Mergi direct la conținut »
Adevăr sau fake news? Europarlamentarii unguri neagă că Dăncilă le-ar fi spus că nu există corupție în România, ci doar diferențe culturale
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Adevăr sau fake news? Europarlamentarii unguri neagă că Dăncilă le-ar fi spus că nu există corupție în România, ci doar diferențe culturale

Adevăr sau fake news? Europarlamentarii unguri neagă că Dăncilă le-ar fi spus că nu există corupție în România, ci doar diferențe culturale

Frank Engel, europarlamentar din partea Partidului Creștin Social din Luxemburg, a fost citat de Ziare.com cu informația că Viorica Dăncilă le-ar fi spus europenilor din grupul socialist că “nu există corupție în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulțumi cuiva”.

De Laura Ștefănuț,

Engel susține că are informația de la un eurodeputat socialist din Ungaria.

Am vrut să aflu mai multe despre dialogul dintre prim-ministrul României și europarlamentarii socialiști pe un subiect atât de fierbinte și important în societatea noastră.

Problema este că toți deputații unguri din cadrul grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European mi-au transmis că nu au spus sau auzit așa ceva.

Informația “nu e factuală sau corectă”, mi-a transmis prin e-mail reprezentantul șefului delegației socialiștilor unguri, Istvan Ujhelyi.

Am așteptat și răspunsurile fiecărui membru socialist ungur – toți au negat afirmația lui Engel. Pe rând, Tibor Szanyi, Péter Niedermuller, Csaba Molnar au infirmat că ar fi vorbit cu Dăncilă așa ceva.

Între timp, o mare parte din presa românească a distribuit citatul acestuia. Înseamnă că în România rostogolim o informație falsă?

Cum a reacționat Frank Engel când l-am rugat să clarifice informația

L-am întrebat pe europarlamentarul Engel dacă socialistul ungur de care vorbește este unul dintre cei listați pe site-ul oficial al grupului sau dacă îmi poate spune despre cine e vorba.

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea
Recomandări

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea

 

M-a acuzat că nu sunt profesionistă dacă întreb așa ceva.

Engel a reacționat ca și cum și-ar proteja o sursă, deși nu argumentează de ce a făcut asta.

Politicianul ar fi trebuit să spună oamenilor pe cine citează, pentru ca afirmația să poată fi verificată.

Într-o lume inundată de știri false, nu trebuie să uităm de vechiul principiu din jurnalism, care spune că nu putem folosi o informație susținută de o singură sursă, oricât de plauzibilă ar părea.

După ce i-am scris lui Engel că toți europarlamentarii socialiști unguri infirmă spusele sale și l-am rugat să clarifice situația, acesta nu a mai răspuns nimic.

De ce e important să știm adevărul?

România se confruntă cu o criză pe justiție. Sunt legi împinse de Guvern care lovesc în lupta anticorupție și ignoră recomandările internaționale, de la Raportul MCV la Comisia GRECO, Comisia de la Veneția sau Comisia Europeană.

ANALIZĂ | De unde ar putea Guvernul să taie din cheltuieli. Pe listă, printre altele, anularea creșterii pensiilor sau a dublării alocațiilor
Recomandări

ANALIZĂ | De unde ar putea Guvernul să taie din cheltuieli. Pe listă, printre altele, anularea creșterii pensiilor sau a dublării alocațiilor

 

Presa și societatea urmăresc declarațiile decidenților politici despre corupție pentru a putea anticipa și reacționa. Corupția este un subiect de interes public, iar lupta anticorupție, o miză reală.

Dar soluția nu este să le punem cuvinte în gură politicienilor sau să lăsăm această senzație, așa cum pare că face Frank Engel, doar fiindcă servesc scopului de a-i critica. În felul ăsta este sădită neîncrederea în societate, care devine atât de profundă, încât nimeni nu mai are încredere în nimic.

Realitatea factuală conține toate informațiile de care este nevoie pentru a naviga în lumea noastră și a lua deciziile cele mai bune pentru societate. Dacă ne abatem de la ea, riscăm să pierdem busola și să rămânem în derivă, indiferent cine pleacă și cine ajunge la putere.

Lansăm un apel public către Frank Engel și către alți europarlamentari, cât și către Guvern: e important pentru români să afle ce crede premierul lor despre corupție. O întâlnire oficială între aleșii europenilor nu poate fi un secret.

Close
Închide
  Close