„De la momentul operaționalizării acestora, până în prezent au fost identificate defecțiuni la sistemul de climatizare, iar pentru a elimina problemele identificate, un TIR a fost trimis în Turcia, la firma producătoare, în scopul remedierii avariei, iar pentru alte 3 unități, firma producătoare a trimis specialiști în țară pentru a înlătura problemele identificate”, precizează DSU.
Referitor la schimbarea instalației de oxigen, construită de către spital pentru racordarea unității mobile la stocatorul Institutului „Victor Babeș”, precizăm că înlocuirea țevilor conductoare de oxigen nu s-a realizat din cauza identificării unor probleme, ci în scopul unei bune și sigure funcționalități a unității.
DSU:
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă susţine că toate unitățile mobile sunt în garanție.
„Problema tehnică privind sistemul de climatizare a TIR-ului ajuns în Turcia a fost remediată, urmând ca în zilele următoare să sosească în țară și să fie operaționalizată. Mai mult, pentru ca toate cele cinci unități mobile să funcționeze în condiții optime la temperaturi extreme de iarnă, cu valori negative, firma producătoare a instalat panouri suplimentare de izolație , pe “burta” fiecărui TIR.
Totodată, la nivelul altui TIR, a fost semnalată o situație de infiltrare a apei, cauzată de averse abundente. Această situație a apărut ca urmare a executării unor manevre nepotrivite la momentul colantării acestuia, de către o firmă specializată în acest sens. Problema a fost rezolvată în scurt timp de specialiștii firmei producătoare, fiind vorba de niște fisuri la garniturile de îmbinare ale elementelor din cadrul tavanului camerelor laterale.
Referitor la situația petrecută la Institutul Marius Nasta, unde a fost anunțat un incendiu în cadrul TIR-ului operaționalizat în curtea spitalului, conform raportului efectuat de firma care asigură mentenanța către producătorul unităților de terapie intensivă mobilă, se arată că instalația electrică și celelalte componente ale sistemului de climatizare nu au prezentat urme de incendiu și nu au fost evidențiate probleme tehnice, sistemul funcționând în condiții optime, aceste aspecte sustinând afirmația conform căreia incidentul anunțat la 112 a fost o alarmă falsă”, arată DSU.
„La acest moment, în afară de Unitatea Mobilă din cadrul Institutului Victor Babeș, care a fost sigiliată pentru continuarea anchetei aflate pe rol și în afară de unitatea mobilă care urmează să ajungă în țară, 1 UTIM este operaționalizat în Iași, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva, iar altele două în București, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, respectiv Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan”, mai spune DSU.
Peste 700 de pacienți au beneficiat de existența acestor Unități de Terapie Intensivă Mobilă și a asistenței medicale de urgență, în scopul salvării de vieți.
Şeful DSU, Raed Arafat, a fost avertizat din februarie că TIR-urile de ATI „nu pot funcționa pe termen lung”. Libertatea a scris pe larg despre cum un TIR livrat de firma turcească de la „Victor Babeș” a fost cumpărat de Ucraina, dar „problemele tehnice” l-au făcut „de folosit în poze”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro