Fostul consilier prezidenţial pentru securitate va invoca al cincilea amendament, care le permite cetăţenilor americani să nu se autoincrimineze în faţa justiţiei din Statele Unite. Michael Flynn este considerat un martor cheie în investigaţia cu privire la posibilele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Moscovei.
Demiterea sa de la Casa Albă este legată de mai multe discuţii pe care le-a purtat ambasadorul rus de la Washington, Serghei Kisliak, la doar câteva ore după ce administraţia Obama a anunțat, la finalul lunii decembrie, noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Comisia de Informaţii desfăşoară o investigaţie proprie cu privire la presupusa implicare a ruşilor în alegerile prezidenţiale, într-o încercare de a înclina balanţa electorală spre Donald Trump.
Iniţial, senatorii au trimis pe 28 aprilie o scrisoare pentru a cere predarea mai multor documente deţinute de Flynn. Atunci, generalul-locotenent în retragere a refuzat să coopereze cu investigaţia senatorilor, care s-au văzut obligaţi să-l citeze pentru a fi audiat în Comisia de Informaţii.
Agenţiile americane au concluzionat în ianuarie că Moscova a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale în favoarea republicanului Donald Trump, care a manifestat din timpul campaniei o atitudine favorabilă vizavi de Moscova.
Flynn a fost forţat să demisioneze în luna februarie, la mai puţin de o lună de la învestirea administraţiei Trump, după ce nu a divulgat discuţiile purtate cu Kisliak şi l-a indus în eroare în mod intenţionat pe vicepreşedintele Mike Pence.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump a criticat-o pe Hillary Clinton pentru a invocat al cincilea amendament în ancheta privind folosirea unui server privat în perioada în care a fost secretar de stat. În timpul unui miting, Trump a spus că “dacă ești nevinovat, de ce invoci al cincilea amendament”.