Dar și aici apare o problemă, că dacă îi tinem în depozite bancare, la cât de mici sunt dobânzile și cât de mari sunt comisioanele băncilor, s-ar putea ca după un an, să scoatem mai puțini bani.
„În general, randamentul sau beneficiul investiţiei pe care o facem ar trebui să fie peste nivelul inflaţiei medii din ultimii ani. Aceasta înseamnă că ar trebui permanent să nu punem toate ouăle în acelaşi coş, să nu avem doar conturi de economii care, în general, nu prea sunt purtătoare de dobânzi, dar am o flexibilitate şi un acces facil, adică oricând doresc pot să scot bani, dar dacă folosesc astfel de instrumente sau numai astfel de instrumente, nici nu trebuie să mă aştept că voi fi protejat faţă de inflaţie”, a declarat Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, citat de Agerpres.
Acesta a mai menționat că, pentru asta nu ar trebui să avem doar conturi de economii sau de depozite.
„Probabil că ar trebui să investim şi în fonduri mutuale, să avem şi fonduri de pensii private, să investim şi în acţiuni pe bursă astfel încât să avem puţin din toate, existând şanse ca randamentul să depăşească inflaţia şi, în funcţie de profilul de risc, cât de mult risc ne putem dori sau asuma în instrumentele în care investim”, a explicat preşedintele BVB.
Inflația, un impozit nedeclarat
Potrivit bancherului, inflația ar trebui considerată un impozit nedeclarat. „Inflaţia ar trebui înţeleasă ca o creştere generalizată a preţurilor. Este foarte importantă fiindcă, parafrazând unul dintre marii economişti: „inflaţia poate fi considerată ca un impozit nedeclarat”. Cu cât creşterea generalizată a preţurilor este mai mare, cu atât puterea de cumpărare a oamenilor din acea ţară scade şi, deci, implicit, şi nivelul de trai”, a mai spus Lucian Anghel.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei a urcat în februarie 2018 până la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,74% şi a celor nealimentare cu 6,27%.
În luna februarie a acestui an, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.
FOTOREPORTAJ | #salvatipipera, între ALB și NEGRU