MENIU CAUTĂ
14 Iun. 2018 16:47

Dragnea va demara săptămâna viitoare suspendarea lui Iohannis din funcție, anunță Ludovic Orban; Opoziția caută soluții

Distribuie

Dragnea va demara săptămâna viitoare suspendarea lui Iohannis din funcție, anunță liderul PNL Ludovic Orban, el acuzând "Clanul Dragnea că este pregătit să dea foc ţării”. Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a anunţat că va discuta cu reprezentanţii PNL şi PMP cum să împiedice suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit unei postări a acestuia pe pagina sa de socializare. 

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat joi că există informaţii ”aproape certe” că liderul PSD, Liviu Dragnea, va demara în cursul săptămânii viitoare, cu sprijinul preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, procedura de demitere a şefului statului, Klaus Iohannis.

„Clanul Dragnea e pregătit să dea foc ţării. Avem informaţii aproape certe că Dragnea va declanşa procedura de demitere a preşedintelui României în cursul săptămânii viitoare şi că este sprijinit în acest demers şi de Tăriceanu şi de acoliţii săi”, a spus Orban, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că obiectivele procedurii de demitere sunt: controlul asupra parchetelor, a serviciilor de informaţii şi promulgarea legilor Justiţiei şi a Codurilor penale.

„Disperarea lui Dragnea îl face să apeleze la o măsură extremă şi din dorinţa de a pune o presiune suplimentară asupra completului care urmează să pronunţe sentinţa în dosarul său. O astfel de decizie politică riscă să creeze o criză fără precedent în România, să declanşeze convulsii sociale, deja tensiunea în societate este la un nivel îngrijorător, iar declanşarea procedurii de demitere a preşedintelui riscă să genereze o escaladare a divizării în societate şi convulsii sociale despre al căror rezultat nimeni nu poate să aibă o predicţie. Această criză politică va afecta grav imaginea României în lume. Şi aşa acţiunea anti-europeană împotriva democraţiei, a independenţei Justiţiei, a normelor care stau la baza funcţionării statului de drept a creat o imagine extrem de negativă despre România în ţările UE şi în general în partenerii noştri euro-atlantici”, a mai spus Orban.

'Următoarele două săptămâni sunt decisive pentru România', a spus Orban, precizând că fie acceptăm ca țara să fie acaparată de 'clanul Dragnea', fie luptăm pentru democrație și pentru apărarea principiilor și valorilor care stau la baza democrației.

Ludovic Orban a mai spus că sunt în negocieri cu mai mulți parlamentari ai Puterii, pentru susținerea moțiunii de cenzură pe care PNL o va depune în Parlament.

'Am văzut foarte mulți reprezentanți ai PSD care au făcut facultatea de Drept fără frecvență și care evocă posibilitatea suspendării președintelui fără referendum. Este o inepție', a spus Orban, precizând că suspendarea face parte din procedura demoterii președintelui și nu poate fi ruptă de referendum.

USR demarează discuţii cu partidele parlamentare pentru împiedicarea suspendării Preşedintelui

„USR demarează discuţii cu partidele parlamentare pentru împiedicarea suspendării Preşedintelui”, a scris Dan Barna, pe pagina sa de socializare.

Şeful USR crede că liderului PSD, Liviu Dragnea „îi e frică de popor”.

„USR va lupta din răsputeri să oprească tentativa de lovitură de stat a lui Liviu Dragnea care pregăteşte o mutare neconstitutuţională şi abuzivă: suspendarea preşedintelui pentru a prelua, prin Călin Popescu Tăriceanu, conducerea României şi pentru a distruge instituţiile care-i mai rezistă. Voi încerca, în zilele ce vin, să discut cu celelalte partide parlamentare de opoziţie, PNL şi PMP, pregătirea unei strategii comune pentru a împiedica un astfel de atac neconstituţional şi nedemocratic al lui Liviu Dragnea. Cred că este momentul să încercăm să-i convingem pe aliaţii PSD – ALDE, UDMR şi grupul minorităţilor- să nu intre în acest joc, să nu fie doar pioni într-un plan care nu e al lor şi care va arunca România în haos şi dezbinare. Nu e posibil ca majoritatea parlamentară să abuzeze în halul ăsta de putere. Unde vom ajunge? Atunci când lui Dragnea nu-i convine ceva, îl suspendăm pe preşedinte din trei în trei luni? Constituţia ne spune foarte clar că organizarea referendumului după suspendarea preşedintelui este imperativă”, a scris Dan Barna, pe Facebook.

Liderul USR susţine că „lui Liviu Dragnea îi e frică de să meargă până la referendumul de demitere a preşedintelui”. „Pentru că-l va pierde. Românii nu vor alege niciodată un penal preşedintelui României. Şi ştie la fel de bine că dacă încearcă să fraudeze voinţa poporului, aşa cum a mai făcut-o în 2012, va răspunde în faţa Justiţiei”, concluzionează Dan Barna

Liderii PSD cer suspendarea lui Iohannis.

Ministrul Muncii a anunţat că, dacă preşedintele României nu va semna decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, atunci este motiv clar de suspendare a şefului statului. Lia Olguţa Vasilescu a spus că acest lucru este prevăzut chiar în legea fundamentală, dar în PSD nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Declaraţia ei vine după ce Klaus Iohannis a spus că motivarea CCR are „o abordare politică”.

 Reacţia liderilor PSD vine după ce Klaus Iohannis a acuzat PSD că vrea, cu orice preţ, să amputeze puterile Preşedintelui, iar motivarea Curţii Constituţionale merge în aceeaşi linie. Nu a laut Klaus Iohannis nicio decizie privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA, însă nici nu se grăbeşte. Motivarea, în momentul de faţă, aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări: PSD încearcă să amputeze puterile Preşedintelui României pentru că are altă părere decât majoritatea din Parlament. Motivarea Curţii vine în aceeaşi linie', a declarat Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Liderii PSD vorbesc despre suspendare de două săptămâni, de când Curtea Constituţională a decis că a existat un conflict juridic între preşedinte şi Ministrul Justiţiei.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, însă a spus că se va stabili un astfel de demers în funcţie de evoluţia situaţiei, dacă şeful statului va aplica decizia Curţii şi o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi sau nu.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop marți 22 ianuarie 2019. Balanțele au parte de o șansă nesperată
Loading...
Comentarii