Ioana are azi 22 de ani. Ea a trăit ultimul deceniu încercând să demonstreze că a fost o victimă, şi nu “eleva porno de la ţară”, aşa cum a fost numită la vremea respectivă.

  • Agresorul a declarat că “fetiţa l-a provocat să facă sex cu ea, deoarece era mereu îmbrăcată sumar”.
  • Alţi cinci adolescenţi au agresat sexual minora, la îndemnurile insistente ale bărbatului de 52 de ani.
  • Jurj Viorel a fost cercetat în stare de libertate, iar procurorii nu au ţinut cont de expertiza medico-legală psihiatrică a victimei.
  • În 2011, Jurj a fost condamnat la 3 ani pentru act sexual cu un minor. A stat în închisoare 2 ani şi 4 luni.
  • Victima a mers la CEDO, iar cauza “M.G.C. vs România” a pus ţara noastră sub o monitorizare continuă.
  • Cazul Ioanei a fost redeschis, iar săptămâna trecută, Jurj a fost condamnat pentru viol. Decizia nu e definitivă.

În vara lui 2008, când a început calvarul, Ioana era în clasa a IV-a şi locuia, împreună cu părinţii ei, într-un sat mic, aflat la 11 km de Deva. În curtea învecinată era o familie cu zece copii, iar Ioana mergea să se joace cu fetiţele de acolo, care erau de-o seamă cu ea.

Dar tot acolo, într-un grajd gol, locuia şi Jurj Viorel (52 de ani), o rudă fără căpătâi pe care respectiva familie o găzduia din milă. 

Într-o zi, pe când se juca cu prietenele ei în curtea vecinilor, Jurj a luat-o pe Ioana cu forța şi a dus-o într-un hambar, unde a violat-o. În timpul agresiunii sexuale, bărbatul a astupat gura fetiţei cu mâna, ca ea să nu poată țipa.

Ioanei i-a fost ruşine şi frică să povestească acasă ce i s-a întâmplat. Agresorul o amenințase că o omoară cu bătaia dacă spune cuiva, iar ea ştia deja că el devine violent, atunci când e beat.

Minorii erau învățați cum să terorizeze victima

Nedenunţat, abuzul a continuat şi, pentru a-şi acoperi infracţiunea, Jurj i-a făcut părtaşi la ea pe patru dintre băieţii rudelor la care locuia, dar şi pe un prieten de-al lor. Toţi erau minori, iar ultimul nu împlinise încă 14 ani când au fost iniţiaţi într-ale violului. Jurj i-a învăţat cum să o terorizeze pe victimă, iar unul dintre băieţi a amenințat-o odată cu un cuțit pe fetiţă.

Dreptate după 11 ani pentru o fetiţă violată, pe care magistraţii români nu au crezut-o! ”Se îmbrăca sumar”, au concluzionat judecătorii

Şapte luni a durat calvarul Ioanei. În martie 2009, mama a observat că ea nu mai foloseşte absorbante intime și a început să-i pună întrebări. Atunci a aflat prin ce trece fetiţa care, în urma agresiunii sexuale, rămasese însărcinată. 

„Nu sunt urme de violenţă, nu e viol”

În aceeaşi zi, părinții Ioanei au depus o plângere la postul de poliţie din comună şi s-a început urmărirea penală față de Jurj Viorel și cei patru frați: F.B., A.B., G.B. și P.B.

Adolesecenţii au dat declaraţii contradictorii: F.B. le-a spus poliţiştilor că fetiţa i-a propus relaţiile sexuale, dar P.B. a precizat că Jurj e cel care i-a îndemnat insistent să facă sex cu ea.

Jurj a susţinut că fetiţa l-a provocat să facă sex cu ea, deoarece era mereu îmbrăcată sumar. Acesta a mai declarat că ea este cea care a venit la el și i-a spus prima dată să facă sex, în august sau septembrie 2008.

Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara:

A doua zi după depunerea plângerii la poliţie, fetiţa a fost supusă unei expertize medico-legale care a stabilit că “nu existau urme de violență pe corpul victimei”.

“Nu este viol, e act sexual consimţit”, au concluzionat atunci procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, care nici n-au mai cerut mandat de arestare pentru Jurj.

El este singurul pe care procurorii l-au trimis în judecată, acuzându-l de act sexual cu un minor. Cei patru fraţi au primit amenzi administrative, iar prietenul lor n-a fost tras la răspundere, pentru că nu împlinise 14 ani.

Judecător: “A fost cu voia ei, pentru că mergea la joacă”

Dar în dosarul procurorilor exista şi raportul unei expertize medico-legale psihiatrice, în care se preciza că feţita suferă de stres posttraumatic.

Minora vorbește rușinată despre cele întâmplate. Aceasta are amintiri vii legate de evenimente. (…) Declară că nu a spus nimănui mai repede despre incidente deoarece se temea pentru siguranța ei și a membrilor familiei ei. (…) Minora avea dificultăți la anticiparea consecințelor acțiunilor ei și insuficient discernământ, ca urmare a vârstei ei.

Raportul expertizei medico-legale psihiatrice a SML Hunedoara:

Pentru judecător, n-a contat nici acest raport, n-a contat nici vârsta victimei, dar nici faptul că ea a fost nevoită să treacă, la doar 12 ani, şi prin trauma unei întreruperi de sarcină.

Pentru judecător a fost “relevant” faptul că fetiţa “se îmbrăca sumar” și că, “și în urma presupuselor agresiuni sexuale suferite, a continuat să meargă la joacă la prietenele ei”.

Dacă actul sexual ar fi avut loc prin constrângerea victimei sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-și exprima voința, este evident că aceasta nu ar fi continuat obiceiul anterior (să meargă să se joace cu fetele vecinilor).

Sentinţa Penală 487/2010 a Judecătoriei Deva:

Pe 20 aprilie 2010, Judecătoria Deva l-a condamnat pe Jurj Viorel la 3 ani de închisoare pentru act sexual cu un minor şi l-a obligat să-i plătească victimei 10.000 de lei daune morale.

Fără discernământ pot fi doar copiii-infractori, nu şi victimele

Părinţii victimei au făcut apel, cerând condamnarea lui Jurj pentru viol. Tribunalul Hunedoara le-a dat câştig de cauză, dar Jurj Viorel a primit doar 4 ani de închisoare, deşi Codul Penal prevedea, pe atunci, că pentru viol pedeapsa e închisoarea de la 10 la 25 de ani, dacă victima nu a împlinit vârsta de 15 ani.

Jurj obţinuse clemenţa instanţei care a reţinut, ca o circumstanță atenuantă, “buna conduită a acestuia anterior săvârșirii infracțiunii pentru care era judecat”. Şi inculpatul, dar şi familia victimei au atacat decizia.

Pe 21 martie 2011, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul declarat de Jurj și a menținut hotărârea Judecătoriei Deva: “n-a fost viol, a fost sex cu acceptul victimei de 11 ani”. Iar Jurj a rămas cu pedeapsa iniţială, de 3 ani de închisoare.

Prezumția lipsei discernământului se aplică numai minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani și au săvârșit o infracțiune, dar în ceea ce privește infracțiunea prevăzută de art. 198 C. pen. (actul sexual cu un minor), minorul este victimă și nu făptuitor.

Decizia Penală nr. 70/2011 a Curţii de Apel Alba Iulia:

Cu alte cuvinte, un copil sub 14 ani care fură, de pildă, nu va răspunde penal pentru fapta lui, căci legea spune că el nu are discernământ. Dar, dacă acelaşi copil e victima unui agresiuni sexuale, instanţa presupune că el ar avea destul discernământ pentru a consimţi actul sexual.

