Proiectul ”Ferdinand I” este unul mai vechi și există deja un plan pentru model și amplasament.
În București a existat cândva, vreme de 10 ani, o statuie ecvestră turnată în bronz a Regelui Ferdinand I al României.
Celebrul sculptor croat Ivan Mestrovic realizase un ansamblu monumental în 1937, fiind însă distrus de către comuniști în 1948. Monumentul se afla amplasat la rondul întâi de pe Soseaua Kiseleff, aproape de Biserica Mavrogheni.
Noul proiect al monumentului Ferdinand I, aprobat de Primăria Capitalei în 2010, aparține artistului plastic Florin Codre. Tot lui îi aparține și actuala statuie a lui Carol I, din Piața Revoluției.
Ansamblul care va fi instalat în Piața Victoriei va avea în spate parcul. Ferdinand, personajul central, va avea recuzita regală ”impusă de faptele sale”: cal, coroană şi buzdugan. Va fi un ansamblu monumental, cu un semicerc larg care se deschide cu stema lui Mihai Viteazul şi anul 1601 şi se încheie cu stema României Mari de la 1918. Deschiderea va fi de 30 metri, iar spaţiul va fi unul public, unde se pot organiza spectacole şi se pot monta tribune.
Specialiștii spun că propunerea statuii Regelui Ferdinand din 2010 este net inferioară din punct de vedere artistic față de statuia distrusă de comuniști în 1948.
”Merită cu prisosință o statuie”
În cazul originalului, atitudinea calului, pe cale să facă un pas, metaforic, aluzie la Marea Unire de la 1918 și modernizarea statului român, privea cu încredere în viitor.
În cazul propunerii actuale, grandoarea este transformată în altceva, calul pare că se oprește speriat – parca i-ar fi frică de ceva.
”Regele Ferdinand I a fost un tip profund legat de Germania, prin toată tinerețea sa. Totuși, a trecut peste tot, s-a înfrânt pe sine și a declarat război Puterilor Centrale pentru interesele României, țara pe care o conducea. A fost cu adevărat un rege și merită cu prisosință o statuie. Poate se mai lucrează puțin la cal…”, ne-a spus istoricul Dan Falcan.
Dărâmată din exces de zel
Cel care a distrus statuile ”regaliste” în 1948, în timp ce România se afla sub ocupația armatei sovietice, a fost viceprimarul general Constantin Doncea.
”Toată lumea spune că sovieticii au impus demontarea statuilor din București. Nu este adevărat, a fost un exces de zel al lui Doncea, un comunist ilegalist din anii 1933 care voia să se afirme în fața rușilor. Doncea era un comunist ilegalist din anii 33, atunci când era greu să fii comunist în România, marginalizat ulterior de comuniștii care s-au înghesuit în partid după 1945. Se spun că lui îi aparține remarca răutărioasă la adresa acestei situații:
În fine, demolatorul de statui Constantin Doncea a fost exclus din partid în 1958 de Gheorghiu Dej și a fost reabiltat abia în 1968, pe vremea lui Ceaușescu.
Dan Falcan
Făurirea șantajului de la Huși a început din 2016 iar preoții s-au înregistrat între ei
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro