MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Lupășteanu

Ion Iliescu și Emil Cico Dumitrescu au contribuit la amplificarea psihozei privind teroriștii – PICCJ

Distribuie

Ion Iliescu și Emil Cico Dumitrescu au contribuit la amplificarea psihozei privind teroriștii, au precizat procurorii militari, care au extins, marți, cercetările față de amiralul în rezervă Emil Dumitrescu, la data săvârșirii faptelor căpitan rang I.

Despre acesta magistrații militari arată că acesta ar fi contribuit prin acțiunile sale discutabile la inducerea și amplificarea psihozei privind pretinsa existență a unor teroriști la nivelul Capitalei în decembrie 1989

„Din același probatoriu, rezultă suspiciuni rezonabile referitoare la activitatea cpt. rang I Emil (Cico) Dumitrescu, cu privire la care s-a stabilit că, în ținută militară, a lansat personal prin intermediul TVR (începând cu 22.12.1989, orele 14.25) informații false, cu caracter diversionist, ce au avut drept efect instaurarea la nivelul întregii țări a psihozei fenomenului terorist, cu consecințele grave arătate mai sus, respectiv pierderi de vieți omenești, vătămări corporale și lipsirea de libertate a numeroase persoane pe teritoriul României.

Același militar a făcut parte din comandamentul militar existent în TVR, iar din această poziție a desfășurat activități ce au avut drept efect intensificarea psihozei cu privirea la activitatea elementelor teroriste”, susțin anchetatorii.

Iliescu a pus umărul la diversiune

În acest context, explică magistrații, ca inițiator și coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, în calitate de președinte al CFSN (care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), „Ion Iliescu a acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist”.

„Prin exercitarea autorității depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acționat în acest sens.

Psihoza teroristă ce a atins cote paroxistice în rândurile militarilor și civililor înarmați, coroborată cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasări de trupe ale unor unități militare, ordonate în general pe timpul nopții), au avut drept rezultat numeroase situații de foc fratricid și de deschidere a focului asupra unor persoane ce nu desfășurau activități potrivnice mișcării revoluționare”, mai spun procurorii militari.

Acuzat pentru sprijinirea diversiunii

Procirorii militari l-au pus sub acuzare pe Ion Iliescu pentru pentru fapte comise în intervalul 27 – 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiții prealabile de autorizare.

Pentru faptele comise în intervalul 22 – 27 decembrie 1989 de către Iliescu Ion, procurorii militari au cerut autorizarea președintelui României, necesitatea acestei măsuri procesuale fiind justificată de faptul că, în perioada mențională, CFSN a acționat ca un veritabil Guvern, membrii acestuia fiind asimilați unor miniștri.

 

Klaus Iohannis a avizat solicitarea procurorilor militari dar documentația necesară nu a revenit la dosarul cauzei, astfel că Ion  Iliescu va fi rechemat la PICCJ pentru aducerea la cunoștință a acelor acuzații, spun surse judiciare pentru Libertate.ro.

Citește și Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană au discutat la Bruxelles despre situația din Siria. Europa avertizează regimul Assad

Citește mai multe despre emil cico dumitrescu, Ion Iliescu, piccj și dosarul revolutiei pe Libertatea.

Comentarii