Mergi direct la conținut »
Fertilizare in vitro gratuită în București, din 4 iunie. Ce condiții trebuie să îndeplinească cuplurile
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Fertilizare in vitro gratuită în București, din 4 iunie. Ce condiții trebuie să îndeplinească cuplurile

Fertilizare in vitro gratuită în București, din 4 iunie. Ce condiții trebuie să îndeplinească cuplurile

Cuplurile care iși doresc copii dar nu au suficienți bani ca să apeleze la fertilizare în vitro pot spera la o soluție în doar câteva luni. Primăria Capitalei a anunțat că regulamentul privind acordarea unui sprijin financiar cuplurilor infertile din Bucureşti pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro a fost finalizat. Din 4 iunie, proiectul va fi funcțional, anunță funcționarii municipalității. Legea prevede ca un cuplu să poată ceară ajutor pe baza unei scrisori medicale, iar sprijinul financiar este de 13.800 de lei, constând în vouchere. Proiectul se va derula începând din 4 iunie, în farmacii şi în unităţi sanitare specializate în fertilizare in vitro, care, conform regulamentului, îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Regulamentul privind acordarea acestui sprijin financiar va fi postat joi pe site-ul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB) şi va putea fi consultat atât de către cuplurile interesate de acest program, cât şi de farmacii şi de unităţile medicale specializate în realizarea acestei proceduri, spune Primăria Capitalei.

De Mihai Niculescu,

Concret, criteriile de eligibilitate sunt cuplurile infertile cu indicaţie pentru procedura de fertilizare in vitro, cu condiția ca și membrii cuplului să fie asiguraţi medical, Femeile trebuie să aibă între 24 şi 45 de ani.

Sprijinul financiar acordat este de 13.800 de lei cuplu/solicitare şi se acordă sub formă de două vouchere pentru fiecare solicitare. Voucherele se vor acorda simultan, după cum urmează: etapa 1 – voucher medicamente pentru tratamentul de stimulare, în valoare de 4.600 de lei şi etapa 2 – voucher proceduri medicale pentru intervenţia medicală specifică, în valoare de 9.200 de lei.

Etapele proiectului vor fi transparente

Primăria Capitalei dă asigurări că toate etapele acestui proiect se vor desfăşura complet transparent. ASSMB va afișa, atât la sediul din str. Sfânta Ecaterina, nr. 3, sector 4, precum şi pe site toate datele statistice ale proiectului (numărul dosarelor depuse, numărul celor aprobate, dosarele incluse în lista de aşteptare, numărul de proceduri de fertilizare în vitro efectuate).

De asemenea, lista cu unităţile sanitare specializate în fertilizare in vitro şi farmaciile eligibile va fi afişată pe site-ul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale. În proiectul de hotărâre se arată că în România rata fertilităţii scade alarmant şi se estimează că, în acest ritm, în 2050 România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, faţă de aproximativ 19 milioane, cât sunt în prezent. „Unu din şase cupluri care încearcă să aibă un copil va avea dificultăţi în a obţine sarcina. Fertilitatea scade cu vârsta”, se arată în proiectul de hotărâre.

 

Close
Închide
  Close