Şaramet a inventat privatizarea
Aurel Şaramet era, din 2008, preşedinte al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi se laudă, în CV, că a coordonat primele procese de privatizare din România. Acesta are două case în Capitală, o locuinţă la Snagov şi încă o casă de vacanţă în Prahova. Fire strângătoare, Şaramet a adunat în două conturi bancare aproape 500.000 de euro, după ce, în ultimii doi ani, în plină criză, salariul aproape că i s-a dublat. Doar din leafa de la instituţia unde garanta pentru creditele acordate IMM-urilor a încasat anul trecut 16.000 € pe lună.
Diaconescu, «rege» al afacerilor
Alt “cap” al grupării care a cutremurat întregul sistem bancar din România este Dragoş Florian Diaconescu, fost general în cadrul Direcţiei de Informaţii Externe. A fost şeful unui departament care se ocupa cu angajările cetăţenilor români ce activau în comerţul exterior. După Revoluţie a construit un grup de firme cu obiecte de activitate precum schimb valutar, asigurări, imobiliare, pază şi securitate. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, planurile “de atac” ale reţelei erau elaborate chiar în sediul unei firme a lui Diaconescu.
Claudiu Cercel, numărul 2 din BRD
Un alt lider al grupării experte în fraude “garantate” de stat este Alexandru Claudiu Cercel – Duca. Acesta lucra de aproape 20 de ani în BRD, iar din 2008 era vicepreşedinte al băncii. Extrem de apreciat în domeniul său, Cercel-Duca a ocupat în cadrul aceleiaşi instituţii, începând cu 1993, funcţiile de director adjunct al direcţiei Trezorerie, director de Operaţiuni de Piaţă şi director Executiv Pieţe Financiare.
Ruse şi-a «tras» 75% din bani
Creierul grupării infracţionale se pare că era Daniel Ruse. Acesta a candidat la alegerile din 2008 pentru Primăria Olteniţa, iar apoi, potrivit presei locale, şi-a cumpărat o fermă de porci cu 100 de hectare de teren. Pentru a investi în fermă, el ar fi luat un credit de 10 milioane de euro, însă a comandat unei echipe de muncitori să taie construcţiile vechi şi să dezgroape tot fierul vechi din zonă. Se pare că Ruse ar fi coordonat obţinerea creditelor din dosarul fraudelor de 22 de milioane de euro, însuşindu-şi 75% din valoarea acestora.
Banii clienţilor, în siguranţă
Potrivit consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, depozi- tele bancare ale clienţilor sunt în deplină siguranţă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro