Sa fii cel care transporta inimi nu e putin lucru, cu atat mai mult cu cat nu e un scenariu de film, ci sunt fragmente din viata. “Trotineta” si “Foca”, piloti la Scoala Superioara de Aviatie Civila, au reusit in octombrie 2006 sa duca o inima de la Bucuresti la Targu Mures in doar o ora si sase minute.
Promptitudinea este regula de baza in transplantul de organe. Totul decurge ca o proba de viteza. Medicii preleveaza organul de la donator, pilotii il transporta la destinatie, iar alti medici, la randul lor, il replanteaza in organismul primitorului.
“O inima poate fi tinuta la ischemie rece (n.r. – adica in afara organismului) maximum patru ore. De cand este clampata (n.r. – scoasa din donator) si pana cand e replantata in pieptul primitorului, ea e tinuta intr-un container special, la temperatura de -4 grade Celsius”, ne-a spus dr. Victor Zota, coordonator al Agentiei Nationale pentru Transplant.
„Intrebam de pacient dupa operatie”
Pilotul Andrei Constantin (58 ani), poreclit “Trotineta”, si copilotul Petre Cristian Popteana (51 ani), zis “Foca”, ambii instructori de zbor, au fost cei care, pe 22 octombrie 2006, au pus umarul la salvarea unei vieti. “Trotineta” are 16.000 de ore de zbor la activ, iar “Foca” 9.000. “Ideea ca de tine depinde salvarea unei vieti te face sa te simti intr-un fel anume. Intelegi ca trebuie facut totul pentru ca lucrurile sa se termine cu bine”, sustine “Foca”.
Cordul prelevat de la Bagdasar a ajuns cu bine in pieptul unui barbat din Targu Mures.
“Intrebam de starea pacientului, dupa operatie. Este ca o datorie”, spune “Trotineta”.
Drumul organelor donate pentru transplant este o cursa contracronometru
In Romania, 1.430 de persoane traiesc, in prezent, cu rinichi, ficat sau inima de imprumut, 400 dintre acestea fiind operate in 2006, iar alte 2.000 sunt pe lista de asteptare pentru transplant. Potrivit dr. Zota, din nefericire, peste 90% din bolnavii de pe lista de asteptare decedeaza inainte de a beneficia de transplant. Drumul organelor donate pentru transplant poate fi comparat cu o cursa contracronometru. De la donator la primitor, o armata de oameni – medici, piloti si personal sanitar – face totul pentru ca operatia sa se incadreze in limita de timp de 4 ore.
Aceasta este cutia speciala in care se transporta organele destinate transplantului. Pe tot parcursul zborului, ea este insotita de un cadru medical care ii poarta de grija. Pentru a evita incidentele (zdruncinaturile) ce ar putea deteriora organul, cutia se tine intr-un loc ferit (foto dreapta)