– Febra musculara. Febra musculara ii face pe cei mai multi sa renunte. Intelegerea cauzelor aparitiei febrei musculare va poate, insa, “vindeca” mai repede.
Febra musculara e cauzata de microtraumatisme musculare si apare atunci cand muschii sunt supusi unui efort neobisnuit. Apare dupa o zi de la antrenament si dispare dupa un interval de patru pana la zece zile. Iata cateva sfaturi pentru a scapa mai repede de durerile sacaitoare:
– Mariti timpul acordat incalzirii de dinaintea antrenamentului.
– Nu mai lucrati grupa de muschi afectata pana cand nu dispare durerea.
– Folositi greutati mai mici.
– Reduceti intensitatea antrenamentului.
Rezultate rapide. Un alt motiv de renuntare este lipsa rezultatelor dupa un timp mai scurt sau mai lung de antrenament. Secretul unor rezultate vizibile intr-un timp scurt sta in alimentatie. Un plan de alimentatie bine structurat va grabi efectul exercitiilor fizice. Iata cateva reguli alimentare de baza pe care trebuie sa le respectati daca vreti rezultate rapide:
– Impartiti cantitatile de alimente consumate intr-o zi in patru sau cinci mese. Mancati cate putin, de multe ori pe zi, la interval de patru sau cinci ore.
– Beti suficienta apa, cel putin un litru si jumatate.
– Nu renuntati niciodata la micul dejun.
– Nu mai consumati zahar, alcool, mezeluri si grasimi animale. Sunt indicate numai grasimile care nu se solidifica la temperaturi scazute.
– Seara, inainte de culcare, alegeti alimente usoare in cantitati mai mici decat in restul zilei.
Lipsa timpului liber. Lipsa timpului liber e un alt dusman al celor care vor sa practice exercitiile fizice.
Programul incarcat nu le permite deplasarea la o sala de sport, asa ca renunta. Din fericire, exista posibilitatea antrenamentului la domiciliu. Trei zile de lucru cu ganterele pe saptamana, plus o sedinta de aerobic timp de 30 de minute sunt suficiente. Femeile se vor concentra pe antrenamentul abdomenului, coapselor, feselor si pieptului. Exercitiile de tip crunch (pentru abdomen), genuflexiunile (pentru coapse si fese) si flotarile (pentru piept) vor fi facute in cinci serii a cate 20-30 de repetari.
Beneficiile antrenamentului
Cele mai multe studii sociologice au aratat ca exercitiile fizice au ca scop imediat esteticul. Indiferent de varsta, oamenii vor sa arate bine, sa devina atractivi pentru sexul opus. Dar beneficiul practicarii exercitiilor fizice nu e numai acesta. Un program de antrenament regulat duce la cresterea imunitatii organismului, intarzie imbatranirea, inbunatateste performantele sexuale si elimina stresul. De asemenea, practicarea unui sport duce la un bun control al greutatii corporale si sporeste increderea de sine.