DIICOT arată în dosarul ofițerului că acesta ar fi discutat de mai multe ori telefonic cu unul dintre inculpații din dosar, Bogdan Oanea Dumitru, care era cercetat pentru fapte de tâlhărie.
Procurorii DIICOT spun că polițistul nu avea autorizația necesară de la procurorul care instrumenta dosarul de a ține legătura cu membri cercetați ai clanului dar că polițistul Militaru a primit informații despre infracțiuni comise de către grupare.
Paradoxul infracțional
Procurorii DIICOT demontează o situație paradox apărută pe parcursul cercetărilor făcute în cazul ofițerului BCCO. Mai precis, se arată în dosar, Bogdan Dumitru l-ar fi sunat pe polițist sub pretextul furnizării unor informații valoroase ce țineau de o faptă de tâlhărie.
Fapta a constat în descinderea de către Dumitru și alte persoane peste o victimă a grupării de la care au luat șapte baxuri cu țigarete „Marble”.
După noaptea cu pricina, spun procurorii DIICOT, Dumitru l-a sunat pe polițist ca să îl anunțe despre tâlhărie și ca să îi sugereze să ridice probe esențiale precum înregistrări video din apropierea locuinței unde s-a produs fapt.
Paradoxul pe care îl demontează procurorii DIICOT este acela că un suspect de tâlhărie nu ar fi sunat niciodată un polițist, nici măcar în virtutea unei relații de colaborare și să îi indice probe care ar duce la propria sa incriminare, cu atât mai mult că fapta este pedepsită aspru de legea aflată în vigoare.
„În cuprinsul aceleiași convorbiri, tot sub aceeași aparență a relației «polițist-sursă», Dumitru Oane Bogdan îi solicită insistent ofițerului de poliție să ridice imaginile surprinse de camerele de luat vederi ale blocului unde au fost transportate, cu participarea sa, țigările sustrase, motivând că acestea îi surprind pe cei implicați și pot fi utile ofițerului de poliție pentru documentarea activității infracționale a autorilor faptei.
Cererea inculpatului este de-a dreptul paradoxală, în condițiile în care el însuși a participat la transportul țigărilor sustrase, fiind evident că, prin vizionarea acestor imagini, ar fi fost dovedită, o dată în plus, implicarea sa în comiterea infracțiunii”, explică procurorii DIICOT.
DIICOT arată că în final înregistrările video despre care Dumitru îi spunea lui Militaru au ajuns la procurorul de caz și au fost folosite corespunzător în dovedirea acestei fapte de tâlhărie.
Paradoxul sesizat de procurorii DIICOT ar fi reprezentat un paravan al sfaturilor pe care polițistul i le dădea membrului clanului maneliștilor.
„Deși aparent discuția este axată și chiar abundă în informații furnizate de inculpatul Dumitru Oane Bogdan despre infracțiuni comise de gruparea infracțională cercetată în prezenta cauză (majoritatea comise cu participarea sa) în realitate este presărată cu date și sfaturi furnizate inculpatului tocmai de ofițerul de poliție, în mod fragmentar și diseminat pe tot parcursul convorbirii”, spune Direcția.
„Biloi” amenințat cu arma pentru 7 baxuri de țigări
Despre această faptă de tâlhărie, cercetată amănunțit în dosarul grupării procurorii DIICOT arată că a fost comisă împotriva lui Nicolae Paraschiv, zis „Biloi”, care a fost amenințat cu arma de către Bogdan Oane Dumitru și Marian Țacă.
„Descinderea” membrilor grupării a fost în apartamentul lui Viorel Niță cunoscut și cu porecla de „Pinochio a lu Văncică”. Acolo, spun procurorii DIICOT s-au exercitat acte de violență asupra celor care erau în apartament totul sub amenințarea armei.
Țigările furate atunci, șapte baxuri, spun procurorii DIICOT, au fost transportate și depozitate într-un apartament al lui Aurel Iova din Calea Vitan.
În cazul acestei tălharii membrii grupării „au planificat comiterea infracțiunii, stabilind momentul în care vor acționa și participanții la săvârșirea faptei, luându-și totodată măsuri de asigurare a transportului țigărilor ce urmau a fi sustrase, drumul urmând a fi verificat de antemergători”.
Antemergătorii din taxi
Țigările au fost încărcate într-o Dacie Logan la care rămăseseră Aurel Iova zis Ghiniță și Alexandru Ionuț Filipescu zis „Nee”.
Pentru a se asigura că drumul este liber și pe traseu nu există echipaje de poliție, Aurel Iova Ghiniță, însoțit de o femeie s-au deplasat înainte cu un taximetru, fiind urmați de autoturismul marca Dacia Logan, în care fuseseră încărcate țigările sustrase și în care se aflau ceilalți participanți la comiterea faptei, mai spun procurorii DIICOT.
Nunta anului în România a costat o avere. ”O să plătim din darul pe care l-am primit de la invitaţi”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro