la Universitatea Maryland, SUA, au anuntat o premiera in domeniul ingineriei genetice. „Am reusit sa obtinem primele mostre de carne in eprubeta, pornind de la niste celule musculare care au fost apoi „crescute”. Am „antrenat” celulele astfel incat sa imite aproape perfect tesutul animalului viu. Acest tesut a fost intins si relaxat artificial, asemenea miscarii pe care o face muschiul unui animal viu. Am reusit chiar sa obtinem straturi suprapuse ale acestui tesut, ceea ce ii da de fapt carnii gustul specific fiecarui animal”, explica Jason Matheny intr-un interviu acordat cotidianului „Bild”.
La aceste experimente au participat si specialisti ai NASA, care au reusit sa izoleze celule musculare din carnea de vita, pasare sau peste si au clonat mii de alte celule in jurul celor originale. O a doua modalitate de „crestere” a carnii in laborator este cultivarea celulelor musculare in jurul unor mici bile formate dintr-o substanta speciala, arata revista „Tissue Engineering”. Dupa „recolta” se pot obtine, de exemplu, batoane din carne de pui.
Expertii in nutritie sustin ca „pseudo-carnea”, cum a fost botezata, ar putea fi mai sanatoasa decat produsul natural. „in laborator se poate reduce continutul de colesterol, iar cel de vitamine si minerale poate fi optimizat. Se pot elimina de asemenea grasimile nesanatoase, cum este Omega-3, nociva pentru inima. in plus, aceasta carne nu va fi afectata de boli precum „vaca nebuna” sau salmonella. Nu va mai fi nevoie nici de medicamentele care li se dau astazi animalelor si care afecteaza calitatea carnii. Iar din punct de vedere etic, sacrificarea animalelor pentru hrana va deveni inutila”, explica Sven-David Nothmann, medic nutritionist.