Durerile menstruale, cunoscute sub numele de dismenoree, afecteaza pana la 50% din femei. Exista doua tipuri de dismenoree – primara si secundara. Cea primara e specifica tinerelor, iar cea secundara afecteaza de regula femeile mai in varsta si este insotita de o boala fizica.
Durerile abdominale se instaleaza cu cateva zile inaintea menstruatiei sau in timpul acesteia. Uneori sunt foarte violente si nu cedeaza cu analgezice. Ce trebuie sa faceti pentru a le preveni ori pentru a le trata?
Schimbarea stilului de viata poate fi primul pas. Trupul feminin este un ‘mecanism’ frumos si rafinat, dar si foarte delicat. Nu este facut sa raspunda cerintelor stresului modern si orice tensiune psihica il tulbura. Trebuie sa evitati sa va lasati luate de val si sa adoptati o atitudine pozitiva.
Dormiti cel putin opt ore pe noapte. Atunci cand nu dormim bine sau reducem perioada de odihna la mai putin de opt ore, organismul se dezechilibreaza.
Reduceti solicitarea fizica. Trupul feminin nu este ‘proiectat’ pentru sporturi de performanta sau munci brute. Aceste tipuri de activitati masculinizeaza, deze- chilibrand mecanismul fin, originar. Adesea, sportivele de performanta au tulburari menstruale.
Faceti miscare de doua-trei ori pe saptamana: gimnastica aerobica, fitness, inot. Prin exercitiu fizic uitam de stres, iar creierul elibereaza in organism endorfine, substante care contribuie la instalarea unei stari de bine.
O greseala pe care o facem adesea atunci cand ne doare ceva e sa ne incordam. In cazul dismenoreei e mai bine sa incercati sa va relaxati si sa respirati lent si adanc. Astfel veti trece mai usor peste criza.
Renuntati la tigari, pentru ca fumatul tulbura energiile fine ale organismului feminin si impiedica buna functionare a organelor de reproducere.
Renuntati la grasimile animale si adoptati o dieta cu legume si fructe
Feriti-va de dieta plina de grasimi, in special de origine animala. Energia acestor substante ingreuneaza corpul energetic si destabilizeaza organismul. Un regim bazat pe legume si fructe si folosirea grasimilor vegetale reprezinta o alternativa buna.
Nu ocoliti plantele medicinale! Infuzia de urzica da rezultate foarte bune in cazul dismenoreei. De asemenea, se pot folosi infuzii din frunze de vita-de-vie si de vasc (o cana pe zi). Mai poate fi de ajutor pepenele, consumat sub forma de suc sau concentrat. Iar consumul de ovaz ajuta la reglarea menstruatiei si la eliminarea durerilor.
Apelati cu incredere la masaj. Face minuni, pentru ca relaxeaza si elimina stresul.
Acupunctura e o alta procedura care da rezultate. Medicina chineza priveste durerile menstruale ca fiind blocaje de flux energetic, precum si tulburarile la nivelul unor meridiane. Se va actiona asupra meridianului rinichi-stomac-splina-pancreas-vezica urinara.
Homeopatie: Unele remedii homeopate pot da rezultate. Colocynthis se afla in fruntea listei, apoi urmeaza Lycopodium, Pulsatila si Sepia. Insa cele mai bune sunt remediile individualizate.
Menstruatia si simptomele acesteia difera de la o femeie la alta, influentate fiind de stilul de viata al fiecareia. Dismenoreea primara este de obicei generata de stres, fumat ori o dieta necorespunzatoare si poate trece o data cu prima sarcina. Factorii care predispun la dismenoreea secundara sunt fibroamele uterine, infectiile genitale, tumorile abdominale.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat astazi de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia din Bucuresti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, tel. 031.105.72.66 sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti. Raspunsurile se regasesc in aceasta pagina sau in cea de sanatate din Suplimentul de weekend.