Mergi direct la conținut »
Florin Iordache propune schimbarea Regulamentului Camerei, după blocada Opoziției la dezbaterea legilor justiției
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Florin Iordache propune schimbarea Regulamentului Camerei, după blocada Opoziției la dezbaterea legilor justiției

Florin Iordache propune schimbarea Regulamentului Camerei, după blocada Opoziției la dezbaterea legilor justiției

Deputații PSD Florin Iordache și Tudor Ciuhodar, și Marian Cucşa de la ALDE, au depus, joi, la Parlament un proiect de modificare a Regulamentului Camerei, prin care stabilește modalitatea de dezbatere şi vot în plen, astfel că amendamentele admise vor fi adoptate printr-un singur vot. Inițiatorii vor să împiedice repetarea blocadei de miercuri, când Opoziția a propus dezbaterea fiecărui amendament în parte, astfel că legea răspunderii magistraților a fost votată pe articole după un maraton de 13 ore, în plen. 

De Valentina Postelnicu,

Practic, propunerea social-democratului Florin Iordache prevede că, dacă se epuizează timpul de dezbatere, pentru amendamentele admise se dă vot la pachet în plen, iar cele respinse se supun doar uneori votului. Astfel, Opoziția nu mai poate cere vot pe fiecare amendament în parte, așa cum s-a întâmplat la dezbaterea pe legea 303 privind răspunderea magistraților.

Atunci, USR USR a făcut apel la prevederile regulamentare și a cerut ca toate amendamentele să fie dezbătute în plen, încercând să împiedice majoritatea să treacă modificările la legile justiţiei.

Ce spune Opoziția: ”Oamenii ăştia nu au niciun fel de respect faţă de democraţie! Pumnul în gură e tot ce ştiu!”

Deputatul USR Cătălin Drulă a scris într-o postare pe Facebook, faptul că vicepreşedintele Camerei, deputatul PSD Florin Iordache şi PSD modifică Regulamentul pentru a „pune pumnul în gură” Opoziţiei.

„Ultima hoţie marca PSD, de astăzi: Iordache a depus modificare de Regulament pentru a se vota în bloc amendamentele în plen. Iar cele respinse, ale Opoziţiei, în general, să nu mai poată fi susţinute. Am descoperit grozăvia săpând în site-ul Camerei astăzi (joi, n.r.) pentru că au făcut totul pe repede înainte”, a scris Drulă

El a arătat că proiectul de lege a fost depus miercuri la Biroul Permanent al Camerei.

Un pastor din Suceava decedat și îngropat pe 26 martie cu COVID-19 nu e raportat printre cele 40 de decese. DSP: „Spitalul nu a transmis încă lista oficială a decedaților”
Recomandări

Un pastor din Suceava decedat și îngropat pe 26 martie cu COVID-19 nu e raportat printre cele 40 de decese. DSP: „Spitalul nu a transmis încă lista oficială a decedaților”

 

„Imediat i-au dat număr de înregistrare şi număr de proiect de hotărâre a Camerei şi azi l-au şi băgat în şedinţa de Birou Permanent cu termen de depunere amendamente până luni (…) Art. 120 alin. (2) este tocmai cel care i-a încurcat ieri pe PSD-işti şi acum îl fac praf. Oamenii ăştia nu au niciun fel de respect faţă de democraţie! Pumnul în gură e tot ce ştiu!”, a spus Drulă.

Iordache: Se evită o dublă votare a amendamentelor, în plen

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, susţine că propunerea depusă de el ca iniţiator privind modificarea Regulamentului doreşte să evite o dublă votare a amendamentelor, aşa cum a existat la plenul de miercuri.

„Dumneavoastră aţi văzut ieri că a existat la plen o dublă votare a amendamentelor. Propunem ca atunci când amendamentele admise sunt acceptate, amendamentele respinse clar nu mai au numărul de voturi, deci nu mai are rost să mai votăm pentru că trebuie votat fiecare alineat şi fiecare articol în parte. Şi aceasta pleacă de la o raţiune foarte simplă: ce ne facem în cazul bugetului, care are mii de amendamente şi zeci de mii de alineate? Ar trebui să dăm voturi o dată pe amendamente admise şi apoi vot pe amendamentele respinse, deci nu ai logic de unde”, a explicat Iordache la finalul şedinţei Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiţiei.

Document oficial al Ministerului Sănătății. Ce înseamnă, de fapt, intrarea în Scenariul 4 al COVID-19. Ce cazuri se tratează acasă și cine ajunge la spital?
Recomandări

Document oficial al Ministerului Sănătății. Ce înseamnă, de fapt, intrarea în Scenariul 4 al COVID-19. Ce cazuri se tratează acasă și cine ajunge la spital?

 

Potrivit acestuia, „nici acum, nici în viitor, nici în vecii vecilor acele amendamente care sunt respinse nu vor putea fi cunoscute mai mult”.

Întrebat dacă una dintre consecinţele adoptării propunerii va fi aceea că nu vor mai putea fi susţinute în plen amendamentele respinse în comisie, Iordache a arătat că „problema este că amendamentele odată adoptate, de amendamentele respinse nu mai avem ce discuta”.

Propunerea de modificare a Regulamentului prevede că, ”În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie”.

Citește și: GALERIE FOTO/ Ținute spectaculoase la Gala Elle Style Awards 2017. Ce-au purtat vedetele la dress code-ul ”ARTSY”

Close
Închide
  Close