Stresul este omniprezent in viata noastra, mai ales daca locuim in orase mari si avem joburi solicitante. Ne este aproape imposibil sa-l prevenim, dar putem face lucruri care sa ne ajute sa ne relaxam imediat ce simtim ca suntem prea apasati de griji si ca echilibrul psihic tinde sa se deregleze. Despre acestea ne vorbeste Lawrence Chukwudi Nwabudike (foto medalion), medic dermatolog, acupunctor si homeopat.
E foarte important sa ne pastram atitudinea pozitiva, pentru a suferi cat mai putin efectele stresului. Reactiile nepotrivite pot duce la boli nervoase, de inima, de piele, tulburari de somn, de menstruatie si de digestie.
Exista unele metode utile de a ne elibera de stres; printre ele se numara:
Sportul. Miscarea ne ajuta sa scapam de sentimente negative si sa ne regasim echilibrul interior.
Exercitiile de respiratie. Atunci cand ne aflam intr-o situatie dificila, de pilda cand suntem nervosi, e bine sa ne oprim o clipa, sa respiram adanc si eventual sa numaram pana la 10. Dupa acel interval de timp vom constata ca suntem mai calmi.
Comunicarea. Este important sa ne deschidem sufletul in fata familiei sau a prietenilor. Comunicand, impartasind problemele noastre unor apropiati, acceptand sfaturile lor, putem scapa de sentimentele negative acumulate.
Gestionarea timpului. Trebuie sa invatam sa ne ocupam doar de lucrurile importante. Daca ne ordonam activitatile, putem lucra intr-un ritm confortabil.
Fructele si legumele ajuta in perioadele critice
Dieta. Consumul nutritiv, precum si nevoile organismului cresc in caz de suprasolicitare. In perioadele critice e bine sa evitam mancarurile grase si sa consumam mai mult alimente bogate in vitaminele B si C – cereale, fructe si legume proaspete.
Odihna. Trebuie sa dormim suficient. Lipsa somnului duce la iritabilitate si este daunatoare pentru sanatate. O noapte de somn bun ne ajuta sa vedem lucrurile intr-o lumina favorabila.
Masajul. Ajuta la relaxarea organismului si elimina punctele dureroase create de tensiunea fizica.
Plantele medicinale. Ceaiul de menta, de tei, de lavanda si de pasiflora ajuta la relaxarea organismului si la eliminarea tensiunilor.
Acupunctura. Ajuta la cresterea fluxului energetic, prin urmare, la eliminarea blocajelor energetice date de stres.
Remediile homeopate. Carcinosin, Ignatia, Natrium muriaticum si Nux vomica sunt remedii eficace.
Exercitiu antistres
Un exercitiu bun contra stresului e sa ne imbracam lejer si sa ne intindem intr-un loc confortabil, unde e liniste. Vom inchide ochii si ne vom inchipui ca intregul corp e o hala cu luminile aprinse, pe care noi trebuie sa le stingem. Ne focalizam pe fiecare parte a corpului, pe rand, incepand de la picioare si mergand spre cap. La fiecare parte a corpului, respiram incet, apoi ne imaginam ca am stins lumina. De indata ce nu mai este ‘curent’ acolo, acea parte a corpului e total relaxata. Cand ajungem la cap, suntem complet relaxati si putem dormi.
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat astazi de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia de pe bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, tel. 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti. Raspunsurile se regasesc in aceasta pagina sau in cea de sanatate din Libertatea de duminica.