Cu chipurile mai palide, dar în stare fizică bună, cei 15 oameni au ieșit din peșteră, după 40 de zile petrecute în subteran. Pe 7 martie, oamenii, conduși de exploratorul franco-elvențian Christian Clot, au intrat în peștera Lombrives din munții Pirinei. Fără telefon, ceas sau permisiunea de a se bucura de lumina naturală.
Pentru a avea electricitate, au fost nevoiți să-și producă singuri, cu ajutorul unor hidrobiciclete.
Întrebările care vor să găsească răspuns
Exploratorul, care este și fondator al Human Adaptation Institute, a spus că experimentul, are drept scop studiul capacităţilor de adaptare ale oamenilor odată cu pierderea reperelor spaţio-temporale, o problemă care cu care el s-a confruntat dup izbucnirea pandemiei.
Așa că a vrut să afle cum concepe creierul nostru timpul, în lipsa oricărui indicator temporal și cât de dezorientați suntem.
Pentru a studia schimbările care s-au produs la nivelul sistemului nervos, cercetătorii urmează să compare datele privind activitatea cerebrală și capacitățile cognitive ale oamenilor datele colectate înainte de intrarea în grotă cu cele de la ieșire.
Directoarea laboratorului de neuroştiinţe cognitive din cadrul Şcolii Normale Superioare (ENS), Etienne Koechlin, consideră că acest experiment este unul „inovator”. Alții au privit cu scepticism studiul, susținând că nu este un cadru suficient de „riguros”.
Spre exemplu, Pierre-Marie Lledo, directorul laboratorului ”Gene, sinapse şi cogniţie” din cadrul Centrului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS) şi al unităţii ”Percepţie şi memorie” de la Institutul Pasteur, a susținut că aceste rezultate nu pot fi validate științific, întrucât nu a existat un „grup de control„ care să permită compararea rezultatelor persoanelor izolate cu cele ale celor care au rămas în exterior.
Întâmpinați cu aplauze
La ieșirea din peșteră, oamenii au fost întâmpinați cu aplauze de cei dragi. Iar mulți dintre ei au spus și care va fi primul lucru pe care îl vor face acum: un duș cald. În peșteră au stat la o tempatură constantă de 12 grade, iar umiditatea a fost de 95%.
Foto: Facebook Christian Clot, explorer/ Profimedia