, în principal în nordul Angliei și în Midlands, trec automat la cel care se află pe tron. Proprietatea în sine este evaluată la 652 de milioane de lire sterline.
Ducatul de Cornwall, care se întinde pe 52.450 de hectare, în principal în sud-vestul Angliei, valorează peste 1 miliard de lire sterline. Moșia nu a ținut pasul cu legislația, adoptată în 2013, pentru a aduce egalitatea de gen în succesiunea regală. Profiturile ducatului continuă să revină automat doar moștenitorului de sex masculin al tronului.
Când Charles, în vârstă de 74 de ani, a devenit rege anul trecut, Ducatul de Cornwall a trecut automat la fiul său, prințul William, în vârstă de 40 de ani, transformându-l pe acesta, cel puțin pe hârtie, în miliardar și într-unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Anglia. El se poate aștepta la o plată anuală de cel puțin 20 de milioane de lire sterline.
Revendicarea istorică a veniturilor din ducate
Pretenția familiei regale la veniturile din ducate provine din hrisoave arhaice, care datează de pe vremea când țara era împărțită în fiefuri medievale.
Cu toate acestea, încă de la apariția democrației parlamentare, generații de parlamentari au contestat acest aranjament și au cerut ca profiturile ducatelor să fie plătite în schimb către Trezorerie. Dezbaterile parlamentare au coincis adesea cu încoronarea unui nou monarh, pe fondul unei examinări reînnoite a surselor publice și private de avere ale acestora.
Cum și-ar ascunde familia regală britanică averea de controlul public
Familia regală insistă asupra faptului că venitul ei provenit din ducate este „privat”, iar guvernul îl tratează ca fiind complet separat de subvenția suverană, plata anuală pe care familia regală o primește de la guvern pentru a-și acoperi cheltuielile oficiale. Subvenția a crescut și ea dramatic în ultima vreme și îi costă pe plătitorii de taxe britanici 86 de milioane de lire sterline pe an.
Palatul Buckingham a refuzat să comenteze cifrele prezentate de The Guardian cu privire la veniturile primite de la ducate, pe care le-a descris ca fiind „speculative”.
Palatul susține de mult timp că veniturile primite de la ambele ducate sunt cheltuite în mare parte pentru îndatoririle oficiale ale familiei, pentru lucrări publice sau pentru cauze caritabile. Cu toate acestea, familia regală nu a oferit niciodată o descriere detaliată a modului în care sunt cheltuiți banii proveniți de la aceste proprietăți, afirmând că este vorba despre „aranjamente financiare private”. Charles a declarat că între 49% și 51% din veniturile sale obținute din exploatarea proprietăților ducatelor au fost cheltuite pentru a acoperi funcții publice și caritabile în ultimii ani.
Pe vremea când era Prinț de Wales, o mare parte din venitul lui Charles provenit de la cele două ducate a fost cheltuit în mod privat, inclusiv pe secretare, valeți, grădinari, bucătari, grăjdari și lucrători agricoli.
Regina Elisabeta a II-a ar fi folosit veniturile Ducatului de Lancaster pentru a-l ajuta pe prințul Andrew să plătească o sumă nedivulgată – despre care se spune că ar fi mai mare de 9 milioane de lire sterline – pentru a pune capăt procesului de agresiune sexuală intentat împotriva sa de Virginia Giuffre, scrie The Guardian.
Deputata laburistă Margaret Hodge, o veterană a Parlamentului de la Londra, care a condus o anchetă privind Ducatul de Cornwall în 2013, când a prezidat comisia de conturi publice, a declarat că legislativul nu a putut stabili cum au fost cheltuite veniturile provenite din ducate.
„A fost foarte neclar. Există foarte puțină transparență”, a declarat ea recent.
Hodge a descris statutul ducatelor ca fiind de o „ambiguitate deliberată” și a susținut că veniturile provenite de la acestea ar trebui să fie luate în considerare de guvern atunci când calculează următoarea plată a subvenției suverane. „Dacă banii de la ducate fac parte din contribuția statului la monarhie, foarte bine, dar ar trebui să putem vedea cum sunt cheltuiți și să analizăm finanțarea casei regale în ansamblu”, a precizat deputata laburistă.
Foto: Profimedia Images