Mergi direct la conținut »
FOTO/ Lectură sub semnul Wi-Fi la Timișoara. Cum unește cartea comunitatea și emite semnale, pentru al treilea an la rând la ConCentrica Galerie foto
7imagini
Ştiri Libertatea > Ştiri

FOTO/ Lectură sub semnul Wi-Fi la Timișoara. Cum unește cartea comunitatea și emite semnale, pentru al treilea an la rând la ConCentrica

De Raluca Diaconu, . Ultimul update Joi, 24 mai 2018, 19:34

Timișoara citește! S-a dat un semnal literar, joi, în centrul urbei de pe Bega, oraș care va fi, în 2021, Capitală Culturală Europeană. Zeci de oameni, de la cei mai mici până la cei mai mari - elevi, pompieri, jandarmi, motocicliști, oameni de cultură -, au citit înt-un glas un volum întreg scris de poetul suprarealist Dan Emilian Roșca. Au făcut-o așezați sub forma simbolului Wi-Fi.

Ad placeholder

ConCentrica. Semnal literar. Una dintre cele mai mari lecturi publice din România a ajuns anul acesta la a treia ediție. Poeziile lui Dan Emilian Roșca, poet suprarealist de certă anvengură și unul dintre exponenții tragici ai boemei timișorene, au căpătat viață prin glasurile timișorenilor, joi, la prânz, în Piața Libertății din Timișoara. Pentru al treilea an la rând, în același loc, ConCentrica a făcut piața de evenimente a orașului să răsune a poezie.

Organizatorii, reprezentanții Bibliotecii Județeane Timiș, au decis să îi așeze pe oameni sub forma faimosului simbol Wi-Fi. Au fost aranjate scaune în centrul pieței, iar cititorii de toate vârstele le-au ocupat imediat.

„Cartea emite semnal: puternic, (re)formator, comunitar, iar aria de acoperire trebuie să fie cât mai există”, anunțau organizatorii.

Iar volumul „Oceane, ocheane, ocazii” al lui Dan Emilian Roșca (1957 – 2005) a fost perfect pentru asta.

„Vinovatul” semnalului dat joi în centrul Timișoarei este directorul Bibliotecii Județene Timiș, Tudor Crețu, care spune că, de fapt, comunitatea se strânge în jurul unei cărți care este citită integral, ceea ce înseamnă, fără doar și poate, că lectura devine un moment comunitar.

„E un mod de a inova. Încercăm ca manifestarea să-și păstreze unitatea, să se numească în continuare  ConCentrica și, deci, să fie concentrică de la an la an. Anul trecut au fost utilizate razele de cerc ca principiu de organizare, anul acesta, la ideea unei colege, am mers pe ideea aestui format de simbol al Wi-Fi-ului, adică al cărții care emite semnale. Asta încercăm să transmitem. Am adus în atenția publicului încă un autor timișorean dispărut, poetul Dan Emilian Roșca. Asta facem în fiecare an, prima dată s-a citit din Petre Stoica, în 2017 s-a citit din Ioan Crăciun. Comunitatea se strânge în jurul unei cărți care este citită integral. Cartea parcurge comunitatea, comunitatea parcurge cartea. Ce vrem noi să facem este să transformăm lectura într-un moment comunitar, să nu fie doar în cadrul unei biblioteci”, a explicat Tudor Crețu.

La oră fixă, zecile de oameni adunați în Piața Libertății au început să citească parcă într-un glas din volumul apărut în 1980 și semnat de Dan Emilian Roșca, un poet celebru în Banat, care a ales să se călugărească în ultimii ani ai vieții. Roșca a murit în 2005, pe când avea doar 48 de ani, fiind înmormântat la o mănăstire din județul Caraș-Severin.

Costi Rogozanu: BNR dă semne de viață: mai trebuie să și taxăm bogăția. Piedica principală: suntem poporul lui Cheloo
Recomandări
Costi Rogozanu: BNR dă semne de viață: mai trebuie să și taxăm bogăția. Piedica principală: suntem poporul lui Cheloo
 

A lăsat în urmă poezii remarcabile, care au răsunat pe zeci de voci în centrul orașului Timișoara. Au fost pompieri militari din cadrul ISU Banat, angajați ai Penitenciarului Timișoara, jandarmi, elevi de la diverse școli din județ, motocicliști și chiar și pensionari.

Un psiholog din cadrul ISU Banat spune că a fost o plăcere să citească alături de o adevărată comunitate din poeziile lui Roșca.

Ad placeholder

„Noi avem o foarte bună colaborare instituțională cu Biblioteca Județeană «Sorin Titel». Mi-a plăcut foarte mult să citesc, chiar dacă am avut unele emoții. Am citit o poezie dintr-un volum al poetului timișorean Dan Emilian Roșca. S-a numit «Gospel». A fost foarte plăcut”, ne-a spus cpt. Irina Vaștag, psiholog, de la ISU Banat.

Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală, a fost și ea prezentă în centrul Timișoarei, pentru prima dată. A fost mișcată de numărul de copii și oameni care și-au rupt din timpul lor pentru a arăta că Timișoara mai și citește.

„Sunt prima dată la acest eveniment. Mă bucur să văd la aceste lecturi publice o mulțime de timișoreni, de la copii până la seniori, trecând prin diverse meserii și ocupații. Mă bucur că există curiozitate și entuziasm pentru poezia lui Dan Emilian Roșca și pentru lectură în special. Știm foarte bine că numărul cititorilor descrește chiar la nivel european, dar în România este o mare problemă. Prin ceea ce face Biblioteca Județeană Timiș, prin însuflețirea lui Tudor Crețu, sper să redeschidem apetitul pentru lectură al timișorenilor”, a spus Simona Neumann.

„ConCentrica” este doar unul din seria de evenimente puse la cale an de an de Biblioteca Județeană Timiș, care a ieșit în stradă de ceva vreme pentru a arăta că timișorenii sunt iubitori de cărți. „Pătura care citește”, „Lecturi aprinse” și Festivalul „LitVest” sunt alte proiectre ale BJT care au transformat Timișoara în Capitala lecturilor publice.

Citește și: Trips & Tricks / Cabral vorbește despre vacanțele cu rulota la emisiunea de turism marca Libertatea

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
După ce s-a spus că au divorțat, Reghe rupe tăcerea. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Anamaria Prodan și Alexa: "Nu mi-a plăcut..."
PARTENERI - GSP.RO
După ce s-a spus că au divorțat, Reghe rupe tăcerea. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Anamaria Prodan și Alexa: "Nu mi-a plăcut..."
Daciana Sârbu și-a pierdut toată averea. Ce a făcut soția lui Victor Ponta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu și-a pierdut toată averea. Ce a făcut soția lui Victor Ponta
Horoscop 8 iulie 2020. Leii, cel mai probabil, vor ține în ei motivele de nemulțumire, dar nu e o alegere bună
HOROSCOP
Horoscop 8 iulie 2020. Leii, cel mai probabil, vor ține în ei motivele de nemulțumire, dar nu e o alegere bună
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close