Tot mai mulţi pacienti au nevoie de asistenţă medicală în urma expunerii la căldură. Sunt afectate în special persoane tinere ce au stat la soare în zonele de agrement dar şi vârstnicii cu patologie cardiacă sau neurologică agravată sau decompensată prin expunerea la caldură. Stările lipotimice şi spasmofiile au fost frecvente la pacientele de 20-30 de ani cu patologie metabolică asociată sau care au ţinut cu rigurozitate postul dar nu lipsesc insolaţiile şi arsurile solare.Toţi acesti pacienţi necesită evaluare clinică, imagistică şi biologică asociate terapiei de urgenţă. În general prognosticul este favorabil dar sunt şi pacienti a căror stare clinică şi evoluţiee au impus spitalizarea.Deputatul doctor Tudor Ciuhodaru ne spune cum să ne protejăm de noua boală!
”Pentru a nu ajunge la spital după expunerea prelungită la soare sau căldură respectaţi cinci reguli simple:
- Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.
- Evitaţi expunerea prelungită directă la soare între orele 12-16.
- Evitati deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens desfăşurat în exterior la orele amiezii. Deplasările sunt recomandate atunci când nu este foarte cald, pe cât posibil prin zone umbrite şialternaţi deplasarea cu repausul în spatii răcoroase sau fara expunere directă la soare.
- Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute.
- Chiar dacă este post mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică, fructe şi legume sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă).O menţiune specială: Nu lăsaţi copilul copilul singur în maşină sau nesupravegheat în locurile de joacă.
În cazul apariţiei manifestărilor legate de expunerea la caldură precum crampele de caldură, insolaţia, epuizarea sau şocul hipertermic măsurile de prim ajutor presupun:
- Odihnăîn spaţiu umbrit şi răcoros;
- Consum de lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt);
- Scăderea temperaturii corpului (udat şi ventilat);
- Activitatea fizică se reia dupa câteva ore.
Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:
- sunaţi la 112;
- îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgentelor”,spune alesul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro