UPDATE 4 aprilie, ora 19.45: Anchetatorii ruși au anunțat că au fost necesare teste ADN pentru a reuși identificarea a patru dintre victimele atacului terorist de la metroul din Sankt Petersburg.

O listă cu numele a zece dintre victimele exploziei a fost publicată de autorități, dar numele a patru dintre ei nu au fost anunțate încă. ”Patru dintre victime nu au putut fi recunoscute vizual, așa că s-a impus testarea ADN”, se arată într-un comunicat oficial.

UPDATE 4 aprilie, ora 16.15: Vladimir Putin a discutat cu Angela Merkel și Francois Hollande spre consolidarea luptei împotriva terorismului și despre intensificări a cooperării.

Citește și: Luminile Turnului Eiffel vor fi stinse în memoria victimelor de la Sakt Petersburg

UPDATE 4 aprilie, ora 15.00: Stațiile de metrou din Sankt Petersburg au fost redeschis, după ce alerte cu bombă s-au dovedit a fi false. Cel puțin patru stații au fost închise, în urma unor apeluri telefonice. Acum, administrația metroului din orașul rus a anunțat că serviciul a fost restabilit pe toate liniile.

UPDATE 4 aprilie, ora 13.30: Atacul de la metroul din Sankt Petersburg a fost comis de un kamikaze, a anunțat Ministerul de Externe din Kârgâzstan.

”S-a confirmat că un dispozitiv exploziv a fost declanşat de un bărbat, din corpul căruia au fost găsite părţi în al treilea vagon”, anunţă comisia rusă care anchetează explozia.

Anterior, autorul atacului a fost identificat drept un cetățean rus de origine kârgâză. Nu era clar dacă acesta a detonat dispozitivul exploziv de la distanță sau murise.

VIDEO | Atentat în Sankt Petersburg. Un kamikaze din Kârgâzstan este considerat autorul atacului soldat cu 14 morți

UPDATE 4 aprilie, ora 12.10: Stația de metrou din Piața Sennaya a fost închisă din nou de autorități, în urma unei amenințări cu bombă, notează Reuters. Această alertă de securitate are loc la scurt timp după redeschiderea metroului.

UPDATE 4 aprilie, ora 12.00: Presa rusă a început să distribuie prima fotografie cu suspectul de 22 de ani, născut în Kârgâzstan, care este consideratul autorul atacului din Sankt Petersburg.

VIDEO | Atentat în Sankt Petersburg. Un kamikaze din Kârgâzstan este considerat autorul atacului soldat cu 14 morți

UPDATE 4 aprilie, ora 11.30: Bilanțul atacului din Sankt Petersburg a crescut la 14 morți, potrivit ministrului rus al Sănătății.  „11 persoane au murit la fața locului și alte trei au murit în urma rănilor suferite”, a afirmat oficialul.

 

UPDATE 4 aprilie, ora 10.30: Autoritățile ruse au anunțat că 49 de persoane rănite în urma atacului terorist sunt în continuare internate. Totodată, metroul din orașul rus a fost redeschis la o zi după atacul terorist. O alertă de securitate a dus, însă, la închiderea temporară şi apoi redeschiderea staţiilor Grazdanski Prospect şi Deviatkino. Luni, toate stațiile de metrou au fost închise în urma exploziei, care s-a produs între staţiile Piaţa Sennaia şi Tehnologiceski Institut.

UPDATE 4 aprilie, 9.30: În timp ce nicio grupare teroristă nu a revendicat încă atacul din Sankt Petersburg, atenția s-ar putea îndrepta către două grupuri. Rusia se confruntă cu amenințarea ISIS, iar faptul că principalul suspect este din Kârgâzstan ar putea să trimită autoritățile pe această pistă.

ANALIZĂ  – Cine ar putea să fie responsabil de atacul terorist. Principalele amenințări la adresa securității Rusiei

UPDATE 4 aprilie, 9.20: Seviciile de securitate kârgâze au anunţat identitatea presupusului atacator. Este vorba de Akbarzhon Jalilov, născut în 1995 în localitatea Osh, a doua cea mai mare localitate din Kârgâzstan, transmite Reuters.

UPDATE 4 aprilie, 8.00: Donald Trump l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a-i transmite condoleanțe în urma atacului de la metroul din Sankt Petersburg. „Președintele Trump și președintele Putin au convenit că terorismul trebuie să fie definitiv și rapid învins”, a indicat Casa Albă.

UPDATE 4 aprilie, 7.25:  Un singur atacator a acționat în timpul exploziei de la metroul din Sankt Petersburg, potrivit autorităților ruse. Principalul suspect ar fi un tânăr în vârstă de 22 de ani din Kârgâzstan, relatează BBC News.

Un al doilea suspect vizat de un mandat de căutare s-a predat și a acceptat să colaboreze cu anchetatorii. Nu există însă date care să susțină implicarea sa în atacul terorist. Totodată, în acest moment, nu se ştie dacă este vorba de un atacator sinucigaş, informațiile fiind contradictorii.

Potrivit unei surse citate de presa rusă, același suspect ar fi lăsat un al doilea dispozitiv în altă stație, care a fost ulterior dezamorsat de geniști.

Luni seară, președintele rus a mers la locul exploziei și a depus un buchet de flori, în memoria victimelor.

UPDATE 23.30: Comitetul Național Antiterorism a anunțat că numărul deceselor în urma exploziei a ajuns la 11, în timp ce 45 au fost rănite. ”Ministrul Sănătății s-a ocupat personal ca persoanele rănite să primească ajutor medical și psihologic”, se arată într-un comunicat de presă citat de Russia Today.

UPDATE 22.33: Surse din cadrul echipei de investigații care se ocupă de anchetarea atentatului de la metroul din Sankt Petersburg au declarat pentru RIA Novosti că este posibil ca bomba să fi fost totuși detonată de un kamikaze. Anchetatorii verifică mai multe variante în legătură cu atentatul.

UPDATE 20.05: Mai mulți oameni din Sankt Petersburg au început să aducă flori la stația Sennaya, acolo unde a ajuns metroul după ce a avut loc explozia. Deși stația este închisă și poliția nu lasă pe nimeni să se apropie, oamenii au pus flori în zona în care le este permis să ajungă. De asemenea, mai târziu în cursul zilei lumea va începe să ducă flori și la Tekhnologichesky Institut, stația din care a plecat metroul, scrie agenția TASS.

VIDEO | Atentat în Sankt Petersburg. Un kamikaze din Kârgâzstan este considerat autorul atacului soldat cu 14 morți

Între timp, la Moscova, mai multe persoane au mers la un monument dedicat orașului Sankt Petersburg și au depus flori și candele în semn de solidaritate cu victimele exploziei de la metrou.

UPDATE 19.45: Autoritățile ruse au emis mandate de căutare pentru două persoane suspectate că au legătură cu atacul cu bombă de la metroul din Sankt Petersburg. Nu se știe dacă persoana surprinsă de camerele de filmare de la metrou este unul dintre aceștia, transmite The Telegraph.

De asemenea Serviciul federal de Securitate a anunțat că bomba artizanală descoperită într-un extintor de incendiu în stația  de metrou Ploshchad Vosstaniya era plin cu un kilogram de explozibil și șranpel. Dezamorsarea acestuia s-a făcut în siguranță și nimeni nu a fost rănit.

VIDEO | Atentat în Sankt Petersburg. Un kamikaze din Kârgâzstan este considerat autorul atacului soldat cu 14 morți

UPDATE 19.27: Administrația publică din Sankt Petersburg a declarat trei zile de doliu național după explozia de luni, a anunțat purtptorul de cuvțnt al guvernatorului regiunii.

”Au fost declarat trei zile de doliu național începând de mâinie la ordinele guvernatorului Governor Georgy Poltavchenko”, a scris acesta pe Twitter.

VIDEO | Atentat în Sankt Petersburg. Un kamikaze din Kârgâzstan este considerat autorul atacului soldat cu 14 morți

UPDATE 19.15: Comisia de Investigaţii Antiteroriste din Rusia a lansat o anchetă pentru act terorist în urma exploziei din Sankt Petesburg.  De asemenea, comisia a catalogat explozia ca fiind un atac teorist, dar mai multe scenarii sunt luate în considerare în acest moment.

UPDATE 18.50: Președintele cecen, Ramzan Kadîrov, s-a delimitat de atentatul de la Sankt Petersburg și a declarat că autorii trebuie găsiți și pedepsiți. ”Este un atac terorist teribil. Organizatorii şi atacatorii trebuie să fie identificaţi şi aspru pedepsiţi”, a scris  Kadîrov pe contul său de Instagram.

 

VIDEO | Atentat în Sankt Petersburg. Un kamikaze din Kârgâzstan este considerat autorul atacului soldat cu 14 morți

UPDATE 18.45: Premierul Dimitri Medvedev și-a oferit condoleanțele pentru victimele exploziei de la metroul din Sankt Petersburg. Și a dat asigurări că se face tot posibilul pentru răniți. ”Cei răniți în atac vor primi toată asistența necesară. Ministrul Sănătății și ministrul pentru Situații de urgență au primit instrucțiuni în acest sens”, a scris Medvedev pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 18.07: Ministrul Sănătății din Rusia a declarat că numărul victimelor exploziei de la metrou a ajuns la 47, după ce inițial au fost raportate 44.

Explozie la metrou în Sankt Petersburg. Victimele sunt transportate la spital

Zece persoane și-au pierdut viața, dintre aceștia șapte au murit pe loc, una în drum spre spital și două după ce au fost internate. Dintre cei 37 de răniți, șase sunt în stare gravă.

UPDATE 17.50: Camerele de supraveghere de la metroul din Sankt Petersburg l-ar fi surprins pe bărbatul care ar fi amplasat bomba la metrou, au transmis surse citate de agenția Interfax.

Au fost surprinse imagini cu organizatorul exploziei de la metrou pe camerele de supraveghere de la metrou”, a spus sursele citate.

Presupusul suspect apare îmbrăcat într-o robă neagră şi cu barbă, în vreme ce pe cap are o căciulă de aceeaşi culoare.

UPDATE 17: 35 Comisia Națională Antiterorism din Rusia (NAK) a anunțat că în acest moment bilanțul atentatului de la Sankt Petersburg este de 9 morți în 20 de răniți.Potrivit primelor date, cel puțin nouă persoane au fost ucise și peste 20 rănite, o parte dintre aceștia fiind în stare gravă”, a anunțat NAK.

De asemenea, oficialii ruși au confirmat faptul că au găsit, încă o bombă neexplodată și că au reușit să o dezamorseze. Aceasta era la stația de metrou Ploshchad Vosstaniya.

UPDATE 17.10: Un martor spune că a văzut un bărbat cum a lăsat o servietă în vagonul în care s-a produs expliza și apoi a ieșit pentru a intra într-un alt vagon.

„A fost o explozie pe şine, un bărbat a lăsat o servietă în vagon, a coborât din vagon şi s-a mutat în alt vagon”, i-ar fi scris martorul unui prieten, într-un SMS, citat de agenția de presă rusă RBC citată de Daily Telegraph.

VIDEO | Atentat în Sankt Petersburg. Un kamikaze din Kârgâzstan este considerat autorul atacului soldat cu 14 morți

UPDATE 17.03: Guvernatorul din Sankt Petersburg, Georgy Poltavchenko, a coonfirmat că 10 persoane și-au pierdut viața în urma exploziei de la metrou. ”10 persoane și-au pierdut viața și în jur de 20 sunt rănite”, a declarat Poltavchenko

UPDATE 16.54: Procurorul general al Rusiei a catalogat explozia de la metrou drept ”atentat terorist”

Procuratura generată a Rusiei va deschide un dosar pentru investigarea circumstanțelor în care s-a produs explozia de la Sankt Petersburg.

