De Mihai Niculescu,

Oamenii de știință au realizat un studiu care ar viza conservarea ghețarilor prin pulverizare de gheață artificială. Pentru cei doi ghețari din Antarctica amenințați de dispariție, ar fi nevoie de 7,4 trilioane de tone de zăpadă, au calculat savanții, potrivit businessinsider.com.

Strategia oamenilor de știință ar putea împiedica topirea celor doi ghețari din vestul Antarcticii, potrivit studiului publicat în jurnalul Știința Avansată. Cercetătorii sugerează transformarea apei în gheață și pulverizarea ei cu tunuri de zăpadă pe ghețari.

Dacă acest lucru va fi posibil, topirea ghețarilor ar fi oprită, dar ar fi nevoie de 7,4 trilioane de tone de zăpadă, care să fie adăugată timp de zece ani, după calculele din studiu.

Ghețarii Thwaites și Pine Island fac parte din calota glaciară a Antarcticii, care acoperă cel puțin 20.000 de mile pătrate, adică suprafața combinată a Statelor Unite și a Mexicului. O dată cu creșterea temperaturii oceanului, apa mai caldă de la baza ghețarilor determină topirea acestora, într-un ritm fără precedent în istoria recentă.

Echipa lui Anders Levermann, coautor al studiului, a calculat că enorma cantitate de zăpadă, de mărirea statului Costa Rica, ar putea într-un deceniu să oprească dezghețul.

Acest lucru ar însemna pomparea apei din ocean până la baza ghețarilor, desalinizarea ei, transportarea și transformarea ei în zăpadă, care să fie pulverizată cu tunurile.

Un astfel de tun, botezat Big Bear, ar putea fabrica cam 20 de tone de zăpadă pe minut, a spus Jane Flegal, un expert de la un complex de ski din California. Aceasta ar însemna ca un astfel de tun să funcționeze cam 700.000 de ani.

Sursa foto: NASA

Citeşte şi:

Planul ambițios prin care un milionar din Emiratele Unite intenționează să alimenteze cu apă o țară întreagă: Vrea să aducă un ghețar din Antarctica în Golf

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.