Nu exista mancaruri “rele”, nu-i asa? Doar mancaruri pe care le consumam cu moderatie. Ei bine, nu e chiar asa, sustin dr. Joseph Mercola si Rachael Droege, citati de postamedicala.ro. Urmatoarele mancaruri sunt atat de rele pentru organismul nostru incat nu exista nici un motiv pentru care le-am consuma. Gogosile, bauturile carbogazoase, cartofii prajiti, chipsurile si fructele de mare prajite nu numai ca nu au valoare nutritiva, dar ofera organismului si o doza “sanatoasa” de toxine.
Gogosile sunt prajite, pline de zahar si faina alba si majoritatea varietatilor contin grasimi de tip trans. Gogosile cumparate contin 35-40% acizi grasi de tip trans. In medie o gogoasa are 200 – 300 de calorii, majoritatea din zahar si putini alti nutrienti. Mai bine sa nu mananci deloc decat sa infuleci o gogoasa la micul dejun.
O cana de suc contine cam zece lingurite de zahar, 150 de calorii, 30 – 55 mg cafeina si e plina de coloranti si aditivi. Variantele dietetice sunt de asemenea daunatoare, intrucat contin indulcitori artificiali de tip aspartam. Studiile au legat consumul de suc cu osteoporoza, obezitatea, cariile dentare si bolile cardiovasculare. Consumand mult suc, cu mult zahar, scade pofta de mancare pentru alimente sanatoase. Daca sunteti un mare consumator de sucuri, renuntarea la un acest obicei este un pas foarte important spre o dieta sanatoasa.
Cartofii sunt daunatori si fara sa fie prajiti, intrucat contin glucide care sunt metabolizate rapid in zaharuri simple, usor absorbabile, care cresc repede nivelul de insulina cu un efect devastator asupra sanatatii. Cand sunt preparati la temperaturi inalte in grasimi de tip trans, se intampla tot felul de fenomene neplacute. Tot ce este prajit, chiar si de origine vegetala, contine acizi grasi de tip trans, si substante cancerigene de tip acrilamide. Teoretic e posibil sa obtinem cartofi prajiti sanatosi daca acestia sunt preparati in ulei de nuca de cocos, care este foarte stabil la temperaturi inalte. Se poate spune ca o portie de cartofi prajiti e mai daunatoare pentru organism decat o tigara, dar acest lucru nu inseamna ca puteti sa va apucati de fumat.
Toate chipsurile, indiferent din ce sunt facute, sunt bogate in acizi grasi de tip trans. Din fericire exista companii care, tinand cont de cat sunt de daunatori acizii grasi de tip trans, au inceput sa produca chipsuri care sa nu-i contina. Totusi, fiind pregatiti la temperaturi inalte, acestia contin substante cancerigene.
Categoria fructe de mare prajite reprezinta punctul culminant al alimentatiei nesanatoase. Creveti, moluste, stridii, homari prajiti, pe langa un continut crescut de acizi grasi de tip trans si de acrilamide, mai au si un continut crescut de mercur. Apa de mare este incarcata cu mercur, iar fructele de mare cu carapace, cum sunt stridiile si homarii, pot fi contaminate cu paraziti si virusi rezistenti, care pot supravietui si temperaturilor inalte. Aceste creaturi, numite si animale-gunoieri, consuma hrana care poate fi daunatoare pentru organismul nostru. Consumand aceste alimente, aduceti in alimentatia dumneavoastra o doza cvadrupla de toxine.