”Vom face tot posibilul pentru a clarifica modul și factorii care au făcut posibil acest atac terorist și vom face tot posibilul pentru ca astfel de cazuri să nu se mai producă pe viitor”, a declarat Aleksandr Kurennoi, purtătorul de cuvânt al procurorului general, citat de agenția Tass.

UPDATE 16.40: O  singură explozie a avut loc în Sankt Petersburg, a anunțat Comisia Națională Antiterorism din Rusia. Un dispozitiv explozibil a fost detonat între stațiile de metrou Sadovaya și Sennaya, în timp ce trenul se afla încă în mișcare.

„Ne aflam în vagonul vecin, care era foarte aglomerat. Explozia s-a produs între stații. S-a auzit o bubuitură puternică, care a fost urmată de un miros puternic și de mult fum. Toți ne-am dus spre capătul vagonului, iar oamenii s-au îngrămădit. Două femei au leșinat. Totul s-a întâmplat în timp ce trenul era încă în mișcare. Nu s-a oprit! Am coborât în stație și am văzut că vagonul de lângă era distrus, geamurile au fost sparte… era sânge”, a povestit o studentă.

Explozie la metroul din Sankt Petersburg

UPDATE 16.35: Mesajul ambasadorului român la Moscova

Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova a transmis pe Facebook un mesaj pentru românii aflați în Sankt Petersburg.

”Sper că sunteți bine, voi, românii din SPetersburg și nu a fost nimeni în acel tren și nici în stațiile de metrou. Dacă Doamne fereste de ceva anuntați Ambasada-pe mine personal, Consulatul din SP. Rog să urmăriti ce s-a întâmplat și eventuale evoluții”, a fost mesajul publicat de Soare.

UPDATE 16.30: Românca Cristina Militaru, care locuiește în apropiere de stația de metrou Sennaya, a povestit pentru Digi24 că este o aglomerație foarte mare, fiind prezente numeroase echipaje de urgență.

„Noi aici ne credem în siguranță. Eram convinși că suntem feriți de astfel de situații”, a povestit românca, studentă în Sankt Petersburg de aproximativ doi ani.

Explozie la metroul din Sankt Petersburg

UPDATE 16.25: Un alt dispozitiv explozibil nedetonat a fost găsit în stația de metrou Ploşcead Vosstaniia din Sankt Petesburg, potrivit presei ruse. Totodată, măsurile de securitate la aeroportul Pulkovo din Sankt Peterburg au fost înăsprite.

Ambasada SUA în Rusia a transmis condoleanțe către familiile victimelor, lansând în același timp o alertă către cetățenii săi să fie vigilenți.

Un mesaj de condoleanțe a transmis și Federica Mogherini, șefa diplomației europene.

 

UPDATE 16.15: Dispozitivul care a provocat una dintre exploziile de la metroul din Sankt Peterburg conținea echivalentul a până la 300 de grame de TNT, a declarat o sursă din forţele de ordine pentru Interfax. După modul de acționare, explozia pare să fie provocată fie de militanți ai Statului Islamic pentru a condamnat intervenția Rusiei în Siria, fie de cei din Caucazul de Nord. Desigur, ar putea să fie pusă la cale de militanți din Caucazul de Nord care s-au alăturat ISIS. Numeroși cetățeni ai Rusiei, în special ceceni, au plecat în Siria și Irak pentru a se alătura grupării teroriste Statul Islamic.

Rusia intervine militar în Siria din septembrie 2015. 2.900 de ruși s-au alăturat ISIS


Explozii la metroul din Sankt Petersburg – ce se știe până acum

Cel puțin zece oameni au murit și până la 50 au fost răniți, în urma a doua explozii care au avut loc la metroul din Sankt Petersburg. Deflagrațiile au avut loc în stațiile Sadovaya și Sennaya, aflate una după alta. Exploziile ar fi fost provocate de dispozitive explozive, potrivit presei ruse. Președintele Vladimir Putin se află în orașul rus, afirmând că sunt luate în calcul toate pistele, inclusiv cea a unui atac terorist.

