„Pentru mine este o dezamăgire pentru că în urma discursului pe care președintele Zelenski l-a adresat plenului Parlamentului României în urmă cu câteva luni, acesta a lăsat să se înțeleagă că minoritatea românească va reveni la ceea ce este conferit prin Constituția Ucrainei, iar minoritățile vor avea dreptul să aibă învățământ în limba maternă la toate materiile, mai puțin, firește la limba și literatura ucraineană”, afirmă Știrbu.
Ce le-a spus Zelenski în aprilie parlamentarilor români
„De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina”, afirma în aprilie președintele ucrainean în discursul său pentru senatorii și deputații români.
Legea minorităților naționale din Ucraina a fost votată pe 13 decembrie în Parlamentul de la Kiev și trimisă spre promulgare președintelui Zelenski, care urmează să o analizeze.
Știrbu spune că va cere o reacție din partea MAE pe acest subiect.
„La prima vedere, noua lege a minorităților naționale se referă tot la legea educației din 2017, cea care a călcat în picioare drepturile minorităților naționale. Voi trimite astăzi o interpelare către MAE să vedem care e punctul lor de vedere. Mă aștept și ca Ambasada României să aibă o reacție. Nu găsesc o explicație pentru lipsa de reacție a MAE, ar fi trebuit să aibă o reacție după votarea legii”, a adăugat Știrbu.
Fost ministru pentru românii de pretutindeni: O nedreptate
Și fostul ministru PSD pentru românii de pretutindenti, Natalia Intotero, a reacționat:
„Consider că este o nedreptate la adresa comunității noastre istorice. În egală măsură, voi adresa o scrisoare omologului meu, președintele comisiei de învățământ din Radă, cu care de altfel am avut recent și o discuție despre sprijinul copiilor ucraineni aflați în România. Așa cum reiese din declarațiile comunității istorice, faptul că această lege vine aproape identică cu cea din 2017 este o nedreptate. Îmi doresc ca la finalul conflictului Rada să regândească această lege. Respectarea drepturilor minorităților este condiție fundamentală că stat membru UE. Așa cum România respectă drepturile minorității ucrainene, și este dată ca exemplu, și egală măsură și Ucraina este obligată. Trebuie să reamintesc și declarațiile președintelui Zelenski din Parlament, care a spus că va face mai mult pentru comunitatea românească”, a spus Intotero pentru Libertatea.
Românii din Ucraina, nemulțumiți de legea minorităților
Reprezentanți ai comunității românești din Ucraina susțin că noua lege votată de Rada de la Kiev pe 13 decembrie nu îmbunătățește deloc situația învățământului în limba română, afectat prin legea educației din 2017.
Într-o reacție publicată joi de Libertatea, Aurica Bojescu, care este președinta Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale din Cernăuți și unul dintre specialiștii care în 1996 a participat la conceperea Constituției Ucrainei, susține că noua lege a minorităților încalcă legea fundamentală a țării care prevede că „statul garantează învățământul în limba maternă tuturor minorităților”.
dobratheodor • 22.12.2022, 21:38
Cand lumea spunea ca Zelenschi e un circar, multi s-au suparat. Ce este Ukraina? o parte din Romania, o parte din Ungaria, o parte din Polonia, o parte din Bielorusia si o parte din Rusia. Oare daca Romania era in situatia lor, primeau vreun roman refugiat la ei?Romanii nostrii de mult nu mai au niciun drept acolo, nu de azi de ieri. Ar trebui lumea sa se gindeasca de mai multe ori inainte sa ii ajute.
dante69 • 22.12.2022, 16:05
Deci inca o data demersurile noastre de politică externă se opresc in zid. Evident trabuie sa acceptăm acest eșec ca nu cumva sa dăm apa la moara Moscovei. Mergem înainte.