Relatarea despre războiul din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 355
Drone și baloane de recunoaștere rusești lansate deasupra regiunii Dnipropetrovsk
Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-un comunicat, că rușii au lansat duminică seară cel puțin o dronă UAV de recunoaștere și mai multe baloane cu reflectoare unghiulare deasupra regiunii Dnipropetrovsk.
Apărarea antiaeriană a comandamentului aerian „Est” a tras împotriva UAV-ului inamic. Rezultatul este în curs de verificare”, se arată în mesaj.
Anterior, Mikola Lukașuk, șeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk. a anunțat că dronele inamice încearcă din nou să atace regiunea Dnipropetrovsk.
„Drone din nou. Gardienii cerului sunt în defensivă. Fii atent, ai grijă de tine”, a scris Mikola Lukașuk.
O alertă aeriană a fost declarată duminică în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk, Poltava și Luhansk.
Rușii continuă ofensiva pe cinci direcții
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-un comunicat, că duminică rușii au lansat două lovituri cu rachete și au efectuat 23 de tiruri antiaeriene, concentrându-se pe acțiuni ofensive în 5 direcții.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c6851c3e17ec63439b3286faad6a403d.jpg)
„Inamicul își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile Kupian, Lîman, Bahmut, Avdiiv și Novopavliv. El își întărește gruparea de trupe în direcțiile Lîman și Bahmut. Utilizează în mod activ aviația pentru a viza pozițiile trupelor noastre”, se arată în comunicat.
Brigadă rusă de elită, distrusă lângă Vuhledar
Întreaga brigada de elită 155 de infanterie marină ar fi fost distrusă în timpul atacului asupra Vuhledar, un oraș minier din regiunea Donețk, a transmis șeful Centrului de presă comun al Forțelor de Apărare Ucrainene în direcția Tavriisk, colonelul Oleksiy Dmytrashkivskyi, citat de Politico.
„Brigada 155 a trebuit reorganizată deja de trei ori. Prima dată după Irpin și Bucha; a doua oară după ce a fost învinsă lângă Donețk. Iar acum aproape întreaga brigadă a fost deja distrusă lângă Vuhledar”, a transmis Oleksiy Dmytrashkivskyi.
Potrivit oficialului ucrainean, forțele ruse pierd zilnic între 150 și 300 de militari în apropiere de Vuhledar, dar și un număr impresionant de blindate.
Mai multe detalii: Rusia a pierdut o întreagă brigadă de elită în apropierea orașului minier Vuhledar din regiunea Donețk, transmit ucrainenii
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bacfe6e13a3d3d3b2d1f856c0c6ea554.jpg)
Doi civili, uciși de o mină de teren în regiunea Herson
O mașină cu doi bărbați de 45 și 48 de ani a atins o mină pe un drum de câmp în apropierea satului Novorais’k din regiunea Herson. Bărbații au fost uciși pe loc, potrivit administrației militare și civile din regiunea Herson, relatează The Guardian.
Forțele armate ale Ucrainei au eliberat Novorais’k în noiembrie 2022, în timpul unei contraofensive ucrainene masive în sud.
De atunci, drumurile principale au fost curățate de dispozitive explozive lăsate în urmă de Rusia. Cu toate acestea, minele pot fi încă găsite în pădurile și câmpurile locale.
Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat în ianuarie că Ucraina a devenit „cel mai mare câmp minat din lume” din cauza invaziei ruse.
Exploatarea la scară largă a terenurilor ucrainene face dificilă și extrem de periculoasă pentru fermierii locali să cultive și să recolteze, punând în pericol una dintre industriile vitale ale țării.
În timpul recoltei de vară, câțiva fermieri au fost uciși în regiunile Harkov și Sumî, când tractoarele lor au lovit o mină în timpul lucrărilor de câmp.
Ucraina sancționează 199 de cetățeni ruși și un cetățean ucrainean
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_754ff1cf939b865b7571595e07a1e1ea.jpg)
Președintele Volodimir Zelenski a semnat, duminică, un nou set de sancțiuni, în mare parte sancțiuni econimice, valabile pe o perioadă de 50 de ani, notează The Kyiv Independent.
Singurul ucrainean de pe listă este Yurii Сhernichuk, fost inginer-șef adjunct la centrala nucleară Zaporojie, capturată de Rusia.
La 1 decembrie, Energoatom, întreprinderea de stat a Ucrainei care operează centralele nucleare, a declarat că l-a concediat pe Сhernichuk pentru colaborare cu ocupanții ruși. El ar fi fost de acord să devină directorul uzinei numit din partea Rusiei.
