Numele meu e Octavian R., am 43 de ani si sunt un cititor fidel al ziarului Libertatea. Am observat ca, in anumite perioade, atat eu, cat si sotia mea suntem mai interesati de sex. Chiar pot sa va spun ca ei ii fug ochii dupa alti barbati. Si, nu stiu de ce, dar simt nevoia sa fiu mai atent cu ea, la anumite perioade de timp. Este firesc sa se intample asa sau sunt eu un barbat anormal? Va multumesc anticipat si am speranta ca nu ocoliti scrisoarea mea. Cu respect, Octavian R. din Iasi.
Alunga indoiala! Esti un barbat perfect normal. Iar comportamentul tau e cat se poate de firesc. Însa totul se petrece la nivel inconstient. S-a realizat si un studiu in acest sens. Cercetatorii americani de la Universitatea din New Mexico au ajuns la concluzia ca barbatii detecteaza in mod inconstient perioadele in care partenerele lor devin fertile si se poarta mai atent cu ele. Potrivit acestui studiu, exista o probabilitate mai mare ca, in perioada in care femeile devin fertile, barbatii lor sa le aduca flori, sa le ofere cadouri sau sa le invite la un restaurant elegant.
Explicatia consta in faptul ca, in perioada fertilitatii, femeile sunt mai interesate de alti barbati, iar partenerii lor “percep” aceasta stare de fapt. Însa totul are loc la nivel inconstient. Studiul afirma, in continuare, ca barbatii sunt capabili sa simta perioadele in care e cel mai posibil ca partenerele lor sa-i insele. Si-atunci ei isi schimba brusc comportamentul pentru a le tine departe de potentialii rivali. Explicatia? Din punct de vedere al speciei e in interesul femeii ca, in perioadele fertile, sa acorde atentie mai multor barbati si in interesul barbatului sa impiedice acest lucru.
“Femeile prezinta un interes sexual mai mare pentru alti parteneri in perioadele fertile decat in cele nefertile, iar barbatii devin mai atenti in aceste perioade. Este evident vorba de un conflict de interese intre sexe in perioadele de fertilitate ale femeii”, comenteaza unul dintre autorii studiului.
Ma numesc Damian B. si am 33 de ani. E normal ca sperma mea sa fie galbuie si sa nu aiba consistenta obisnuita la inceput, iar apoi, dupa ce-mi reiau activitatea sexuala, sa-si revina la normal? Cu multumiri, Damian B. din Bucuresti.
Compozitia chimica a spermei si culoarea pot sa varieze in functie de starea de sanatate, dieta, frecventa ejacularilor s.a. De asemenea, si volumul total al spermei la fiecare ejaculare variaza intre 150-500 milioane de spermatozoizi. Culoarea poate sa fie de la alb pana la galben sau chiar cenusiu. Consistenta spermei nu e intotdeauna aceeasi. Uneori are un aspect cremos, mai ales imediat dupa ejaculare, si poate sa ajunga lichida, mai tarziu. Asadar, atentie la alimentatie! Sa nu uitam ca sperma contine 90% apa si 10% materii solide, din care 8% sunt substante organice, iar restul saruri minerale. Din punct de vedere chimic, sperma e formata din proteine, acid citric, fructoza, sodiu si cloride. Asa cum am spus, variaza in functie de mai multi factori.
Cele mai interesante scrisori ale cititorilor si raspunsurile oferite de specialista noastra,
Gabriela Dimovici