Mergi direct la conținut »
Codul de conduită al miniştrilor: Nu au voie să folosească expresii jignitoare, le este interzis să accepte cadouri şi să îşi folosească numele în acţiuni publicitare
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Codul de conduită al miniştrilor: Nu au voie să folosească expresii jignitoare, le este interzis să accepte cadouri şi să îşi folosească numele în acţiuni publicitare

Codul de conduită al miniştrilor: Nu au voie să folosească expresii jignitoare, le este interzis să accepte cadouri şi să îşi folosească numele în acţiuni publicitare

Executivul urmează să adopte vineri, printr-un memorandum, Codul de conduită al membrilor Guvernului. Miniştrii nu au voie să accepte, direct sau indirect, cadouri sau alte avantaje şi sunt obligati să declare orice situaţie care generează conflict de interese sau incompatibilitate. În plus, trebuie să aibă un limbaj adecvat funcţiei şi o ţinută decentă.

De Valentina Postelnicu,

Prin proiectul de Cod se prevede conduita membrilor Guvernului României, inclusiv integritatea în exercitarea demnităţii publice.

„Membrilor Cabinetului le este interzis să accepte, direct sau indirect, cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influenţa sau care ar putea să fie percepute ca influenţând exercitarea atribuţiilor ori performanţa îndeplinirii îndatoririlor specifice mandatului. În corelaţie cu aceasta, este stabilită obligaţia de a declara, prin orice mijloc, orice situaţie de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate. De asemenea, în considerarea demnităţii publice exercitate, membrilor Guvernului le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale”, conform proiectului de memorandum privind aprobarea Codului de conduită.

Sesizările în legătură cu încălcarea Codului de conduită de către membrii Guvernului se aduc la cunoştinţa prim-ministrului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Prim-ministrul pune în discuţia membrilor Cabinetului sesizarea, hotărându-se prin consens asupra celor mai bune căi de soluţionare.

„Abaterile grave de la conduita etică fac obiectul analizei în cadrul Guvernului”, se arată în proiect.

Codul de conduită se va aplica de la data aprobării prin Memorandum, în şedinţa Guvernului.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a anunțat că va convoca referendum pe justiție pentru 26 mai: ”Golăneala a trecut orice limită”

Close
Închide
  Close