Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Florian Bodog, senator PSD, „la data faptelor având funcția de ministru al sănătății”, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri, a informat Direcția Națională Anticorupție, marți, 27 aprilie.
Suspectul Bodog Florian Dorel ar fi acționat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcția de consilier personal să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract.
Comunicat DNA:
De asemenea, deoarece angajata nu era prezentă fizic la locul de muncă, Florian Bodog „ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte”, mai arată DNA.
Prejudiciu de 75.656 de lei
DNA a cerut pe 8 aprilie sesizarea Senatului pentru „efectuarea urmăririi penale față de o persoană, senator în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru”, era vorba despre Florian Bodog.
A fost a doua oară când DNA a solicitat Senatului ridicarea imunității lui Florian Bodog, acuzat în cazul consilierei sale, care nu ar fi venit la serviciu timp de un an. Pe 21 aprilie, senatorul PSD a rămas fără imunitate parlamentară. Pe 23 septembrie 2019, Senatul respinsese o cerere similară a DNA.
Procurorii DNA au arătat că în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, Florian Bodog, „deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu (…), ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară”.
Drept urmare, „consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 de lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv”.
Florian Bodog a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale);
- fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale);
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni).
Contactat de Libertatea pe 8 aprilie, senatorul PSD a declarat că a prezentat în urmă cu doi ani dovezile care atestă că este nevinovat.
Libertatea a publicat în 2019 foile de prezență semnate de Florian Bodog, care a angajat o consilieră care lucra în Bihor, Olivia Andreea Baciu, dar care apărea pontată că lucrează în același timp și la minister, la București.
Florian Bodog a fost ministru al Sănătății în perioada ianuarie 2017-ianuarie 2018.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea