MENIU CAUTĂ
16 Mai. 2018 21:11 , de Valentina Postelnicu

Klaus Iohannis, discuții cu liderii europeni, la reuniunea informală a Consiliului European de la Sofia (FOTO)

Distribuie

Klaus Iohannis, discuții cu liderii europeni, la reuniunea informală a Consiliului European de la Sofia. Șeful statului participă, miercuri şi joi, la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care au loc în Bulgaria. Șeful statului a discutat cu președintele Franței, Francois Macron și cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. 

SURSA FOTO: PRESIDENCY.RO , FACEBOOK

Președintele a postat mai multe imagini de la reuniunea la care participă în aceste zile.

”La Sofia, împreună cu liderii europeni prezenți la reuniunea informală a Consiliului European”, a scris președintele în mesajul  de pe Facebook. În imaginile postate, șeful statului se află alături de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker dar și cu președintele francez Francois Macron.

Klaus Iohannis discută și cu Federica Mogherini, sefa diplomaţiei europene și cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Pe agenda reuniunii informale a Consiliului European de miercuri se află subiecte care vizează domeniile digital, cercetare şi inovare, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. Totodată, pe fondul evoluţiilor recente în plan internaţional, se va discuta despre situaţia privind retragerea Statelor Unite ale Americii din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), dar şi despre decizia adoptată de SUA privind instituirea unor taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu.

În ceea ce priveşte cercetarea şi inovarea, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia că acestea reprezintă elemente esenţiale ale menţinerii Uniunii Europene în vârful competiţiei economice şi industriale globale.

În acest sens, el va susţine viitorul program-cadru dedicat cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării – Horizon Europe, menit să contribuie la consolidarea capacităţii Uniunii de a produce şi exploata cunoştinţele.

Joi, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, şefii de stat şi de guvern vor dezbate subiecte de interes comun, precum conectivitatea, securitatea şi fenomenul migraţiei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în prima sesiune, preşedintele Iohannis va sublinia importanţa proiectelor în domeniul conectivităţii, în infrastructură, energie şi reţelele digitale, întrucât acestea au capacitatea de a creşte convergenţa între Uniunea Europeană şi regiunea Balcanilor de Vest. În acest context, el va susţine acordarea unui sprijin sporit strategiilor macro-regionale, cum ar fi proiectele dezvoltate sub egida Strategiei UE pentru regiunea Dunării.

În cadrul celei de-a doua sesiuni cu tema ”Abordarea provocărilor comune”, şeful statului va evidenţia faptul că, în virtutea proximităţii geografice, Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest sunt în relaţie de interdependenţă, fiind importantă, astfel, dezvoltarea, în continuare, a cooperării, în vederea asigurării securităţii naţionale şi a stabilităţii regionale.

Klaus Iohannis va pleda pentru acordarea unei atenţii sporite întăririi statului de drept şi luptei împotriva corupţiei. De asemenea, preşedintele se va pronunţa pentru creşterea investiţiilor în Educaţie, ca unul dintre cele mai eficiente mijloace pe termen lung pentru realizarea unui spaţiu comun de securitate, mai spune Preşedinţia.

Citește și: GALERIE FOTO. Desant în România al giganţilor industriei de apărare mondiale. Bugetul pentru apărare a atras sute de expozanţi la BSDA 2018

Citește mai multe despre donald tusk, Jean Claude Juncker și Sofia pe Libertatea.

Comentarii