Emil Constantinescu (71 de ani), preşedinte al Fundaţiei Române pentru Democraţie, se încruntă uşor când vine vorba despre fotbal. Îşi încleştează degetele într-un spasm imaginar şi dialogul, molcom şi limpede cu doar câteva clipe înainte, devine trepidant. Fostul şef al statului (1996-2000) vorbeşte despre sport ca mijloc de manipulare a maselor, despre fenomene parazitare în fotbal şi despre false modele.
Libertatea: Este folosit sportul în manipularea maselor?
Emil Constantinescu: Da. Toate sistemele de manipulare au fost inventate în SUA. De ce? Pentru că democraţiile sunt extrem de vulnerabile, americanii au inventat manipularea pozitivă.
Mai exact?
Capacitatea de a transforma energia fizică negativă, explozivă, într-una pozitivă. Au aplicat- o afroamericanilor, care erau prinşi într-un sistem mafiot care se putea dezvolta periculos. Pentru a-i linişti, americanii au inventat, special pentru “afro”, baschetul. A fost un mod de a combina cheltuirea energiei persoanelor de culoare cu orgoliul lor, pentru că, treptat, oamenii îşi caută idoli. A fost un mod prin care populaţia de culoare, oprimată şi ţinută într-o condiţie inferioară, a reuşit să impună lideri pentru întreaga societate de peste Ocean. După ce faci sport, rămâi cu o anumită disciplină, cu o educaţie, benefice pentru societate.
Această manipulare pozitivă se regăseşte la nivel planetar.
Sigur, pentru zonele violente, se creează o competiţie, un sport. Cel mai bun exemplu e Brazilia, unde un tânăr care ar fi ajuns, poate, în bandele din Rio de Janeiro, are şansa, prin fotbal, de a deveni idolul întregii planete. Din păcate, această energie pozitivă, obţinută cu ajutorul sportului, a fost viciată de bani.
Nu e normal ca performanţa să fie plătită?
Acesta este aspectul pozitiv. În timpul comunismului, e adevărat, sportivul de top primea un fel de pomană din partea statului, o maşină etc. Dacă se accidenta însă, nu mai însemna nimic, sfârşea ca un paria. Treptat, în fotbal, s-a impus ideea că jucătorul trebuie plătit. Aşa au apărut şi investitorii veniţi din rândul foştilor sportivi. La noi există cazul Ţiriac, care a ştiut să-şi gestioneze imaginea ulterior. În fotbal, l-aş da ca exemplu pe Gică Popescu.
În fotbalul nostru, se vorbeşte mai mult de Mutu, de “bomba-sexy”, de “Prinţul”…
S-a introdus un tip de jurnalism sportiv care se referă la viaţa mondenă a individului. Se vorbeşte despre erotism, nu despre fotbal. În România, a proliferat această combinaţie. Eroticul primează, iar ştirile despre sport sunt aproape nule. S-a creat un fenomen parazitar.
Susţine că banii au format elite false
Cât de periculos este?
E grav, pentru că de la sport s-a extins şi în alte domenii. Au fost afectate adevăratele elite şi promovate altele. A dictat banul. Valorile fiind viciate, s-au viciat şi modelele. Nu se mai promovează ambiţia şi tot ceea ce caracterizează un sportiv bun. E tare doar cine ajunge cât mai repede la bani şi cel care are o viaţă mondenă bogată.
Deci copiii de astăzi nu mai visează să facă sport pentru a ajunge cel mai bun, ci doar pentru a avea mulţi bani…
Da, şi nu numai atât. Vor să se vadă la televizor, să se dea mari cu femeile lor. Din păcate, nu e valabil doar pentru fotbal.
Legat de amestecul politicului în fotbal, ce ne puteţi spune?
Mulţi oameni politici şi-au construit cariera pe spinarea sportului. De exemplu, Silvio Berlusconi, în Italia. A investit într-o echipă (n.r. – AC Milan), pentru a-şi apropia nişte interese.
Cum e Gigi Becali la noi…
Ce e rău în Occident vine şi la noi, doar că aici situaţia e dramatică, pentru că totul e luat în derizoriu.
Cum este să fii condus de personaje precum Gigi Becali? Este europarlamentar…
Nu vreau să părăsim terenul fotbalului, dar vă pot da un răspuns scurt. Într-o democraţie, responsabilitatea nu revine numai aleşilor, ci şi celor care aleg.
Citeşte şi: Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României: «Cărţile şi sportul mi-au dat totul»