MENIU CAUTĂ
, de Mihai Niculescu

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega va fi judecat pentru fraude cu fonduri europene

Distribuie

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega a fost trimis în judecată, fiind acuzat de fraude cu fonduri europene. În prezent Rebega este membru al partidului Pro România, dar faptele pentru care va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi fost comise în perioada în care era vicepreşedinte al CJ Prahova. Rebega este învinuit de mai multe fapte de corupție comise în acea perioadă. Mai exact, ar fi avut „un rol central” în trei cazuri de fraudare a proiectelor cu finanţare din fonduri europene destinate agriculturii şi educaţiei.

Laurenţiu Rebega era la data comiterii faptelor vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova și controla activitatea mai multor firme cu profil agricol, iar în prezent este membru al Parlamentului European, au reținut procurorii DNA.

El a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la schimbarea fără drept a destinaţiei fondurilor europene, participaţie improprie la folosirea cu rea-credinţă de documente pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea de fonduri europene.

Alături de Rebega au mai fost trimise în judecată alte șase persoane, funcționari publici și administratori de societăți comerciale.

Potrivit rechizitoriului, în cele trei cazuri de fraudare a proiectelor cu finanţare din fonduri europene destinate agriculturii şi educaţiei, Rebega Laurenţiu a avut un rol central.

Ca modalitate de comitere a faptelor, într-o formulare sintetică, inculpatul s-a folosit de o persoană pe care o controla pentru întocmirea formalităţilor necesare obţinerii unor fonduri UE pentru finanţarea unui proiect apicol fictiv, însuşindu-şi peste 90% din produsul infracţional (frauda din anul 2014), iar în perioada 2012-2013, inculpatul a acţionat ca partener al altor persoane, printr-o firmă-paravan pe care o administra în fapt, participând la falsificarea şi folosirea documentelor, disimulând şi distribuind produsul infracţional al fraudelor, cu reţinerea unei părţi de aproximativ 10%”, precizează DNA, care prezintă cele trei cazuri de fraudare a fondurilor UE se arată în comunicatul DNA.

Sursa foto: laurentiurebega.ro


Citește și: Adevăr sau fake news? Europarlamentarii unguri neagă că Dăncilă le-ar fi spus că nu există corupție în România, ci doar diferențe culturale


 

Citește mai multe despre laurentiu rebega pe Libertatea.

Comentarii