Manifestatii de amploare au avut loc ieri in Kosovo, in Serbia, dar si in strainatate, dupa declaratia de independenta a provinciei sarbe, cele de la Belgrad fiind marcate de incidente la ambasadele Statelor Unite si Sloveniei, in timp ce la Mitovita cladirile ONU si UE au fost atacate cu grenade de mana.
La Belgrad, politia a intervenit cu grenade lacrimogene si bastoane pentru a imprastia grupurile de manifestanti, multi dintre ei fiind suporteri ai cluburilor de fotbal. Protestatarii au atacat cu pietre ambasadele Sloveniei si Statelor Unite, au spart usa de la intrare si mai multe ferestre ale cladirilor, au smuls drapelul si l-au rupt in mod ostentativ in bucati. Anterior, manifestantii defilasera prin centrul Belgradului pentru a merge la ambasada, cu drapele sarbe.
Ei ai scandat ‘Kosovo este Serbia’ si sloganuri antiamericane, promitand ca vor manifesta pana cand ‘Kosovo va fi dat inapoi Serbiei’. Dupa ciocniri cu politia, manifestantii au fost dispersati de fortele de ordine.
De asemenea, membrii diasporei kosovara si sarba au manifestat in Elvetia, Belgia si Franta, unii de bucurie, altii in semn de protest, dupa proclamarea independentei Kosovo fata de Serbia. ?n fata cladirii ONU de la Geneva, circa 2.000 de kosovari albanezi s-au adunat in Piata Natiunilor, locul unde si-au exprimat adesea doleantele. Elvetia are una dintre cele mai numeroase comunitati de albanezi kosovari, circa 200.000 de persoane. La Paris, manifestantii sarbi au fost mai vizibili. Aproximativ 120.000 de sarbi traiesc in Franta, dintre care 80.000 in regiunea pariziana, potrivit ambasadorului Serbiei la Paris, prezent la manifestatie.
Traian Basescu: „Declararea independentei de catre Kosovo este ilegala”
Presedintele Traian Basescu a sustinut ieri, la consultarile cu liderii partidelor parlamentare, ca declararea unilaterala a independentei Kosovo este ilegala. Premierul Tariceanu a participat si el la consultarile de ieri, dar a evitat sa comenteze declaratia presedintelui UDMR, Marko Bela, potrivit careia Romania trebuie sa recunoasca noul statut al provinciei Kosovo, mentinandu-se astfel pe o pozitie contrara autoritatilor romane si guvernului din care face parte si UDMR.
Sase state refuza sa recunoasca actul
In acest timp, numeroase state din UE se pregatesc sa recunoasca independenta Kosovo, in pofida refuzului exprimat de sase tari, dar in acelasi timp intind o mana Serbiei. Cei patru ‘mari’ membri – Franta, Germania, Marea Britanie si Italia – vor figura printre primele tari care vor face acest pas. Sase state au spus ca nu sunt gata sa recunoasca imediat independenta Kosovo: Cipru, confruntata cu separatismul in nord, Spania, cu suveranitatea contestata in Tara Bascilor si Catalunia, dar si Grecia, Slovacia, Romania si Bulgaria.
Ar putea izbucni razboiul
Printre scenariile posibile in Kosovo dupa proclamarea independentei figureaza secesiunea nordului, unde traiesc 40.000 din cei 120.000 de sarbi prezenti in provincie. ?ntr-o prima decizie concreta prin care contesta in avans suveranitatea kosovara, sarbii din Kosovo au anuntat ca vor organiza pe teritoriul lor alegeri municipale o data cu cele prevazute in mai in Serbia si ca isi vor forma propriul ‘Parlament din Kosovo’. Violentele dintre cele doua comunitati sunt posibile si sunt un scenariu de temut. ‘Vor fi focuri de arma, chiar razboi, daca albanezii incearca sa-si exercite puterea asupra nordului’, a avertizat unul dintre liderii sarbilor din Kosovo. Acestia i-au incurajat pe sarbi sa ramana in Kosovo, iar dupa proclamarea independentei, au incercat sa le calmeze temerile, garantandu-le ca le vor fi respectate drepturile. Dar sarbii au inca vii in memorie represaliile carora le-au cazut victime in 1999 si in 2004.