Carantina, purtarea măștilor și distanțarea socială, care au devenit normă și normalitate în Europa în timpul pandemiei de COVID, au eliminat gripa iarna trecută, eradicând temporar un virus care la nivel global ucide aproximativ 650.000 de persoane pe an, potrivit cifrelor UE.
Dar situația s-a schimbat acum, deoarece țările adoptă măsuri mai puțin stricte, ca urmare a vaccinării pe scară largă. De la jumătatea lunii decembrie, virusurile gripale au circulat în Europa cu o rată mai mare decât cea așteptată, a raportat în ianuarie Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
În decembrie, numărul cazurilor de gripă în unitățile europene de terapie intensivă (ICU) a crescut constant până la 43 în ultima săptămână a anului, arată datele ECDC și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Nivelul este încă mult sub media anilor dinainte de pandemie, când vârful atingea și 400 de cazuri, dar este mult peste 2020.
Revenirea virusului ar putea fi începutul unui sezon de gripă neobișnuit de lung, care s-ar putea întinde până în vară, a declarat pentru Reuters expertul ECDC pe gripă, Pasi Penttinen.
„Dacă vom începe să ridicăm toate măsurile, marea îngrijorare pe care o am în legătură cu gripa este că, pentru că am avut o perioadă atât de lungă în care aproape a lipsit din circulație în rândul populației europene, ne-am putea îndepărta de tiparele sezoniere normale”, a spus el.
Întinzându-se până în vară, gripa s-ar suprapune luni bune cu COVID. Iar o „dublă pandemie” ar putea pune o presiune excesivă asupra sistemelor de sănătate deja supraîncărcate, a transmis ECDC în raportul său.
În Franța, trei regiuni – inclusiv regiunea Paris – se confruntă cu o epidemie de gripă, potrivit datelor publicate de ministerul francez al sănătății săptămâna trecută. În acest sezon, Franța a înregistrat până acum 72 de cazuri grave de gripă, cu șase decese.
Și în România, datele oficiale de la începutul lunii decembrie arătau de 11 ori mai multe cazuri decât în anul precedent. Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) a raportat în ultimele trei comunicări săptămânale din luna noiembrie privind evoluția infecțiilor respiratorii la nivel național un număr total de 411 cazuri de gripă clinică depistate în perioada 1-21 noiembrie 2021.
Cât de eficient va fi vaccinul antigripal?
Complicând și mai mult lucrurile, tulpina dominantă de gripă care circulă în acest an pare să fie până acum H3 a virusului A, care provoacă de obicei cele mai grave cazuri în rândul vârstnicilor.
Penttinen a spus că este prea devreme pentru a face o evaluare finală a vaccinurilor antigripale, deoarece este nevoie de un număr mai mare de pacienți bolnavi pentru analizele din lumea reală. Dar testele de laborator arată că vaccinurile disponibile în acest an „nu vor fi optime” împotriva H3.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că a circulat foarte puțin sau deloc virusul când s-a decis compoziția vaccinurilor anul trecut, ceea ce a făcut mai dificil pentru producătorii de vaccinuri să prezică ce tulpină va fi dominantă în sezonul gripal viitor.
Datele la nivel european privind administrarea vaccinului antigripal nu sunt încă disponibile. Dar cifrele naționale pentru Franța arată că acoperirea nu este atât de largă pe cât sperau autoritățile.