Pe lista sancțiunilor se află și angajații Rosatom, o companie nucleară de stat rusă. Printre aceștia se numără și membrul consiliului de supraveghere al Rosatom, Yuri Ushakov, un diplomat rus și consilier al președintelui rus Vladimir Putin pe probleme de politică externă.
Armamentul britanic poate fi fabricat în Ucraina – înalți oficiali din industria de apărare britanică
Sunday Telegraph relatează că armele britanice și vehiculele militare ar putea fi fabricate în Ucraina și că astfel de planuri sunt deja discutate cu omologii de la Kiev, scrie The Kyiv Independent.
The Telegraph a citat înalți oficiali anonimi din industria de apărare a Regatului Unit.
Directorii britanici au călătorit la în vederea înființării de asociații mixte care să producă arme și vehicule la nivel local sub licență.
The Guardian nu a putut verifica în mod independent rapoartele
Armata rusă a recrutat operatori de drone kurzi, arată interceptările ucrainenilor
Forțele ruse au recrutat operatori de drone kurzi, pe lângă iranieni, pentru a conduce atacuri împotriva Ucrainei, inclusiv pe 10 februarie, potrivit The Kyiv Independent.
Într-o conversație interceptată de agenția de informații militare ucrainene, doi operatori de drone kamikaze Shahed 136/131 de fabricație iraniană discută coordonatele țintei folosind limba kurdă cu o picătură de farsi, o limbă vorbită în Iran.
Interceptarea poate indica că „mercenarii kurzi cu experiență în utilizarea dronelor Shahed luptă și ei” pentru Rusia, se arată în raportul de informații.
S-a spus că kurzii sunt cea mai mare națiune din lume fără un stat suveran. Aceștia sunt în jur de 30 de milioane și sunt dispersați în principal în Turcia, Siria, Iran și Irak.
Serviciile de informații militare ale Ucrainei au mai spus că Rusia a recrutat deja mercenari kurzi în războiul din Siria.
Rușii au distrus clădirea administrației militare din Herson
Forțele ruse au bombardat centrul orașului Herson cu artilerie, distrugând clădirea administrației militare din regiunea Herson din piața centrală a orașului, au informat autoritățile regionale duminică, potrivit The Kyiv Independent.
Nu au fost raportate victime.
Rusia bombardează masiv zonele eliberate din regiunea Herson de când s-a retras de pe malul de vest al râului Nipro în noiembrie, ucigând și rănind zeci de civili. Piața centrală, unde au avut loc scenele de sărbătoare pentru eliberarea Hersonului, a fost o țintă frecventă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud, Natalia Humeniuk, Ucraina poartă încă o contraofensivă pentru a elibera restul regiunii Herson.
Forțele ruse au avariat peste 1.200 de unități medicale de la începutul invaziei în Ucraina
1.218 de unități medicale ucrainene, inclusiv 540 de spitale, au fost avariate în timpul invaziei, din 24 februarie 2022, a declarat ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, duminică, potrivit The Kyiv Independent.
Liașko a spus că 173 de spitale au fost complet distruse de atacurile rusești.
„Este nevoie de până la 1 miliard de dolari pentru a reconstrui unitățile medicale așa cum erau înainte de 24 februarie”, a declarat ministrul agenției de știri de stat Ukrinform.
Potrivit Convențiilor de la Geneva, orice atac asupra infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război.
Armata ucraineană a distrus două nave rusești în râul Dnipro
Armata ucraineană a distrus două ambarcațiuni rusești în sudul regiunii Herson, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, duminică, potrivit The Kyiv Independent.
Forțele ruse ar fi pregătit ambarcațiunile pentru ca grupurile de sabotaj să manevreze în delta râului Nipro, a declarat Humeniuk pentru televiziunea națională, citat de agenția de presă ucraineană Interfax-Ucraina.
În plus, forțele ucrainene atacat un depozit temporar de muniție rusesc în Kakhovka, ocupat de ruși și un depozit de combustibil în Oleșkî, din regiunea Herson, de asemenea ocupat de ruși.
Statul Major ucrainean a declarat că Rusia a pierdut 18 nave de război, din februarie 2022 până acum.
Liderul Wagner susține că forțele sale au cucerit un sat din apropiere de Bahmut
Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a declarat că trupele sale au capturat satul Krasna Hora, la marginea de nord a orașului asediat Bahmut din regiunea Donețk din Ucraina, transmite Reuters, potrivit The Kyiv Independent.
Într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă pe aplicația de mesagerie Telegram, Prigojin a spus: „Astăzi așezarea Krasna Hora a fost luată de trupele de asalt ale companiei militare private Wagner”.
Prigojin a publicat, de asemenea, un scurt videoclip, în care par a fi luptători Wagner lângă indicatorul limitrof de la intrare în Krasna Hora, care avea o populație înainte de război de 600 de locuitori.
The Guardian și Reuters nu au putut verifica în mod independent dacă satul a fost luat.
Forțele ruse au suferit în ultima săptămână mai multe victime decât la începutul invaziei – Ministerul britanic al Apărării
Ministerul Apărării din Regatul Unit a transmis, duminică, că în ultimele două săptămâni, forțele ruse au suferit probabil cel mai mare număr de victime, față de numărul acestora din prima săptămână a invaziei, scrie The Kyiv Independent.
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat pe 12 februarie că Rusia a pierdut 137.780 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, pe 24 februarie, cu aproximativ 900 pierduți doar în ziua precedentă.
Pe 11 februarie, Statul Major a estimat 1140 de pierderi de personal rusesc, una dintre cele mai mari cifre din 24 februarie până acum.
Deși Serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit nu poate verifica metodologia Ucrainei, tendințele sunt probabil corecte, se arată în raport.
Potrivit actualizării, media pentru ultimele șapte zile a fost de 824 de victime de partea rusă, pe zi, de peste patru ori rata raportată în iunie-iulie 2022. Ucraina continuă, de asemenea, să sufere o rată de uzură ridicată, a spus ministerul.
Creșterea pierderilor din Rusia se datorează probabil diverșilor factori, precum lipsa de personal calificat, de coordonare și resurse în prima linie, inclusiv în Vuhledar și Bahmut, în estul regiunii Donețk.
Forțele Aeriene Ucrainene au doborât cinci drone, sâmbătă seară
Forțele aeriene ucrainene au doborât patru drone Kamikaze Shahed 136/131 de fabricație iraniană și o dronă rusească Orlan-10, între orele 18:40 și 21:30, sâmbătă seară, a raportat Statul Major duminică dimineață, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit armatei, dronele au fost lansate de pe coasta de est a Mării Azov și au vizat infrastructura esențială a Ucrainei din sud-estul Ucrainei.
Statul Major General nu a specificat numărul total de drone rusești lansate în atac, deși Comandamentul Operațional de Est al Ucrainei a declarat că forțele ruse au lansat șase drone în total pe 11 februarie.
În dimineața zilei de 10 februarie, Rusia a declanșat al 14-lea atac masiv cu rachete care vizează infrastructura critică a Ucrainei. Zeci de rachete de croazieră lansate aerian și maritim au vizat ținte din toată Ucraina.
Forțele aeriene ucrainene au doborât un total de 20 de drone kamikaze rusești pe 10 februarie.
Polonia spune că trimiterea de avioane F-16 Ucrainei este o decizie greu de luat
Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat că trimiterea de avioane de luptă F-16 pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia este o „problemă serioasă” pentru că forțele aeriene din Polonia au mai puţin de 50 de avioane de acest tip, a informat BBC.
În plus, Polonia fiind membru NATO, orice decizie de a furniza avioane de luptă trebuie să fie una comună, nu una luată de către orice ţară la nivel individual, a adăugat el.
Avioanele F-16 fabricate în SUA se află pe primul loc pe lista de dorinţe a Kievului datorită puterii lor distructive şi a disponibilităţii lor globale. Totuși, la începutul invaziei ruse, Duda a avertizat că trimiterea de avioane va „deschide o interferenţă militară în conflictul ucrainean”.
Guvernator: Harkov, lovit de rachete rusești
Trei rachete rusești model S-300 au lovit orașul Harkov din estul Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică, a scris guvernatorul regional Oleh Sinehubov pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit The Guardian.
„O instalație de infrastructură a fost avariată. Informațiile privind victimele și amploarea distrugerilor sunt în curs de clarificare”, a precizat el.
Un bărbat de 35 de ani a fost rănit în urma atacului și a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale, a informat publicația The Kyiv Independent.
Zelenski l-a demis pe comandantul adjunct al Gărzii Naţionale din Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret de demitere a lui Ruslan Dziuba din funcția de comandant adjunct al Gărzii Naționale. Zelenski nu a oferit nicio explicație pentru această măsură, dar a anunțat că eforturile sale de „curățare” a guvernului vor continua.
Zeci de oficiali ucraineni au fost demiși în ultimele săptămâni, iar autoritățile au deschis anchete în cadrul unei campanii de amploare contra corupției. Uniunea Europeană a precizat că eradicarea corupției este o cerință pentru ca Ucraina să adere la blocul celor 27 de state membre.
Serviciile secrete ucrainene: Rusia nu are resurse pentru o ofensivă majoră
Reprezentantul serviciilor secrete ucrainene, Andrei Cherniak, a declarat, sâmbătă, că Rusia nu are resursele necesare pentru a lansa o ofensivă la scară largă înainte de „aniversarea” invaziei din 24 februarie.
În prezent, potrivit oficialului ucrainean, Rusia intenționează să-și intensifice eforturile în estul Ucrainei, încercând „să găsească puncte slabe în apărarea noastră”.
„Conform informațiilor noastre, comandamentul rus nu dispune de resurse suficiente pentru acțiuni ofensive la scară largă. Scopul principal al trupelor ruse rămâne acela de a obține cel puțin un anumit succes tactic în estul Ucrainei”, a declarat Andrei Cherniak.
„Rusia se confruntă cu o lipsă de arme de precizie și, în ciuda acestui fapt, va continua să folosească teroarea rachetelor împotriva populației civile din Ucraina. Rușii au folosit deja peste 80% dintre rachetele de înaltă precizie. Încearcă să-și reia producția, dar până acum nu au reușit”, a spus Andrei Cherniak.
La rândul său, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a precizat că rușii au mari probleme cu „marea ofensivă”.
„Au mari probleme cu marea ofensivă. Au început deja ofensiva, chiar dacă nu spun că au început-o, iar trupele noastre o resping foarte puternic. Ofensiva pe care au plănuit-o a început treptat. Dar nu e ofensiva pe care se bazau”, a declarat Oleksiy Danilov.
Şeful armatei ucrainene: Deţinem în continuare controlul asupra oraşului Bahmut
Armata ucraineană susţine că menţine controlul în Bahmut, oraş esenţial din estul ţării care se află de mai multe săptămâni în centrul unor confruntări dure cu forţele ruse, relatează DPA.
„În ciuda presiunii constante a inamicului, deţinem în continuare controlul în Bahmut şi luăm măsuri pentru a stabiliza linia frontului în jurul acestui oraş”, i-a transmis comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, şefului Statului Major al SUA, Mark Milley, într-o discuţie telefonică.
Ucrainenii anunță că au recucerit mai multe poziții pierdute anterior
Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valerii Zaluzhnyi a declarat, sâmbătă, că Forțele de Apărare din unele zone ale frontului și-au recâștigat pozițiile pierdute anterior și și-au câștigat un punct de sprijin.
„Cea mai tensionată situație de astăzi (n.r. – sâmbătă) este în direcția Donețk, aici inamicul efectuează zilnic în jur de 50 de atacuri. Luptele aprige continuă în zonele Vugledar și Maryinka. Ne apărăm cu încredere. În unele zone ale frontului, am reușit să recâștigăm pozițiile pierdute anterior și să formăm un punct de sprijin. În ciuda presiunii constante a inamicului, continuăm să controlăm Bahmut și să luăm măsuri pentru a stabiliza linia frontului în jurul acestui oraș”, a transmis
Rușii își întăresc grupurile de luptă pe direcțiile Lîman și Bahmut
Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă, într-un comunicat, că rușii nu renunță la intenția lor de a ocupa complet regiunile Donețk și Luhansk, întărind grupurile de luptă în direcțiile Lîman și Bahmut.
„În ciuda pierderilor semnificative, inamicul nu renunță la intenția sa de a intra la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Luhansk. Ea continuă să-și concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive în direcțiile Kupian, Lîman, Bahmut, Avdiiv și Novopavliv. Inamicul își întărește gruparea de trupe în direcțiile Lîman și Bahmut”, se arată în comunicat.
Un bărbat a murit în urma bombardamentului ucrainean asupra unui sat de graniță din regiunea rusă Kursk
Guvernatorul regiunii ruse Kursk, Roman Starovoit, a transmis sâmbătă că forțele ucrainene au bombardat zona de graniță a regiunii.
„În districtul Sudzhanski, o brigadă de muncitori din satul Guevo a fost bombardată din Ucraina. Din păcate, o persoană a murit. Există și un bărbat rănit, care a fost dus la Spitalul districtual unde i se acordă asistență medicală”, a precizat Roman Starovoit.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_5b14908cc2c87751d13c357dcaba40d0.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_9f26fcbccea1fd7715a6076ef0184b9c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_1abfe6c754f2be1af9328d922b34d0cf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_d6fc81979e5eb006844b6bc0417fe532.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_cd2742580f5b37284cb0cb299b6256d9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_7d9d7726a95b69c0346fa841ed35b9bf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_d0c67351b61a20d0c0434e7de45b308b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_110c76c522682f1b4f46d6946128a550.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_7509f8af14e152abafb8eb97a0c8cd0e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_bb2a3b9e205355b7f7b0c9a246ceca67.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.