PMP propune Pact naţional pentru Sănătate
Liderul PMP Eugen Tomac a scris, după discuţii, că i-a prezentat premierului Ludovic Orban pactul pentru sănătate propus de PMP.
Soluțiile noastre sunt cele pe care românii le așteaptă în aceste clipe de la clasa politică. Spitale sigure, medici și asistenți medicali bine echipați și plătiți, spitale regionale moderne noi, finanțare pentru cercetare și un Institut Cantacuzino care să producă vaccinuri pentru români.
Eugen Tomac:
El spune că a venit şi cu soluția pentru finanțare.
„Am prezentat-o Guvernului și cred că decizia Comisiei Europene de a suspenda pentru acest an Pactul de Stabilitate și Creștere trebuie fructificată din plin pentru a aduce bani mulți în țara și pentru a dezvolta un sistem de sănătate pe care să ne putem baza, indiferent de provocări”, a mai spus el.
USR cere oprirea baronilor locali să continue risipirea bugetelor pe care le au la dispoziție
Președintele USR Dan Barna spune că a discutat cu premierul despre temele zilei, de la echipamente de protecție, situația testărilor și raportările publice până la recunoașterea navigatorilor ca „lucrători cheie” în păstrarea economiei funcționale, ori situația lucrătorilor în agricultură care pleacă în aceste zile spre Germania, Italia sau Spania.
Dan Barna spune că a cerut câteva lucruri clare:
- Oprirea baronilor locali să continue risipirea bugetelor pe care le au la dispoziție. Orice achiziție publică făcută în acest moment trebuie să fie responsabilă și e justificată doar dacă are legătură cu efectele crizei. Nu panseluțe, nu borduri, nu servicii de PR. Aici, adaug și un apel către autoritățile administrației publice locale: până intervine guvernul, dați dovadă că vă pasă de oamenii care v-au pus acolo. Opriți achizițiile ”de casă” și ocupați-vă exclusiv de prioritățile reale cărora trebuie să le facem față.
- Mărirea capacității de testare națională și introducerea testării ritmice a medicilor implicați în lupta cu epidemia.(În momentul de față există 37 de centre de testare și în zilele următoare vor fi operaționalizate încă 11. Capacitatea actuală de testare zilnică efectivă este de aproximativ 3700 teste.
- Măsuri ferme împotriva poluatorilor care otrăvesc populația. Situația aerului irespirabil de zilele trecute din București fiind doar un exemplu dintr-un șir de astfel de fapte care se întâmplă pe fondul unor reacții slabe ale autorităților.
- Prelungirea neechivocă a măsurilor de protecție socială prin șomaj tehnic care expiră o dată cu primul decret de instaurarea a stării de urgență. Existența măsurii a fost confirmată explicit de către premier.
- Mai multă transparență în comunicarea publică a efectelor pandemiei (număr de cazuri la ATI, număr de persoane intubate) și a măsurilor aflate în pregătire.
- Accelerarea avizării producătorilor locali de materiale și echipamente de protecție pentru a acoperi necesarul actual la nivel național.
USR transmite că va fi întotdeauna un partener onest de discuție cât timp există o consultare reală, și directă și la nivel parlamentar, asupra măsurilor avute în vedere. „Cu toții vrem același lucru – depășirea acestui moment foarte dificil prin care trecem”, a mai spus Barna.