CEDO i-a dat dreptate victimei

În toamna anului 2011, familia victimei, reprezentată de avocata Adina Laza, s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), reclamând că legislația și practica judiciară din România nu asigură copiilor o protecție efectivă împotriva violului și a abuzului sexual.

Dreptate după 11 ani pentru o fetiţă violată, pe care magistraţii români nu au crezut-o! ”Se îmbrăca sumar”, au concluzionat judecătorii

Reclamanta a susținut că atitudinea autorităților în cazul ei era înrădăcinată în legislația defectuoasă și practica predominantă constând (…), în general, în a-i judeca pe făptuitori pentru viol asupra minorilor numai în cazurile în care existau dovezi de rezistență fizică.

Hotărârea CEDO din Cauza M.G.C. împotriva României:

Analizând jurisprudenţa prezentată de avocată, dar şi de reprezentatul statului român, CEDO a constatat că “într-un număr semnificativ de cauze, consimțământul victimei la actele sexuale a fost dedus din fapte care aveau mai mult de-a face cu reacțiile specifice copiilor față de traume, cum ar fi faptul că victimele nu și-au informat părinții sau nu au țipat după ajutor”.

Nu se poate concluziona că instanțele din România au creat o practică consacrată și consecventă pentru a face o deosebire clară între cazurile de viol și cele de act sexual cu un minor.

Hotărârea CEDO din Cauza M.G.C. împotriva României:

În martie 2016, CEDO a decis că, în cazul Ioanei, statul român a încălcat art.3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane ori degradante, dar şi art.8, care prevede dreptul la respectarea vieţii private şi de familie. Statul român a fost obligat să-i plătească reclamantei 9.000 de euro daune morale.

Acest caz a pus România sub monitorizarea Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei, la capitolul “protecţia contra relelor tratamente”.

România nu are capacitatea de a dezvolta o practică judiciară stabilă şi coerentă asupra noţiunii de consimţământ, pentru a diferenţia clar cazurile de viol de cazurile cu raporturi sexuale consimţite cu un minor.

Comitetul de Miniştri, Serviciul de executare a hotărârilor CEDO:

Noul proces a durat aproape 3 ani

În baza deciziei CEDO, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea de reviziure a cazului. Procesul a reînceput la Judecătoria Deva în iunie 2017 şi a durat 2 ani şi 8 luni.

Săptămâna trecută, s-a pronunţat mult-aşteptata decizie.

Jurj Viorel a fost condamnat pentru viol la 5 ani de închisoare, iar instanţa l-a obligat să-i plătească victimei 50.000 de lei daune morale.

Din această pedeaspă, lui Jurj i se va scade perioada deja executată, de 2 ani şi 4 luni. Pe 30 iulie 2013, el fusese liberat condiţionat, Judecătoria Deva precizând, în motivarea deciziei, că în penitenciar “a avut o comportare foarte bună, fiind disciplinat și stăruitor în muncă şi dând, prin aceasta, dovezi temeinice de îndreptare”.

Prin condamnarea de săptămâna trecută, Jurj a primit pedeapsa minimă prevăzută de lege pentru viol asupra unei victime minore. “Eu zic că am câştigat, nu vom face apel”, ne-a declarat avocata Jude Gina, care a reprezentat victima în proces.

Dar Jurj Viorel a atacat deja decizia, iar dosarul va ajunge din nou la Curtea de Apel Alba Iulia.

*Nu am dezvăluit identitatea victimei, din respect pentru viaţa privată a acesteia.

Citeşte şi:

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea

Sute de oameni păstrează liniștea, în sală, cât curge genericul de final al filmului ”Colectiv” și apoi nu vor să plece unul de lângă celălalt

FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Observatornews.ro
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
Prima mare țară din lume care și-a vaccinat TOATĂ populația eligibilă
Știrileprotv.ro
Prima mare țară din lume care și-a vaccinat TOATĂ populația eligibilă
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Telekomsport
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie