Anunţată cu mare tam-tam, greva bugetarilor începută ieri ar fi putut să blocheze întreaga ţară. Nu a fost însă aşa! A fost mai mult un protest de câteva ore, în cazul cadrelor medicale, şi o mare bulibăşeală în cazul funcţionarilor publici şi al profesorilor. Pentru că în unele instituţii a fost grevă, în altele, nu.
Sistemul sanitar
De la primele ore ale dimineţii, peste 120.000 de cadre medicale din toată ţara şi-au prins pe mână banderola pe care scria GREVĂ şi… au început munca.
Ca în orice zi a săptămânii, cazurile grave s-au ţinut lanţ, iar medicii grevişti nu au putut să refuze nici un bolnav ajuns la Camera de Gardă.
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la policlinici, unde medicii nu au acordat deloc consultaţii.
Funcţionari publici
Nu toţi funcţionarii publici au ţinut ieri ghişeele închise. De exemplu, la Primăria Capitalei, doar jumătate dintre angajaţi nu lucra.
Poliţiştii comunitari şi personalul vamal au încetat şi ei activitatea, iar cei din cadrul Poliţiei Române şi al Poliţiei de Frontieră au purtat o banderolă pe braţ.
Ministrul muncii îi dă şah-mat premierului
După ce premierul Emil Boc a declarat că toate tăierile de salarii şi de pensii ar putea fi eliminate de anul viitor, ministrul muncii, Mihai Şeitan, îl contrazice pe premier şi susţine că situaţia s-ar putea chiar înrăutăţi din 2011.
Oficialul de la Muncă a afirmat că lefurile bugetarilor ar putea să scadă şi mai mult decât până acum, de la 1 ianuarie 2011. “Dacă nu am fi luat aceste măsuri, ar fi fost posibil să scadă salariile şi cu 70% în 2011”, a declarat ministrul. El a spus că, “dacă economia nu îşi revine, s-ar putea ca anul viitor să tăiem încă 30 sau 50% din salariile bugetarilor”.
Şcoli şi licee
Mai multe şcoli din Bucureşti au avut ieri la intrare un afiş care anunţa că activitatea în unităţi s-a suspendat pe termen nelimitat.
În şcoli şi licee, unii au încetat activitatea, alţii nu prea… La nivel naţional, liderii sindicali au declarat că în jur 80-85% din cadrele didactice şi-au blocat activitatea, iar restul a preferat să intre la ore pentru a nu pierde la salariu suma aferentă zilei de ieri.
Miile de elevi de clasa a XII-a au stat, zilele trecute, cu sufletul la gură din cauza ameninţărilor cadrelor didactice că vor bloca examenele naţionale. Ei au răsuflat uşuraţi ieri, când au văzut că proba de limbă străină s-a desfăşurat fără probleme, în ciuda grevei generale din învăţământ.
“Ne-am săturat să se sucească. Ba se învaţă, ba nu se învaţă, ba dăm examenele, ba nu le mai dăm. Am avut foarte mari emoţii. Dacă nu s-ar fi ţinut examenele, ne-ar fi decontat cineva meditaţiile pe care părinţii noştri au dat o grămadă de bani? Oricum, bine că noi am dat Bac-ul! ”, ne-au spus Alina Stamate şi Cristina Stan, două eleve care tocmai ieşiseră de la proba de limbă străină.
În acelaşi timp, pentru ca toţi elevii de clasa a XII-a să susţină proba de limbă străină, în ciuda protestelor dascălilor, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a hotărât prelungirea perioadei de evaluare. Liceenii vor putea susţine proba până pe 25 iunie.
Actorii din Piatra Neamţ au jucat 75% din piesă
Actorii Teatrului de Tineret din Piatra Neamţ s-au alăturat grevei bugetarilor printr-un gest ingenios. La spectacolele pe care le-au ţinut ieri, aceştia au jucat 75% din piese, solidarizând astfel cu ceilalţi grevişti. Uimiţi că piesa se termină brusc, spectatorii au înţeles demersul lor şi i-au aplaudat pe actori minute în şir.
Angajat la Ministerul Muncii, cu leafă de 8.097 de lei pe lună
Zilnic, ies la iveală tot mai multe salarii şocante pe care unii angajaţi la stat le încasează lunar. În Ministerul Muncii, de pildă, există un manager a cărui leafă a fost, în aprilie, de 8.097 de lei, adică dublu faţă de salariul ministrului Mihai Şeitan.
Nici de la Metrorex nu lipsesc lefurile babane! Un şef de serviciu câştigă 7.073 de lei, în timp ce directorii iau 6.000 de lei. Şi zugravii o duc bine: încasează între 1.655 de lei şi 2.400 de lei pe lună.
Azi, mergeţi cu autobuzul
Luaţi autobuzul. Asta vă sfătuim să faceţi astăzi, când sindicaliştii Metrorex şi cei de la RATB care lucrează în transportul electric sunt în grevă. Metroul va funcţiona abia după ora 12.00. Ca să evite nebunia din oraş, RATB a suplinit transportul în comun acolo unde nu vor circula tramvaiele şi troleibuzele. Iată pe ce trasee s-au făcut modificări:
În zonele bd.1 Decembrie 1918, bd. Basarabia, Calea Călăraşilor, unde circulau în mod normal tramvaiele 19, 40, 56, au fost aduse în traseu autobuzele 619, 640, respectiv 656.
Pe bd. Aerogării, str.Barbu Văcărescu, unde circula tramvaiul 5, funcţionează linia de autobuze 605.
În zonele Prelungirea Ferentari, Calea Ferentari, între Zeţari şi Calea Rahovei, unde circula tramvaiul 8, funcţionează linia de autobuze 608.
Pe Calea Giuleşti, vor circula autobuzele 644. În zonele deservite de reţeaua de metrou, liniile de autobuze vor funcţiona cu un parc suplimentar de 15-20%. (Delia Chilianu)