VIDEO | Atentat în Sankt Petersburg. Un kamikaze din Kârgâzstan este considerat autorul atacului soldat cu 14 morți

Citește și: Cronologia atentatelor teroriste din Rusia


UPDATE 15.50: Vladimir Putin a făcut primele declarații privind exploziile din Sankt Petersburg.

„Luam în calcul toate pistele posibile, inclusiv cea a unui atac terorist”, a declarat liderul rus.

Cazul a fost preluat de Comisia Națională Antiterorism, iar autoritățile au decis să ia măsuri suplimentare de securitate la metroul din Moscova. Totodată, autoritățile ruse au anunțat că operațiunea de evacuare a rețelei de transport subteran s-a încheiat.

UPDATE 15.45: Martorii exploziilor au povestit că au văzut oameni plini de sânge, care ieșeau din metrou. „Oamenii au zburat pur și simplu. Iubita mea se afla în vagonul care a explodat. A spus că a început să tremure… când a ieșit, a văzut oameni mutilați”, a povestit un martor pentru presa rusă.

„Oamenii sângerau, aveau părul ars. Ni s-a spus să mergem către ieșire, pentru că s-a oprit circulația”, a povestit un alt martor.

Potrivit autorităților ruse, printre victime se numără și mai mulți copii.

UPDATE 15.40: Vladimir Putin a fost informat în legătură cu exploziile din Sankt Petersburg și a transmis condoleanțe. Liderul rus se afla în orașul Sankt Petersburg, unde urma să aibă o întâlnire cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

Totodată, purtătorul de cuvânt al rețelei de transport subteran din orașul rus a afirmat că un dispozitiv explozitv a fost detonat. Ipoteza unui atac terorist prinde astfel din ce în ce mai mult contur. Între timp, apar și mai multe imagini cu urmările exploziei.

 

 

UPDATE 15.30: Potrivit The Telegraph, o a doua explozie a avut loc la metroul din Sankt Petersburg, într-o altă stație aflată în apropiere, iar autoritățile au decis să evacueze metroul.

Autoritățile ruse vorbesc despre un „dispozitiv artizanal improvizat”, vehiculându-se astfel teoria unui atac terorist.

 

UPDATE 15.20. Potrivit agenției ruse Tass, cel puțin zece oameni ar fi murit în urma exploziei. Informația nu a fost confirmată de autorități.

 

Imaginile de pe rețelele de socializare arată că în urma exploziei, un fum negru și dens a cuprins stația de metrou, iar oamenii au fost evacuați. Potrivit agenției TASS, explozia a avut loc în stația Piața Sennaya, iar mai multe persoane au fost rănite.

O fotografie arată că o ușă a metroului a fost grav avariată în urma deflagrației.

În luna decembrie 2016, agenți ai Serviciului Federal de Securitate au arestat patru susținători ai grupării teroriste Statul Islamic, fiind acuzați că pregăteau să comită atentate în regiunea Moscovei. În 2010, 39 de persoane și-au pierdut viața în urma unui dublu atentat sinucigaș comis la metroul din Moscova.

 

Orașul Sankt Petersburg, în care a avut loc explozia, este al doilea ca mărime din Rusia, fiind unul dintre cele mai vizitate orașe din această țară. Anual, până la 2.000 de turiști români vizitează această țară.

 

 

 

 

„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
PARTENERI - GSP.RO
„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
BOMBĂ! Anamaria Prodan, goală pe internet. Imagini demne de filmele pentru adulţi: “O să plătească cumplit”
Playtech.ro
BOMBĂ! Anamaria Prodan, goală pe internet. Imagini demne de filmele pentru adulţi: “O să plătească cumplit”
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
Detalii cutremurătoare în cazul femeii găsită moartă lângă un hotel din Alba Iulia. Ce a cerut recepționerului
Știrileprotv.ro
Detalii cutremurătoare în cazul femeii găsită moartă lângă un hotel din Alba Iulia. Ce a cerut recepționerului
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie